Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare au fost solicitați ieri, 4 septembrie 2024, pentru a stinge trei incendii de vegetație uscată în localitățile Amați, Negrești-Oaș și Halmeu.
Cea mai dificilă intervenție s-a desfășurat în proximitatea frontierei de stat, în zona Halmeu, unde au fost mobilizate forțe suplimentare, inclusiv polițiști de frontieră și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Halmeu, Batarci și Turulung. În total, 11 pompieri și două autospeciale de stingere au acționat pentru a controla flăcările, care riscau să se extindă rapid din cauza condițiilor de uscăciune extremă.
Pentru o coordonare eficientă, polițiștii de frontieră au folosit o dronă, oferind o imagine aeriană a suprafeței afectate, care a ajutat la schițarea zonei de intervenție. În urma acestui incendiu, aproximativ 15 hectare de arbuști și vegetație uscată au ars, fără a pune însă în pericol teritoriul statului vecin.
În total, cele trei incendii au afectat circa 25 de hectare de vegetație uscată și fânețe. Pompierii sătmăreni au depus eforturi considerabile pentru a limita extinderea focului, intervențiile fiind complicate de terenul abrupt și greu accesibil.
Redăm comunicatul transmis de ISU Satu Mare:
Pe parcursul zilei de ieri, 04.09.2024, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență SOMEȘ al județului Satu Mare au fost solicitați să intervină pentru lichidarea a trei incendii de vegetație uscată produse pe raza localităților Amați, Negrești-Oaș și Halmeu.
Intervențiile au fost dificile, deoarece flăcările se manifestau și în zone abrupte, greu accesibile pentru echipaje și focul risca să se extindă cu repeziciune din cauza uscăciunii avansate.
În urma incendiilor de ieri au fost afectate aproximativ 25 hectare vegetație uscată și fânețe.
Intervenția cea mai de amploare s-a desfășurat în proximitatea frontierei de stat, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu unde au fost mobilizate mai multe forțe, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Halmeu, Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Halmeu, Batarci, Turulung și 11 pompieri din cadrul ISU SM cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă de capacitate medie și mare.
Pentru o imagine aeriană de ansamblu a suprafeței afectate, polițiștii de frontieră au sprijinit misiunea de stingere cu drona avută în dotare, care a ajutat la întocmirea schiței finale.
În urma evenimentului a ars o suprafață de aproximativ 15 ha. de arbuști și vegetație uscată.
Din fericire nu au existat victime iar incendiul nu s-a propagat pe teritoriul statului vecin.
Pompierii sătmăreni depun eforturi considerabile în această perioadă, pe temperaturi caniculare, pentru a limita efectele incendiilor de vegetație uscată și fond forestier, reușind să diminueze semnificativ pericolul pentru comunități.
Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!