Ultima actualizare: azi, 15:32

Locale

Premieră la spitalul din Oradea. Unitatea vine și în sprijinul pacienților din Satu Mare

Un pacient în vârstă de 49 de ani, sportiv de performanță, a fost operat în premieră județeană la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, fiindu-i implantat un defibrilator cardiac subcutan, informează oradeaindirect.ro. Unitatea medicală din județul vecin vine și în sprijinul pacienților din Satu Mare.

Pacientul a ajuns inițial la spital în aprilie 2024, în urma unui stop cardio-respirator care a survenit la sala de forță. În urma resuscitării cu succes în afara spitalului, acesta a fost internat de urgență pe Secția Clinică ATI I, unde i s-a efectuat protocolul de diagnostic, inclusiv coronografia de urgență. Pacientul prezenta un risc crescut de a face încă un stop cardio-respirator prin aritmii ventriculare. Acestea sunt tulburări de ritm cardiac, care determină un ritm rapid al inimii și care pot opri inima. Astfel, pentru a preveni moartea subită cardiacă, medicii i-au recomandat pacientului implantarea unui defibrilator cardiac intern.

În contextul în care pacientul practica sportul de performanță, era important să se evite riscul potențial de ruptură de sondă. În cazul unui defibrilator clasic, sonda care conectează bateria aparatului cu inima se poate rupe, riscul fiind mai mare în cazul unui atlet de performanță, datorită mișcărilor specifice sportului practicat.

Astfel, în data de 06.09.2024, a avut loc în premieră județeană intervenția de implantare a defibrilatorului cardiac subcutanat. Aceasta s-a desfășurat în sala de electrofiziologie, sub control fluoroscopic, ceea ce presupune efectuarea unei proceduri imagistice prin care se obțin imagini în timp real cu ajutorul razelor X. Terapia a fost un succes și s-a confirmat funcționalitatea defibrilatorului. Intervenția a decurs bine și a durat 3 ore.

Evoluția pacientului a fost favorabilă, iar acesta a fost externat a doua zi. Bărbatul și-a reluat activitatea după o lună de repaus pentru vindecare și recuperare. Nu au survenit complicații după efectuarea intervenției. Importanța și succesul acestei intervenții au fost confirmate la aproximativ 6 săptămâni de la intervenție, când pacientul a prezentat o aritmie amenințătoare de viață. Aceasta a necesitat activarea defibrilatorului cardiac prin administrarea unui șoc electric, defibrilatorul salvându-i viața pacientului.

Procedura a reprezentat o premieră medicală la nivelul județului Bihor, aceasta practicându-se doar în centrele mari din țară. Această performanță a fost posibilă grație bunei colaborări dintre Secția Clinică Cardiologie și Secția Clinică ATI I.

În 2024, s-au implantat 153 de defibrilatoare si stimulatoare cardiace, spitalul având adresabilitate nu doar pentru pacienții din județul Bihor, dar și pentru cei din județele limitrofe, precum Satu Mare și Sălaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.