Ultima actualizare: azi, 10:45

Locale

Nagy Szabolcs: Unele partide ar redesena harta administrativă a României

Legitimitatea a nouă din zece localități este pusă la îndoială într-un proiect de lege prezentat recent la București de reprezentanții partidului USR, spune deputatul Nagy Szabolcs, care le-a transmis, miercuri, primarilor din județul Satu Mare că proiectul propune comasarea unităților administrative actuale, reducerea procesului decizional local și desființarea unor comune.

Deputatul de Satu Mare a spus că acest lucru nu este în niciun caz acceptabil. Acesta a precizat că, în opinia UDMR, ideea pe care acest proiect de lege încearcă să o implementeze este inacceptabilă, atât pentru minoritatea maghiară cât și pentru românii care locuiesc în localitățile mici.

,,Este vorba de o centralizare regională, care duce deciziile departe de comunități, consolidează inegalitățile și ignoră opiniile cetățenilor, pentru că orice reorganizare a granițelor unităților administrative pornește de la hotărâri ale consiliilor locale, care trebuie confirmate de locuitori prin referendum și abia apoi pot deveni proiecte legislative. USR a oferit, de asemenea, cifre precise cu privire la proiectul în cauză, care ar lăsa doar 7 județe în loc de 41 în prezent, orașele nu ar putea avea mai puțin de 20.000 de locuitori, iar comunele ar trebui să aibă cel puțin 3.000 de locuitori pentru a exista în continuare. De altfel, UDMR a votat deja de două ori de-a lungul anilor inițiative similare ale partidelor românești”, transmite deputatul Nagy Szabolcs.

8 comentarii

  1. radical2 Răspunde

    Cele care stiu ca e necesar o astfel de reforma. Dar mai sunt si unele pentru care.. merge si asa. PS. avem bugetari aproape cat Polonia, la o populatie cat jumatatea Poloniei. Treziti-va.

  2. Joska Răspunde

    Ciuciu, Polonia are 800 mii, noi 1.300.000, dintre care aproape jumătate taie frunze la cuțu sau împachetează fum.

  3. c-block Răspunde

    @all, trebuie reformă dar nu cum vrea USR că ce se vrea acolo e o prostie. Și mai ales nu acum depui legea în prag de alegeri! Patru ani ce au făcut? Ca să votezi așa ceva îți trebuie majoritate calificată, adică 2/3!!!!! Să depui o lege de o așa importanță știind din start că nu se va face nimic este bătaie de joc pe adresa subiectului. Deci?????

    • Radical2 Răspunde

      Nu înțeleg… cine depune acum legea? Este o propunere necesară într-adevăr. Acel partid trebuie să aibă majoritate din ceea ce spui. Dar nu tin minte sa fi avut vreodată. Altii trebuiau să aibă inițiativa care au condus până acum, dar au dormit în papuci.

      • c-block Răspunde

        USR a depus proiectul de lege. Dar nu s-au consultat cu nimeni și indiferenet de asta vin alegerile și nieni nu va sta la duscuții pe oasemenea lege organică acum. E o petardă de campanie doar. Pune așa întrebarea. De ce nu a depus USR legea mai repede dacă le f#te grija așa de mult? Îți zic eu. Tocmai pentru că e doar ceva mișcare de imagine și nimeni nu are interesul. Dar tradus pe românește pentru tine dacă autoritatea județeanaă trece de la Satu Mare la Cluj gândește-te că pentru orice trebuie să faci drumul Satu Mare – Cluj. No la asta să rumegi. Corect, se reduce apartul bugetar dar explodează drumul, timpul și cheltuiala pentru cei care vor să caepete o hârtie. Că una e să mergi până în Satu Mare pentru orice și alta când faci naveta până la Cluj. Știu prea bine ce spun. Am lucrat cu aparatul bugetar și când trebuia să obții ceva stăteai muuuult și bine după ei, cu lunile.

        • radical2 Răspunde

          Cu hotii nu ai ce sa te consulti:))) . Nu fi atat de naiv. Nu vezi ca si de pui un analfabet sa candideze din partea PSD, tot culege multe voturi. Sper ca iti dai seama ca nu ai cu cine sa te consulti? Nu?:)) Sunt convins ca nu trebuie sa faci pentru orice acel drum. Astea sunt presupuneri de ale dumitale doar. Multe ar trebui sa fie obtinute online oricum. SI astia nu misca nici cu digitalizarea. Au avut peste 20 de ani sa reformeze ca au avut majoritate…nimic nu au facut….Da, Am lucrat si eu, ba chiar i-am dat in judecata pentru incompetenta si am castigat. Daca nu le bagi legea sub nas si nu iti ceri drepturile, nu te ajuta bugetarii desii asta ar fi rolul lor, nu? In fine. Indiferent de timp, trebuie schimbare, dar nu cu aceeasi oameni.

          • c-block

            @radical2, știu ce vorbesc. Unele competențe erau delegate la regională și stăteai mult și bine până apucau să vină să vadă ce și cum. Mult peste termenele legale. Pur și simplu nu au capacitatea de a procesa atâtea dosare. Până nu sunt create toate premisele și nu sunt formate persoanele până atunci mai mult ar încurca. Și mai degrabă ar trebui insistat pe interconectarea sistemelor de tot felul existente la diverse ministere pentru că e absurd că se tot cer copii de la avize în loc ca să se intre în sistem și să se verifice online tot ce doresc. Așa sistemele nu-și au rostul. Și atunci când sunt interconectate bineînțeles se poate vorbi de comasări, reduceri, tot ce vrei. Acum dacă s-ar face ar produce haos. În țara asta tot timpul se stă invers pe cal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.