Ultima actualizare: ieri, 14:58
Locale

FOTO. Toate cultele religioase s-au unit într-un moment de rugăciune pentru Satu Mare. Evenimentul, la a 5-a ediție

Joi, 23 ianuarie 2025, Casa Meșteșugarilor a găzduit cea de-a cincea ediție a evenimentului ,,Rugăciune pentru Satu Mare”. An de an, în luna ianuarie, uniți de același crez, preoți și pastori de la toate confesiunile se roagă pentru comunitatea noastră, pentru Satu Mare. Evenimentul este organizat de Primăria Satu Mare și Consiliul Local.

În acest an, momentul artistic de debut a fost asigurat de Cvartetul de corni al Filarmonicii de stat Dinu Lipatti: Pitic Ioan Claudiu, Bâtcă Roberto Bogdan, Tozlovan Vasile și Spătaru Diana.

Cuvântul de deschidere a evenimentului i-a aparținut primarului municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor:

<Rugăciune pentru Satu Mare> a devenit, în timp, un simbol al unității noastre, o dovadă că diversitatea acestui oraș este expresia dorinței comune de a construi un viitor mai bun, bazat pe valori comune și respect reciproc. Azi, aici, am venit să ne rugăm împreună pentru Satu Mare, pentru ca orașul nostru să rămână același oraș primitor pe care noi îl considerăm ACASĂ. Trebuie să arătăm că societatea în care trăim s-a zidit pe valorile creștine, iar dacă vrem să avem un viitor, trebuie să le păstrăm. Trăim într-o societate care se consideră creştină, dar din păcate nu se manifestă ca atare. Ura și frica ce se răspândesc în lume amenință să distrugă nu doar libertatea fiecăruia, ci a tuturor. Dialogul, toleranța și respectul față de persoana și credința celuilalt au fost înlocuite în România cu ura, disprețul și învrăjbirea. Asemenea non valori nu pot clădi o societate sănătoasă. În aceste timpuri, în care suntem asaltați de peste tot cu mesaje de teamă, de amenințare, de pierdere a drepturilor și libertăților, rolul bisericii e mai important decât oricând. Chiar dacă trăim într-o societate bulversată de tot felul de crize, trebuie să ne păstrăm identitatea noastră creştină pentru a le depăşi. Trebuie să readucem normalitatea, așa cum în Statele Unite, creștinii au readus normalitatea.

Nu vă temeți! Oricât ar fi de negre vremurile, Lumina venită în lume prin Isus va împrăștia întunericul lumii. Adevărata putere a unei comunități stă în unitate, iar o societate sănătoasă are la bază oameni devotați! Cu toții ne mândrim cu orașul nostru și spunem întregii lumi că am fost, suntem și vom fi un oraș iubit pentru multiculturalitatea sa. Am învățat arta de a trăi împreună, punând accentul pe ceea ce ne unește, nu pe ceea ce ne dezbină. Mai mult ca oricând, astăzi, sătmărenii au motive pentru a fi încrezători. Prin oamenii săi, prin fapte, orașul nostru se află pe un drum bun. Vom continua să lucrăm împreună pentru ceea ce contează cu adevărat și pentru vremurile ce ne așteaptă. Este important să facem lucruri bune pentru sătmăreni! Aceasta e responsabilitatea noastră, a tuturor, oameni ai Bisericii, creștini, politicieni, de a lăsa o moștenire de care să fim mândri.

Sunt onorat că avem în cultele din Satu Mare un adevărat partener. Bisericile din orașul nostru fac foarte mult bine. Alături de cultele religioase reușim să construim creșe, grădinițe și școli, să redăm strălucirea clădirilor de patrimoniu și să îi ajutăm pe cei sărmani. Mulțumesc tuturor celor care veți rosti azi o rugăciune pentru Satu Mare și pentru sătmăreni. Vă mulțumesc tuturor celor care ați răspuns invitației noastre. Satu Mare este un oraș binecuvântat, iar împreună vom continua să îi punem în valoare potențialul, pentru noi și pentru generațiile care urmează! Să promovăm binele, pacea, speranța, iubirea, iertarea, împăcarea. Binele omului, al familiei, al comunității, al lumii. Să ne rugăm să fie pace pe pământ, să înceteze toate războaiele, în special cel din vecini!”, a transmis primarul municipiului Kereskényi Gábor.

Fiecare reprezentant al cultelor religioase a luat apoi cuvântul, Casa Meșteșugarilor devenind spațiul din care s-au înălțat spre Cer rugi pentru o lume mai bună, rugăciuni pentru Satu Mare și sătmăreni. ,,Rugăciune pentru Satu Mare” este evenimentul ce promovează solidaritatea, unitatea și dialogul între confesiunile religioase, având un rol important în viața spirituală și socială a comunității sătmărene.

Prin momentele de rugăciune, reprezentanții cultelor religioase au cerut binecuvântare divină pentru prosperitatea, sănătatea și liniștea locuitorilor orașului nostru, reflectând asupra nevoilor și provocărilor cu care se confruntă comunitatea și încurajând respectarea valorilor fundamentale, precum pacea, iubirea, solidaritatea, toleranța și sprijinul reciproc.

S-au rugat pentru Satu Mare preotul Ilyés Csaba – vicar general  al Episcopiei Romano-Catolice, preotul Cristian Silaghi – reprezentant al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, preotul Eduard-Felician Fischer – protopop greco – catolic de Satu Mare, preotul Rácz Ervin Lajos – director general al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, preotul Pallai Béla – paroh Parohia greco-catolică Sfântul Nicolae, pastorul Danciu Ioan – Biserica Penticostală, pastorul Szabó Szilárd  – Biserica Baptistă Maghiară, pastorul Bogdan Mîndru – Biserica Creștină după Evanghelie Filadelfia Satu Mare, preotul Pálffy Anna Mária- Biserica Unitariană, preotul Illyes Sandor –Biserica Evanghelică și pastorul Mihai Micula – Biserica Baptistă Română. Prin rugăciunea înălțată la Cer, reprezentanții cultelor religioase îi cer Bunului Dumnezeu binecuvântarea pentru orașul nostru și pentru toți locuitorii săi.

Cea de-a cincea ediție a evenimentului ,,Rugăciune pentru Satu Mare’’ s-a bucurat de participarea unui public numeros format din consilieri locali, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor publice din municipiu și ai organizațiilor și fundațiilor nonguvernamentale.

9 comentarii

  1. Opincarul Răspunde

    “Siropuri” electorale de doi bani. Gabore lasă preoții să se roage nu te mai baga in față la poze că nu știu zău ce ai alege intre o biblie și o sticlă cu votca. Lasă pozele și pune banderola cu drapelul pe umăr Satu mare este un oras in care românii sunt majoritari. Ori te-au luat de pe stradă, treceai și tu întâmplător pe acolo???

    • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

      Ești mai prost decât media pe țară. Legea stabilește foarte clar faptul că primarul când, unde și în ce condiții trebuie să poarte ce zici tu. Dacă face altfel se cheamă abuz. Și asta scrie în lege. Opa, tu nici nu ai citit legea! Așa este???? Lasă tu beutura că din ce se pare te-a biruit. Asta așa e dimineața. Ce va fi mai încolo? Riști să pici și să nu reziști la horă, omule!!! Bagă o kaveu repede!!!!

  2. Sâcă Răspunde

    Bagă o caveu …. de aici ințelegi…..???

  3. De aici ințelege fiecare ce vrea Răspunde

    Eu nu am o problema cu evenimentul, fiecare face ce dorește, dar din ce se pare tu cu pseudonimele tale multiple ai asa o problema. Eu sunt calm, tu te enervezi gratis, asa nesilit de nimeni. Oamenii de la diferitele culte din oraș s-au rugat doar. Nu știu de unde vine deranjul la unii. În acest oraș multiculturalitatea era și este ceva normal. La cine nu-i convine poate sa-si cumpere bilet doar dus la Vânju Mare. Acolo nu-l pândește acest “pericol”. Hai pa.

  4. Gheorghe Răspunde

    Mulțumim preasfintiilor voastre ca va rugați pentru noi păcătoșii de rând nevrednici de a ne rugaaaa.Fara voi am fi foarte niște oițe blege și betege romano-maghiare care am paste doar pe pășunile otrăvite ale UE.Voi ne dați hrana și ne pastoriti asa de bine incat ne-am mânca unii pe alții ca hienele,adică ungurii și romanii se iubesc de nu mai pot.Mare iubire și pace asa după cum vreahortyorban,putler,gurugeo și gurutrompetă.Deci băgați gâtul în jug,trageți din greu după cum vreau eu și va fi o mare paceee pace,peste tot.Eu vă voi manipula precum ma manipulează alții pe mine.Viitorul arată bine pentru iobagi huno-români….

    • Comentator Răspunde

      @Gheorghe. Ma gândesc ca asta s-a vrut a fi un pamflet. Ca dacă nu eu cred ca e momentul sa treci pe la psihiatrul tău.

      • Gheorghe Răspunde

        Adevăr grăiești fiule comentator, adevăr pamflet și nimic mai mult.Ioi do mini cum s-ar putea sa fie altfel,tu nu vezi cum dă iubirea afară din (h)unii când sunt zilele de sărbătoare ale romanilor?Își deșartă balele peste tot și jignesc tot ce este românesc…și alea sunt tot pamflete!!Sau nu?….

        • Comentator Răspunde

          @Gheorghe, vai de mine și de mine. Dar nici noi nu suntem mai prejos. Sa vezi ce va fi de 15 martie. Părerea mea e ca ar cam trebui sa avem loc unul de altul. Știi tu, familii mixte, neamuri sau prieteni. Ce câștigi? În paranteza primarul și președintele Consiliului județean eu zic ca s-au comportat rezonabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.