Ultima actualizare: azi, 18:49
Locale

Sile Pușcaș, acuzații foarte grave la adresa lui Boc: „A tras sfori cât a putut”

Omul de afaceri sătmărean, Vasile Pușcaș, se află într-un conflict deschis cu primarul Emil Boc, după ce acesta a decis să îi ia un teren deținut pe strada Observator din Cluj-Napoca și să construiască acolo un parc. Ambiția prostească a lui Boc îi costă pe clujeni 15 milioane de euro, potrivit ziardecluj.ro. Însă și pentru această sumă, care ar fi trebuit să fie mult mai mare, Sile Pușcaș susține că Boc a tras sfori și s-a folosit de expertize falsificate.

Reușind să inducă toți consilierii locali în eroare, care au votat o despăgubire de 1,5 milioane de euro pentru terenul expropriat, Boc a provocat o gaură în bugetul Primăriei de 15 milioane de euro. În mod evident, Sile Pușcaș s-a adresat instanței care a considerat că valoarea terenului este de 15 milioane de euro, sumă pe care a stabilit-o în urma unei expertize care însă ar conține o mulțime de falsuri.

„Hotărârea instanței a apărut în data de 5 decembrie și din punctul meu de vedere este o hotărâre profund viciată. Au fost trei rapoarte de expertiză a terenului care au stat la baza acestei hotărâri: unul de 15 milioane de euro, unul de 23 de milioane de euro și unul de 27 de milioane de euro. Au fost desemnați trei experți: un expert pentru noi, un expert al Primăriei și un expert principal. Practic fiecare expert lucrează indepedent în cursul procesului. După ce s-a întrunit comisia de experți a început partea de expertiză, s-au căutat niște terenuri similare cu cel expropriat, care au cele mai  multe elemente comune și sunt cel mai apropiate de acest teren. Raportul de expertiză care a dat prețul terenului este unul neconform, fals și ilegal.  Terenul trebuia să fie de același tip, adică terenuri pe care se pot construi sau se construiesc apartamente. Experții Feneșan și Răsmeriță au venit cu un teren de birouri. Ulterior, noi am contestat și am adus argumente pentru a lua în considerare celelalte terenuri ce au ca și destinație construcția de apartamente”, a declarat Sile Pușcaș.

Cum au falsificat cei doi experți datele din expertiză?

„Cei doi experți, care din punctul nostru de vedere au comis multe falsuri în procesul expertizei, au falsificat frontul acestui teren. Acest teren are un front mult mai mic decât au considerat ei, ca să le iasă valoarea similară mult mai mare. Au încercat astfel să denatureze expertiza, iar în ultima fază au reușit să falsifice matematic raportul de laturi a terenului, astfel încât să iasă acest teren pe primul loc. Noi am fost nevoiți să facem și o plângere penală pe numele acestor doi experți. Practic ei au dublat din pix frontul terenului pentru a susține că e un teren similar cu cel expropriat. Terenul de la parc are 130 de m liniari, terenul acesta avea 30 de metri și ei au scris în acte 70 de metri. Noi am contestat, au modificat, iar picase terenul pe locul doi, și apoi au modificat raportul laturilor. Nu e o greșeală, este ceva intenționat, iar instanța s-a făcut că nu vede. Unul dintre experți a precizat corect, să se ia terenul de 23 de milioane ca și teren similar, și ceilalți doi, Feneșan, expertul Primăriei, care am înțeles că face orice pentru domnul Boc, și domnul Răsmeriță din Iași au mers pe varianta acestui teren, care este un teren de birouri. S-au pierdut 9 milioane de euro pe o fraudă”, explică omul de afaceri.

Instanța „a omis” să ia în considerare la emiterea hotărârii un act depus de avocații lui Sile Pușcaș care ar fi schimbat decisiv datele problemei. Astfel că, avocații au formulat o contestație în anulare alături de o cerere de strămutare, sperând că vor obține despăgubirile corecte pentru terenul de pe strada Observator.

„Avocații mei au depus la dosar în decursul procesului dovadă de luare în folosință, practic certificatul de atestare și edificare a clădirii de birouri care a fost ridicată pe terenul considerat similar și care a dat expertiza finală de 15 milioane de euro. Instanța nu a ținut cont, sau nu a văzut acest raport, fiindcă în motivarea finală a apărut că nu sunt depuse astfel de probe la dosar. Nu pot să vă spun că această omisiune a instanței este intenționată sau neintenționată, însă ne-a deschis nouă o cale de contestație în anulare, proces ce va avea loc la începutul lunii februarie. Din punctul meu de vedere este o speță foarte simplă, deaorece instanța scrie în motivare foarte clar că nu s-au depus probe că acest teren este de fapt un teren de birouri și nu de apartamente, iar avocații mei în data de 10 octombrie au depus actul emis de Primărie unde era clară edificarea construcției de birour. Este pe strada Someșului, se poate verifica. Este clar că este o omisiune a instanței în acest caz și poate fi depusă o contestare în anulare unde este obligatoriu să se revizuiască tot dosarul. Acest act este dovada de edificare a construcției de birouri. Clar că nu s-a respectat cerința de calitate a terenului și ar da peste cap tot cursul procesului. Dar nu mai îmi fac mari speranțe, cunoscând și trăind pe proprie experiența puterea lui Boc. Din păcate azi trăim într-o Românie în care nu ne putem feri de acești politicieni malefici”, potrivit lui Vasile Pușcaș.

Sile Pușcaș susține că tot acest deznodământ este „opera” primarului Boc, care ar fi și declarat că situația poate fi „rezolvată” în instanță. Pușcaș susține că este victima unor jocuri și este șocat că în acest moment politicienii precum Boc intervin inclusiv în afaceri subterane.

„Cu regrete trebuie să vă spun că noi vom încerca și aici o strămutare întrucât trebuie să recunosc că în ultimii doi-trei ani mi-am dat seama că primarul Emil Boc, cu toate declarațiile lui care mie la acel moment mi se păreau o utopie, adică să ieși tu ca primar și să spui: lasă că, cunoaștem și noi câțiva experți, lasă că, vorbim și noi cu judecătorii, o să vedeți cum se modifică expertizele, o să vedeți cum putem să refacem toata povestea asta în instanță. Mi se părea incredibil ca un politician să poată să schimbe cursul unui proces. Știam că există legături între Boc și Flutur, care recent am auzit că au petrecut sărbătorile împreună la Suceava, sau legăturile lui cu domnul Bolojan de la Bihor, ei doi conduc acum PNL-ul, mă gândeam că ar putea fi interferențe politice, dar nu mă gândeam că aceste legături politice pot coborî și la tot felul de afaceri subterane. Din păcate, am constatat pe pielea mea că se întâmplă. Și trebuie să recunosc că Emil Boc are în continuare o putere imensă pe care o exercită, o exercită și subteran. Declarațiile lui, din punctul meu de vedere, erau lipsite de bun simț. Pe lângă că ai puterea politic să influențezi niște procese, să o și spui public. Asta a fost o dezamăgire de a mea și cred că l-am subestimat mult pe domnul primar Emil Boc. Trebuie să recunosc că are o putere. Mi-e frică că va manipula, mâna lui va ajunge probabil cu unelte politice în orice instanță din România. Sper să avem noroc să ne strămute la o instață corectă. Nu cer altceva numai să reanalizeze această contestație în anulare”; susține omul de afaceri.

Convingerea lui Sile Pușcaș că deznodământul acestui proces s-a făcut cu „intervenția” primarului este susținută și de faptul că procurorul prezent la acest caz ar fi recomandat să se ia în calcul expertiza de 23 de milioane de euro, cel mai probabil remarcând falsurile și omisiunile din dosar.

„Aceste procese de expropriere pentru legalitate sunt asistate de un procuror. Procuorul, la final de proces propune o soluție. Soluția propusă de procuror în acest caz a fost o altă expertiză cu o sumă de 23 de milioane de euro. Probabil că aces procuror a sesizat foarte ușor falsurile și ilegalitățile care au fost făcute ca să împingă acestă expertiză frauduloasă în față, ca să scadă suma cu 9 milioane de euro. O să încercăm o strămutare pentru a avea liniștea unui proces corect. În momentul de față termenul este la Suceava, unde după ce s-a întâmplat nu am mare încredere. Sperăm să obținem o hotărâre mai corectă și mergem înainte”, potrivit lui Pușcaș.

Iar faptul că epopeea acestui teren este o decizie personală a primarului este susținută și de faptul că acest teren PUTEA în 2014 să fie încadrat la spații verzi, așa cum au susținut și activiștii de mediu la acea dată, însă tot la presiunea primarului a fost încadrat la teren pe care pot fi construite locuințe. Dacă își dorea atât de mult un parc, de ce nu l-a construit atunci, fără să mai declanșeze tot acest scandal?

„După ce am cumpărat terenul am obținut studiul de oportunitate de la Primărie și am început demersurile pentru PUZ. După care s-a blocat totul. Primarul s-a sucit de pe o zi pe alta că el acolo vrea să facă un parc. PUG-ul a apărut în decembrie 2014 și eu am cumpărat terenul în 2015. Erau tot felul de discuții că acest teren va fi prins fie în zona verde, adică în zona de parcuri a orașului, fie în zona de construcții. Noi nu am vrut să ne asumăm un risc și am zis că, chiar dacă vom plăti un preț mai mare pe teren, vom decide să cumpărăm terenul în 2015. A trecut PUG-ul în 2014 cu destinație clară de apartamente. Mă întreb de ce nu l-au trecut atuci, în 2014 ca zonă verde, că aveam același primar, era mult mai simplu. Nu cumpăram și nu era tot scandalul ăsta. Noi nu am cumpărat mai repede terenul să riscăm un eventual scandal.Parcul din Zorilor are vreo 7000 de mp verde, că 5000 mp i-a betonat. Cu siguranță că un om normal nu s-ar fi băgat într-o asemenea dispută. Nu ar fi expus Primăria la un asemenea proces, la o asemenea sumă, chiar dacă rămâne această sumă nedreaptă și total sub valoarea reală a terenului. Nu cred că merită și nu cred că clujenii au vrut asta. Cred că a fost o decizie personală a domnului primar. Toată abordarea acestui caz a fost strict poziția dânsului. Orce specialist îți poate spune că un parc cub 3-4 hectare nu are niciun rost, nu ai unde să te desfășori. Acel parc nu reprezintă decât o gaură în bugetul Primăriei”, explică omul de afaceri.

Sile Pușcaș – Boc și-a băgat mâinie până la coate în acest proces

Dincolo de sforile pe care Boc le-a tras sau nu în procesul cu Pușcaș, omul de afaceri susține că Boc este cel care decide cine primește autorizații de construcție, cel care „evaluează” dezvoltatorii, iar dacă nu esti un „apropiat” al primarului nu ai nicio șansă.

„Cu siguranță ceva jocuri s-au întâmplat, acum eu nu știu să vă spun de ce natură. Am o certitudine clară că Boc și-a băgat mâinile până la coate în acest proces, a tras sfori cât a putut, și culmea a declara public că el vorbește cu judecători și expertizi. Pentru mine a fost cel mai mare șoc. Nu îmi imaginăm niciodată că mai există așa ceva, să o spui și să o faci și să nu se întâmple nimic. Eu aș avea planuri pentru alte proiecte imobiliare, dar atât timp cât avem un edil ca domnul Boc care nu are decât două nuante, alb și negru. Dacă nu faci parte, să nu zic din gașca lui, din apropiații lui, el nu emite autorizații de construcție. O știe toată lumea dar le este frică să spună. Dacă nu faci parte, sau nu consideră el că meriți, el este cel care stabilește dacă ai făcut destul pentru Cluj, dacă n-ai făcut destul pentru Cluj, cât faci tu pentru Cluj, cât a făcut Clujul pentru tine. Declarațiile lui față de mine: cât mi-a dat mie Clujul. Toate terenurile le-am cumpărat. Domnul primar m-a confundat cu cineva când a spus că mi-a dat Clujul terenuri. Toate terenurile au fost cumpărate din piață. Nu a fost nicio relație cu un teren a Primăriei, nici măcar concesiune”, explică Pușcaș.

Sile Pușcaș nu crede că s-ar fi votat în Consiliu Local hotărârea de expropriere dacă s-ar fi știut adevărata valoare a terenului și nu cea de 1,5 milioane de lei prezentată consilierilor.

„Niciodată în România nu a existat o obligativitate să faci o expropriere la valoare natorială. Acea valoare notarială se referă la un prag minim de plată a terenurilor pentru că sunt foarte multe cazuri în care în care oamenii nu au posibilitatea și disponibilitatea financiară să meargă în intanță și atunci eu au dreptul să primească cel puțin suma din grila notarială. Nu scrie nicăieri să nu se facă o evaluare. Oricum, ei au făcut o evaluare inițială la acest teren la 1,5 milioane de euro. Întrebarea mea este, dacă domnul Boc făcea corect această evaluare și ieșea suma reală, că e 14, că e 25 de milioane de euro, oare Consiliul local ar fi dat un vot favorabil pentru această expropriere? Ei au găsit un subevaluator din București, pentru că niciunul din cei 35 de evaluatori din Cluj nu a vrut nimeni să semneze acest act. Au găsit pe cineva în București, au reușit să facă această subevaluare, că evaluare n-a fost, după care au băgat-o în Consiliu Local. Consilierii locali au votat-o pentru că este și normal. Și eu dacă aș fi fost consilier local un asemenea teren la 1,5 milioane de euro, normal că votam să intre în patrimoniul statului. Dacă știau ei valoare reală, așa cum este în momentul de față, oare o mai votau?”, se întreabă pe bună dreptate omul de afaceri.

În 5 decembrie Curtea de Apel Suceava a decis ca omul de afaceri Sile Pușcaș va primi drept despăgubiri pentru răzbunarea inutilă a lui Boc suma de 15 milioane de euro. Inițial, în prima instanță, Tribunalul Bistrița-Năsăud suma stabilise suma de 23 de milioane de euro, dar a fost redusă la 15 milioane de euro.

Sursa: Ziar de Cluj

Un comentariu

  1. Ve(n)deta Răspunde

    Foarte “interesant” articolul, poate trebuia marcat cu P (publicitate). Nimeni nu sta sa-l citeasca pentru ca este foarte lung, stufos si tehnic. Dar domnul Puscas ar trebui sa se gandeasca ca nu lupta cu Boc. Boc este primarul ales de ani de zile de sute de mii de clujeni. Si poate este admirat de milioane de romani. Si a facut o treaba foarte buna la Cluj. Nu-i ales degeaba. Sa te lupti cu un om onest este aberant
    Deci mai incet cu pianu’ pe scari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.