Ultima actualizare: azi, 18:19
Locale

Invitație la ,,Clacă pă danț”. Tradiție, dans și voie bună la șura lu’ Ghiță Săvianu din Mădăras

Tradiție, dans și voie bună în localitatea Mădăras din județul Satu Mare, acolo unde s-a reluat tradiția ,,Clăcii pă danț”. Sătmărenii sunt invitați, la sfârșitul acestei luni, la o nouă ediție a evenimentului.

Scoateți cămeșile tradiționale din lăzile de zestre care mai sânt, ori de prin lădoiele bunicilor și haidaț’ la danț, o Clacă pă danț, la șura lu’ Ghiță Săvianu din Mădaras. O nouă ediție a evenimentului va avea loc duminică, în 29 a lui Răpciune (septembrie), tocmai în Duminica Satului Românesc după ieșitu’ de la biserică.

Redăm mesajul transmis de organizatori:

,,Gazda nostă își lucră lucru’ și apoi ne cinstește cu muzică, joc și bucate alese. Ghița lu’ Săvianu s-o înțăles deja cu “chizășii” că după ce’or desfăca un car de mălai, și-or tâia bâliile, clăcanii noști de la Ansamblul Folcloric “CUNUNIȚA”, Ansamblu’ “CETATEA CODRULUI” și lăturenii de la “ATELIERUL DE JOC POPULAR” din Sălaj ‘or juca sub CEATĂRA de la Carei, tarafu’.

Iar de-or hi harnici și-or adună și compirii, gazda zâce că îi arvonește și pe codreanca nostă LAVINIA GOSTE cu MARIUS ZORILĂ, să încingă jocu’. Apoi a hi cu noi și-a noști Leontina Dorca, Carmen Sas, Malvina Madar Iederan, Cornel Pop, Gabriel Blaga, Sara Ciorba, Beatriz Ciobanică, Marisa și Narcis Șuta și mulți alți clăcani.

Duminică, 29 Septembrie, ne-ntâlnim la MĂDARAS! Luați cu voi – voia de muncă și costumu’ tradițional!”

Despre ,,Claca pă danț”:

„Claca pă danţ” este o particularitate a tradițiilor românești cu funcție socială și de inițiere. Era îndătinată în sate din zona de nord-vest a României, până la dispariţia jocului duminical și era organizată de feciorii holtei. Gazda clăcii era întotdeauna un gospodar care cerea un număr de clăcani de la chizăşii aleși de feciori pentru munca cărora gazda plătea muzicanţii in bani, in funcție de zilele demuncă prestate de tineri. După ce feciorii se apucau de muncă, muzicanţii arvuniți cântau aproape tot timpul în faţa clăcanilor. Gazda aducea prânzul, iar lucrul continua până la gustare, când clăcanii erau serviţi cu horincă, fasole cu ciont, plăcintă cu brânză și “ciurigăi”. După masa de la amiază flăcăii jucau cu fetele un ceas bun. La sfârşitul zilei clăcanii erau primiţi la casa gazdei, unde li se pregătea un ospăț în şură, bun prilej de joc și voie bună. (Pamfil Bilțiu- Memoria ethnologică nr. 64 – 65 * iulie – decembrie * 2017 An XVII).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.