Cadrele militare în rezervă și retragere vor protesta în tăcere de Ziua Armatei Române la Satu Mare, cerând încetarea discriminării în privința drepturilor legale. Structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Sistemul Național de Apărare și Ordine Publică (SNAOPSN) din județul Satu Mare anunță că vor manifesta în tăcere de Ziua Armatei Române, pentru a atrage atenția asupra discriminării dintre militarii în activitate și cei rezerviști în ceea ce privește acordarea drepturilor legale care li se cuvin acestora din urmă.
Comunicatul integral:
Structurile asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere din SNAOPSN din județul Satu Mare anunță intenția de a manifesta „doar în tăcere” pentru a semnala necesitatea încetării discriminării dintre militarii în activitate și militarii rezerviști în privința acordării drepturilor legale ce li se cuvin rezerviștilor din Sistemul Național de Apărare și Ordine Publică.
Inechitățile din legislația privind pensiile militare au fost generate în ultimele două decenii prin aplicarea unor criterii arbitrare, cum ar fi cele referitoare la data ieșirii la pensie. Astfel, s-a ajuns la situația în care militari care au îndeplinit aceeași funcție, au avut același grad și au fost supuși acelorași obligații, riscuri și restricții sunt remunerați în mod diferit, în condițiile creșterii nivelului inflației anuale și a costurilor.
Concret, aceste inegalități și ilegalități se referă la modificarea/completarea legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, pentru:
- Actualizarea bazei de calcul a soldei de grad;
- Actualizarea soldei de funcție.
Solicităm autorităților legislative o revizuire urgentă și corectă a legislației pensiilor militare, care să elimine aceste inechități grave și să asigure un tratament egal pentru toți militarii, indiferent de momentul ieșirii la pensie.
Nu cerem favoruri, ci drepturi corecte, prin aplicarea și respectarea legilor votate în Parlament.
De aceea, prezenți fiind la manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Armatei Române, nu vom participa, așa ca întotdeauna, alături de oficialități.
COL. R. PORDEA IOSIF,
În numele structurilor asociative
Fara suparare! Ce drepturi mai vreti? Ce lucrati voi de meritati salarii si pensii speciale ! Parintii mei care au lucrat 45 de ani, au impreuna 5000 lei pensie si au lucrat si in 3 schimburi .Daca da dracu razboi sper sa fiti cu rezervistii militari cu tot in prima linie ! Restul o sa stam in tacere si n-o sa participam alaturi de voi !
@Alma:se vede că au lucrat!Nu au avut timp să crească decât un/o decrepit/ă.
nu se cer ilegalități se cere respectarea legislației în vigoare și a drepturilor aferente . nimic în plus
Adevărat….. Păcat de părinții ei…
👍👍👍
Puie MNl!
Cine Miucă!
Din cauza habarniștilor suntem o națiune dezbinată. Când habar nu ai ce inseamna armata privațiunile ei și riscurile la care sunt supuși militarii atunci ai tot meritul sa fi inuman. Zici că ai tai au lucrat in trei schimburi și au 5000 lei pensie împreună. Cine crezi că te crede ce spui?. Munca nu înseamnă să dai la sapa sau să dai la pila numai. Activitatea nenormată, interzicere drepturilor de a desfășura activități private, de a te asocia in orice organizații și partide, interzicerea de a face politica sau de a te revolta prin activitate sindicală ori interdicția de a părăsi localitatea doar cu aprobare, de a nu fi acasă când îți cresc copii, de a fi carne de tun la război, de a va apăra viețile și avutul tau in situații de urgență…asta înseamnă a fi militar în slujba poporului printre altele. Așa că hai sa tacem și să-i respectăm pe cei despre care habar nu ai cine sunt și la ce privațiuni au fost supuși toată viața.
Mai date’n pwlm de de putoare ce ești,auzi la el “privațiuni” futwu-va-n gura de de alcoolisti ce sunteți.Ca nu poți să te înscrii în partid politic,a face politica și să te revolți,aia ii marea problema,belimi-au ciotu’ de martalog.” De a fi carne de tun și apără viețile” BAH da voi vreți să apărați mah tara,că 10 flotări nu puteți face și cu ce vrei mah sa aperi tara cu praștia ce aveți voi in dotare. Doar vreo 10-20% din militari sunt într-adevăr apti pt lupte restul,prosti că ține carne de tun,exact cum ai zis. Așa că hai sictir că nu vrem carne de tun
mai lasa vrajeala ….am facut armata la jandarmi ….sunt niste ticalosi ordinari ,smecheri ,hoti , lenesi, spagari……si obraznici pedeasupra
Auzi la el,pe lângă că o freacă în unitate pe bani buni,pensie de tineri,ar vrea ca în caz de război să lupte fraierii din privat. Ăia care îi plătesc salariul și pensia . Ce frumos. Plăcuțe suedeze pt toți bugetarii
Sigur ești reală ???? P—-ta satului
“În tăcere” nu vom vota PSD, PNL și USR!
Dacă câștigă Ciucă alegerile, în 30 de zile suntem obligați să anulăm pensiile speciale !
Plin de trădători de țară și neam în armata română!
Primul pe listă este ciuciucă, eroul care nu a participat la bătălie!
@all.Hai dați-i înainte!Nu faceți decât să demonstrați în prostia voastră că este nedrept ceea ce nouă ni se întâmplă astăzi .Nu confundați armata rezerviștilor militari cu neisprăvitul Ciuca’al nost !
Toată lumea o să le plângă de milă și o să regrete ca nu o să fie pensionarii alături de oficialități. Întrebarea este ce căutați voi de fapt sa stați lângă oficialități, dacă nu sunteți oficialități??? Vai că coloneii milițieni (cacofonia este intenționată) saracii de ei nu vor avea pensiile mărite. Sunt curios câți dintre protestatari au fost condamnați penal sau au fost milițieni sau securiști.
Copilot
Sent by Copilot:
Rezerviștii militari din România au anumite responsabilități și obligații, în funcție de statutul lor. Iată câteva aspecte esențiale:
Contract și Durată: Rezerviștii voluntari încheie un contract cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) pe o perioadă de 4 ani1.
Participare la Instruire: Sunt obligați să participe anual la 15 zile de pregătire și instruire organizată de Statul Major General1.
Remunerație: Pe durata cât sunt încadrați ca rezerviști voluntari, primesc 10% din solda funcției de bază1.
Condiții de Eligibilitate: Candidații trebuie să aibă vârsta între 18 și 55 de ani (pentru cadre militare) sau între 18 și 50 de ani (pentru soldați și gradați)2. De asemenea, trebuie să treacă probe psihologice, fizice și o examinare medicală2.
Documente Necesare: La înscriere, trebuie să prezinte actul de identitate, cazierul judiciar, acte de studii și alte documente relevante2.
Obligații Angajator: Angajatorii sunt obligați să mențină raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor care au semnat un contract pentru îndeplinirea serviciului militar în calitate de rezervist voluntar3.
Aceste măsuri sunt menite să asigure o pregătire adecvată și să atragă mai mulți cetățeni către serviciul militar în rezervă.
Dacă ai alte întrebări sau ai nevoie de mai multe detalii, sunt aici să te ajut!
Sent by you:
adica nu fac nimic de obicei?
Copilot
Sent by Copilot:
Într-adevăr, în afara perioadelor de instruire și pregătire anuală, rezerviștii nu au obligații zilnice sau săptămânale. Ei sunt chemați doar în cazuri de necesitate, cum ar fi situații de urgență sau mobilizare. În restul timpului, își pot continua activitățile obișnuite, fie că este vorba de muncă sau alte angajamente personale.
Am citit pro si contra – cu totii au dreptate intr-un fel.
Dar sa nu uitam ultima actiune serioasa a armatei, pe teritoriul tarii era oprirea minerilor, parca ?