Ultima actualizare: azi, 21:05
bratara electronica
Locale

Peste 30 de sătmăreni cu primit brăţări electronice de la Poliţie. 1.400 de cazuri de violenţă domestică

Începând de azi, 1 octombrie 2024, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Utilizarea acestor sisteme permite adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.

Monitorizarea se va realiza automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

Peste 100 de ordinea de protecţie

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii sătmăreni au emis 101 ordine de protecție provizorii, 61 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 1.417 cazuri de violență domestică, dintre care 690 în mediul urban și 727 în mediul rural.

La nivelul județului Satu Mare, în primele 8 luni ale anului 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a scăzut cu 5 infracțiuni, față de primele 8 luni ale anului 2023, de la 286 la 281 de fapte.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Au fost înregistrate scăderi, comparativ cu perioada similară din anul 2023, pentru loviri sau alte violențe (de la 145 la 137 de fapte), amenințare (de la 38 la 19 fapte) și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 7 la 2 fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” – 48 % (137 de fapte) și ,,abandonul de familie” – 20% (58 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 68% din total.

După locul comiterii, 133 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 148 în mediul rural, 138 la domiciliu și 143 în spațiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o scădere a numărului autorilor (de la 290 la 287) care comit astfel de fapte și o creștere a numărului victimelor (de la 297 la 309).

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 90 de ordine de protecție, 61 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 2 infracțiuni.

La nivelul județului, au fost emise 101 ordine de protecție provizorii, 61 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție.

Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 95 au fost confirmate de unitățile de parchet.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 20 de infracțiuni, dintre care 17 în mediul urban și 3 în mediul rural.

În primele 8 luni ale anului 2024, la nivelul județului nostru, au fost emise 191 instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 101 ordine de protecție provizorii și 90 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).

În 32 de situații, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”.

În ceea ce privește infracțiunile constatate, au fost înregistrate în total 281 de infracțiuni, din care 19 pentru săvârșirea infracțiunii de amenințare, 2 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 20 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.

Sursa: Poliţia Satu Mare

bratara electronica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.