Ultima actualizare: azi, 21:51
Locale

HARTĂ. Câte ambulanțe ar trebui înlocuite în fiecare județ: ,,E dezastru!” Care e situația în Satu Mare

O statistică realizată de Federația Ambulanța, raportată și către Ministerul Sănătății și către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (instituția care începând din 2017 a preluat cumpărarea de ambulanțe), arată că mai mult de jumătate din mașinile din flota actuală sunt mai vechi de 15 ani, ceea ce înseamnă sute de mii de kilometri la bord, informează jurnaliștii de la Europa Liberă. Peste 170 de ambulanțe au peste un milion de kilometri la bord, iar alte câteva sute au la bord sute de mii de kilometri. În total, ar trebui înlocuite un număr de 1.297 de ambulanțe în toată țara, arată Federația Ambulanța. În județul Satu Mare, numărul ambulanțelor care ar trebui înlocuite a depășit 20.

Sunt 176 de ambulanțe care au depășit de mult milionul de kilometri, iar bordul mașinii nu mai înregistrează ce e peste, astfel că șoferii notează kilometrajul de mână. În funcție de gravitate și de câte piese trebuie schimbate, întreținerea unei astfel de mașini ajunge la sume lunare ce pot atinge de 20.000 – 25.000 de lei. În plus, trebuie duse la service de trei-patru ori în fiecare lună, ceea ce înseamnă lipsa lor din serviciu. Mai mult, multe dintre ambulanțe abia mai trec inspecția tehnică periodică.

,,Situație dezastruoasă”

Gheorghe Chiş, președintele Federației Ambulanța, descrie situația de la nivel național într-un cuvânt: „dezastruoasă”. El ține legătura în permanență cu colegii lui din teritoriu și cu reprezentanții guvernului. A făcut multe „necesare” pe care le-a trimis mai departe la Ministerul Sănătății și la Guvern. Chiș spune că există o licitație pentru achiziționarea de 4.000 de ambulanțe noi, dar că proiectul e blocat la faza de contestații și încă nu a fost cumpărată nicio mașină. „Acum suntem la 85% mașini depășite în întreaga flotă auto. Păi, dacă mai durează licitația, până la anul pe vremea asta o să ajunge la 100%”.

Gheorghe Chiş mai spune că săptămâna trecută a avut o întâlnire la nivel de Guvern la care au participat și reprezentanții IGSU, inclusiv secretarul de stat Raed Arafat, și a întrebat ce e cu licitația de ambulanțe începută în aprilie 2024, „și așa cu doi ani întârziere”. „Acum s-a făcut și atribuirea la firmele câștigătoare, doar că sunt contestații, iar contestațiile pot să dureze hăt, că depind de multe alte”, spune Chiș.

Președintele Federației Ambulanța spune că a propus Guvernului să existe mai multe modalități de achiziție, nu numai licitații care să se blocheze. „Întotdeauna ne-am blocat pentru că e vorba de sume mari și sunt interese. Să fim serioși, nu e vorba de doi lei! Le-am zis să putem lua și în leasing. Și de data asta au zis că da, data trecută, în 2017, nu au fost de acord”, adaugă Gheorghe Chiș.

În februarie 2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că va cumpăra 4.000 de ambulanțe. IGSU făcut licitație prin platforma națională SICAP pentru un contract de 730 de milioane de euro. Ambulanțele urmează să fie dotate cu echipament medical și vor fi împărțite serviciilor județene și celui de la București – Ilfov, în funcție de necesar.

IGSU a stabilit că garanția cerută pentru autovehicule este de trei ani sau 100.000 de kilometri. Pentru echipamentele medicale cu care sunt dotate, cum ar fi sistemul monitor-defibrilator, stațiile de transmisie, sistemul de inscripție pe caroserie se cer garanții de la trei până la șase ani.

Noile ambulanțe vor veni „de anul viitor”

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru Europa Liberă, că licitația pentru ambulanțe e finalizată. „Se semnează contractele și, începând cu anul viitor, încep să vină. Sigur anul viitor se vor livra ambulanțele. Dar nu pot să vă spun când. Va fi în primul trimestru – ar trebui să înceapă să ajungă”, a spus Raed Arafat.

Împărțirea pe fiecare județ se va face în funcție de uzură. Raed Arafat precizează că licitația a trecut de contestații. „Ieri (29 octombrie, n.red.) s-a dat decizia de la Consiliul pentru Soluționarea Constestațiilor (CNSC) că cei care au contestat nu au avut dreptate”, a precizat Arafat.

Situația ambulanțelor din România

  • Numărul ambulanțelor în flota auto (2024): 2.665;
  • Numărul ambulanțe trebuie înlocuite: 1.297;
  • Numărul total al ambulanțelor din anii 2000-2018: 1.616;
  • Numărul ambulanțelor cu peste 1 milion de kilometri la bord: 176;
  • Numărul ambulanțelor care ar mai fi necesare: 2.461.


Materialul complet poate fi citit pe Europa Liberă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.