Ultima actualizare: ieri, 21:29

Locale

Lege pentru cei care fac pălincă acasă. Cozma: „Pentru o nuntă, evident că îi trebuie omului 150 de litri”

În prezent, accizele pentru alcoolul etilic produs de micile distilerii a ajuns la peste 23 de lei pe litrul de alcool pur, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, iar deputatul Adrian Cozma dorește eliminarea acestor taxe. Într-un interviu acordat Digi24.ro, Cozma își explică propunerea legislativă: „Nunțile în țara Oașului sunt de la 300 de persoane la 1.200 sau la 1.000 și. Vă dați seama că pentru o nuntă, evident că îi trebuie omului 150 de litri de pălincă. De ce să nu facem o reglementare? Pentru că, eu vă spun, toți în gospodării au peste 50 de litri. De ce nu facem o reglementare ca oamenii să fie în legalitate?”. 

Deputatul spune că are susținerea colegilor de partid pentru această propunere. „Sprijin am din partea Partidului Național Liberal, a colegilor din PNL și probabil și ceilalți, pentru că este vorba de un produs tradițional, eu nu cred că o să-și permită celelalte părți care vorbesc de tradiție, care vorbesc de păstrarea tradițiilor în diferite zone din țară să nu susțină acest demers”, a adăugat Cozma.

Propunerea prevede că persoanele fizice pot produce alcool din fructe scutit de accize, utilizând „un dispozitiv de distilare simplu, de mici dimensiuni, înregistrat la autoritatea competentă”. Limita de 50 de litri pe an fără accize, pentru consum personal, e considerată prea mică și descurajează oamenii să cultive pomi fructiferi și implicit să mai producă alcool tradițional. De aceea, inițiatorul dorește creșterea limitei la 150 de litri/an fără accize.

„Măsura nu are impact bugetar. Dimpotrivă, anticipăm efecte pozitive multiple ale modificării propuse, atât asupra majorării suprafețelor de plantații de pomi fructiferi, cât și asupra perpetuării producției unor sortimente tradiționale de alcool din fructe”, arată inițiatorul legii, în expunerea de motive.

Întrebat dacă această măsură ar putea încuraja consumul de alcool, Adrian Cozma a răspuns: „Nu cred că există cineva care zice, uite, s-a mărit pragul, de mâine mă apuc și beau și eu o pălincă. Adică omul dacă e predispus să consume, consumă”.

Deputatul PNL a dorit ca propunerea să fie supusă dezbaterii și aprobării Parlamentului, în procedură de urgență și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2025.

Un comentariu

  1. Doar o întrebare-două Răspunde

    …. din care ție cât pică pentru munca asiduă depusă?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.