Ultima actualizare: azi, 15:08
Locale

Satu Mare, în fruntea clasamentului la donarea de organe

Potrivit datelor Registrului Național de Transplant, 521 români așteaptă un transplant hepatic, iar din nefericire, 547 au murit așteptând organul salvator. Într-un interviu acordat monitorulcj.ro, prof. dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic a Institutului Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca a declarat că în Cluj există foarte puțini donatori, în schimb Satu Mare se află în fruntea clasamentului la donarea de organe.

„Foarte puțini donatori există în Cluj. Nu există explicație. Oradea este campion național la donatori, urmată de Satu Mare, Baia Mare și Bistrița. Noi suntem cu foarte puțin (…) Atâta timp cât nu avem donatori suficienți și nu există o legislație în România pentru moartea circulatorie, doar pentru moartea cerebrală. A fost o discuție la nivelul Agenției de Transplant să se facă un proiect de lege prin care să se inițieze partea de donator în moarte circulatorie. Dacă o să treacă și vom avea legislație în acest sens, numărul donatorilor va crește.

Și așa am putea crește numărul donatorilor dacă am avea informații să le transmitem oamenilor că donatorul nu este mutilat, doar că prin acest gest pe care îl face salvează vieți. De la un pacient în moarte nu merge doar ficatul, merge și rinichiul, cordul, plămânii, corneea. Este un gest nobil dar sunt unii care sunt mai reticenți”, a declarat dr. Nadim Al Hajjar

Șansele de supraviețuire unui pacient care a fost supus unui transplant de ficat este mai mare de 80%, însă pentru bolnavii care nu au suferit un transplant hepatic șansele de supraviețuire sunt scăzute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.