Ultima actualizare: azi, 22:30
Locale

Proiect Erasmus+ la Liceul Hám János din Satu Mare. Elevi din cinci țări, prezenți la program

Luni, 21 octombrie 2024, la Casa Dăinuirii a avut loc ceremonia de deschidere a proiectului Erasmus + CREATE („Care, React, Engage and Act Tenaciously for a Healthy World”), inițiat și coordonat de Liceul Teologic Romano-Catolic ,,Hám János” din Satu Mare. Alături de elevii liceului, la eveniment au participat 36 de elevi și 12 cadre didactice din cele cinci școli partenere, precum și oficialități din partea Inspectoratului Școlar Județean, a Casei Corpului Didactic și a Consiliului Județean Satu Mare.

CREATE – ocrotiți, reacționați, angajați-vă și acționați cu tenacitate pentru o lume sănătoasă. Aceste cuvinte-cheie reunesc cele șase țări partenere din diferite părți ale Europei, care vor lucra în echipă pentru a oferi elevilor noștri oportunități de a se implica cu pasiune în problemele cu care se confruntă omenirea modernă. Cele șase țări, Cehia, Lituania, Italia, Slovacia, Spania și România, vor lucra împreună timp de doi ani pentru a aduce proiectului perspective diferite. Acestea sunt menite să îi sensibilizeze pe elevi cu privire la valorile UE, la problemele politice și sociale, pregătind tineri responsabili care să se exprime pentru un viitor mai bun.

După discursul festiv al directorului liceului, Ádámkó István Csaba, au urmat prezentările instituțiilor partenere, precum și momente artistice pregătite de elevii Liceului ,,Hám János”. În cadrul ceremoniei de deschidere a fost înmânată reprezentanților școlilor partenere mascota proiectului, un urs polar îmbrăcat în verde, simbol al provocărilor climatice cu care se confruntă omenirea.

Evenimentul s-a încheiat cu o scenetă în limba engleză, prezentând punctul de plecare al romanului de aventuri care va fi scris în colaborare de elevii celor 6 țări participante. Cartea de aventuri, intitulată Un erou prin Europa, va reflecta perspectivele elevilor din fiecare țară.

La final, au fost prezentate steagurile țărilor participante, alături de steagul Uniunii Europene, care cofinanțează activitățile proiectului prin programul Erasmus+.

„În timp ce încorporăm în proiect religia, credința, turismul, afacerile, marketingul, matematica, tehnologia și știința, elevii noștri creează împreună, cu energie și perseverență colectivă, ceea ce sugerează și titlul proiectului. Ne propunem să dezvoltăm competențe-cheie, abordând în același timp probleme importante, dar critice, precum: schimbările climatice, războiul, imigrația și sărăcia.

Întâlnirile se desfășoară timp de 5 zile, în locații diferite din județul Satu Mare și în afara acestuia, incluzând ateliere de lucru desfășurate în instituție, drumeții, vizite culturale în Maramureș, vizite la producători locali și regionali, iar pentru a accentua latura umanitară a proiectului, se va desfășura o vizită și la Serviciul de Ajutor Maltez din Satu Mare.

Astfel, elevii noștri învață să gândească independent, să își asume responsabilități, să se pregătească pentru viața socială într-un mediu sănătos. Dezvoltarea lor va fi sprijinită prin metode non-formale și informale, iar experiența și cunoștințele dobândite vor fi integrate în programa școlară formală pentru a asigura durabilitatea proiectului”, este mesajul organizatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.