Din nou, reorganizarea administrației țării este pe ordinea de zi, de data aceasta propusă de PSD, după ce Marcel Ciolacu a primit aprobarea Consiliului Politic Național pentru a elabora un proiect de lege privind restructurarea teritorială și administrativă a României.
L-am contactat pe deputatul Szabolcs Nagy, secretar al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, care a declarat că nu există nimic concret de comentat în acest moment, dar un lucru este sigur, dacă proiectul concret este creat, populația, persoanele afectate la nivel local ar trebui să fie consultate în cadrul unui referendum.
”În conformitate cu legislația actuală, este necesar un referendum pentru a modifica granițele unităților administrativ-teritoriale. Nu puteți acționa împotriva dorinței și consultării cetățenilor. Administrația publică înseamnă servicii publice la care au dreptul toți cetățenii, gratuit și fără plată. De aceea, aceasta nu poate fi decisă pe baza unor criterii orientate spre profit, așa cum s-a întâmplat cu moțiunile depuse anterior. Este posibil să reducem costurile, este posibil să gestionăm mai eficient, dar nu este posibil să punem în aplicare o reformă care, dintr-o lovitură de pix, decide cum ar trebui să trăiască oamenii care locuiesc în comunități mai mici. Fiecare comunitate este importantă, fie că are 900, 1.500 sau 5.000 de locuitori, și trebuie să ne străduim să oferim servicii de calitate peste tot, păstrând în același timp comunitățile mici, tradiționale”, a declarat deputatul Szabolcs Nagy.
”Problema țării constă în ineficiența deciziilor luate de-a lungul multor ani. Orice abordare populistă, politizată duce la eșec, nu la progres. Fără analiză, fără gândire corectă, fără a lua în considerare interesele oamenilor și ale comunităților, fără a lua decizii la distanță, fără a face imposibile comunitățile noastre, nu se poate realiza nicio reformă administrativă bună”, a mai precizat deputatul Szabolcs Nagy.
Vă este frică așa-i..🤔😅🙋♂️..dispar comunități întregi de etnici maghiari cărora voi le-ați promis vrute și nevrute..😅😅..ați ajuns în parlament și acuu ei se trezesc că votul lor a fost degeaba..🤦♂️..mințiți și voi precum respirați doar să vă asigurați posturile călduțe.🏧🏧..
Nu e nimic nou. Scrie in Constitutie care este forma de organizare administrativ-teritoriala a tarii. Orice modificare se face prin lege organica trecuta prin parlament si prin referendum, asta indiferent de cine este la guvernare. @Greier, mai ai de invatat. Aici nu e vorba de comunitati de nustiu ce feluri, aici e vorba de respectarea legii de baza – adica Constitutia tarii.
bine. Am votat si pt 300 de parlamentari, am cheltuit f multi bani.
Nu se aplica. De ce? Acuma iarasi votam si poate nu se aplica.
👍
Este evident că o reorganizare teritorială este necesară, dar făcută coerent si în sprijinul locuitorilor, pentru eficientizarea și optimizarea funcționării instituțiilor. Nu ar trebui să se țină cont de etnie sau de numărul de locuitori, ci de toți factorii care pot influența buna funcționare a unei primării de exemplu. Totodată nu ar strica luate și niște măsuri mai puțin populare care cu siguranță ar stârni nemulțumirea unor anumite categorii de cetățeni, dar care nu mai pot continua la nesfârșit. În foarte multe comune aceste categorii de cetățeni decid primarul în schimbul unor facilități sociale duse la nesimțire deja.