Ultima actualizare: azi, 16:16
Locale

Mirela Fanea, sătmăreanca ce aduce literatura românească în inima comunităților din diaspora

Mirela Fanea, originară din Satu Mare și președinta Asociației La Femme Roumaine, a fost invitată recent în emisiunea “Tradiții românești în diaspora”, moderată de Flaviu Predescu. În cadrul emisiunii, cei doi au discutat despre parcursul Mirelei Fanea în promovarea culturii românești și a limbii materne în rândul comunităților de români din diaspora, precum și despre modul în care a luat naștere Asociația La Femme Roumaine.

Mirela Fanea a povestit cum ideea asociației a apărut în urma unor șezători în care femeile românce din străinătate se întâlneau pentru a citi și discuta cărți ale scriitorilor români contemporani. Din dorința de a păstra tradițiile și cultura românească în familiile de români, Mirela a inițiat un grup de lectură în limba română, pe care l-a transformat ulterior într-o platformă de promovare a literaturii și obiceiurilor românești.

“Eu am o grupă de lectură, citim în limba română. Prin Asociația La Femme Roumaine fac evenimente mai mult pentru femei, adică de specialitate pentru femei și pentru copii. Facem evenimente ca să transmite mai departe lucrul manual, cântecul, dansul și așa mai departe.

La asociație m-am gândit de mai mult timp să o deschid, doar că în Franța e nevoie de două persoane ca să deschizi o asociație și eu nu găseam a doua persoană. Doream să fac ceva pentru mine, să mă bucur numai pentru mine și mi-a venit ideea de o șezătoare.

Aveam deja grupul de lectură, pe care l-am deschis din întâmplare. La început, cineva mi-a propus să vând cărți scrise în limba engleză în Franța. Nu vedeam rostul. Așa am creat grupul. Până la urmă m-am răzgândit și am spus că, dacă nu are cărți în limba română, atunci nu are rost să fac asta. Atunci am transformat grupul și l-am numit “Citim în limba română în diaspora”. Și așa am pornit să citesc cărțile scriitorilor români contemporani și să le promovez cărțile și, mai mult, să sensibilizez pe subiectul ăsta.

Pentru mămici e foarte important să vorbească cu copiii lor, acasă, în limba română. Prima șezătoare pe care am organizat-o a fost cu tema lecturii”, spune Mirela Fanea.

În plus, ea a lansat două cărți virtuale, printre care și „Aneta și Măriuca” scrisă de Lucian Domșa, o carte ce evocă dialectul ardelenesc și tradițiile femeilor din timpul războiului, precum și o carte scrisă de oșanca Mara Toader din Austria.

În cadrul unei șezători, Mirela Fanea a întâlnit-o pe Anișoara Ravas, care a devenit cofondatoare a Asociației La Femme Roumaine. Împreună, au continuat să organizeze evenimente culturale și lansări de carte dedicate comunităților de români din străinătate, toate având scopul de a păstra vie legătura cu limba și tradițiile românești.

4 comentarii

  1. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Mai era să scrieți și pe aia că de ce nu se întoarce că e ceva de rumegat pe subiect. Apoi dacă stai și te gândești că tocmai cineva se pregătește de proteste pentru că se simt ofensați/ofensate…..????? 😱😱😱😱😢😢😢 …… Că uite că unii mai au curajul să scrie și partea mai puțin convenabilă, deranjantă a subiectului!!!! Mult succes la lectură. În rest felicitări. Dar statul român la acest capitol unde este?????

  2. Janika Răspunde

    Astai sora lui Nelu de la vip! io am desvirginato!

  3. io Răspunde

    tradiția și graiu* s-o dus demult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.