Aproape jumătate din medicii de familie din judeţul Satu Mare îndeplinesc vârsta de pensionare, dar au ales să profeseze în continuare deoarece este lipsă de medici pe această specialitate, informează agerpres.ro
,,Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare are încheiate 128 de contracte cu furnizorii de servicii de medicină primară, care au în componenţă 162 de medici de familie. Dintre aceştia 97 îşi desfăşoară activitatea în mediul urban şi 65 în mediul rural. În ceea ce priveşte vârsta medicilor de familie, menţionăm că din totalul acestora, 75 îndeplinesc condiţiile de pensionare”, a transmis CAS.
Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Călin Bumbuluţ, coordonator al departamentului profesional – ştiinţific şi învăţământ, care este medic de familie în Satu Mare, a explicat că sunt mai multe probleme, iar dacă nu se intervine, în câţiva ani lucrurile vor deveni grave.
,,E problemă naţională cu excepţia centrelor naţional de la Bucureşti, Cluj, Iaşi. Peste tot există deficit de medici de familie. Peste 55% au peste 60 de ani. În zonele defavorizate sunt aşa numitele zone deşertificate, din punct de vedere al accesului şi al numărului de medici care sunt disponibili. Acei medici lucrează în continuare. Avem medici şi la 80 de ani care lucrează. În Sibiu era cineva la 95 de ani care lucrează. Citisem un articol că şi în Franţa era unul care avea 96 de ani şi lucra în continuare. Nu numai la noi este problema este un deficit de forţă de muncă şi pe asistenţa primară, peste 200.000 de locuri la nivel european. Sunt peste 500 de localităţi în România care nu au locuri”, a declarat Bumbuluţ.
Potrivit acestuia, în ultimii 20 de ani în judeţul Satu Mare nu a apărut niciun nou medic de familie.
„În Satu Mare n-a intrat de aproape 20 de ani un medic de familie. În România se consultă 5,5 consultaţii pe cap de locuitor, sunt peste 100 de milioane de consultaţii anual, de grade diferite de complexitate. 80% sunt ale asistenţei primare. Eu vă spun că nu se gândesc politicienii la asta. Prima cauză e finanţarea. Nu există niciun miracol”, a spus medicul.
În judeţ există patru comune care nu au medic de familie: Crucişor, Socond, Săuca şi Bărsău.
„Sunt zone deficitare în care nu vin medici pentru că este văzută destul de rău specializarea în sine, e şi solicitantă. Nu noi facem politicile sanitare, noi atragem atenţia şi spunem: Vedeţi, în 5 ani 90% probabil că vor fi pensionari. Eu în 8 ani probabil am ieşit la pensie, şi eu sunt unul din medicii tineri din judeţ. Eu sunt tânăr că mai am 8 ani până la pensie, dar alţii sunt pensionari demult. În clădirea unde lucrez suntem doi-trei care nu suntem pensionari, în rest toţi sunt pensionari, cu 70, 63, 68 de ani”, a explicat Bumbuluţ.