Ultima actualizare: azi, 15:00
constantin gombos
Locale

Drama unei familii din Satu Mare: Inima lui Constantin are nevoie urgentă de ajutor pentru a continua să bată

Drama unui tânăr sătmărean și a familiei sale: inima lui Constantin are nevoie urgentă de ajutor pentru a continua să bată, iar fiica sa, Debora, luptă și ea cu aceeași boală rară. O luptă contracronometru se desfășoară în inima unui tânăr de 38 de ani din Satu Mare. Gomboș Constantin a fost diagnosticat cu o boală rară, sindromul Marfan, o afecțiune genetică ce afectează țesutul conjunctiv, boală de care suferă unul din cinci mii de oameni. Din păcate, această boală nemiloasă a fost moștenită și de fiica sa, Debora.

De la începutul anului, Constantin caută disperat o șansă la viață la Debrecen, acolo unde medicii i-au dat o veste cruntă: inima și aorta sa sunt extrem de fragile, fiind în pericol iminent de ruptură. Prognosticul este sumbru, dându-i doar șase luni de supraviețuire fără intervenție chirurgicală.

Însă, drumul spre salvare este pavat cu dificultăți. Constantin are nevoie urgentă de o proteză toracică specială, iar operația nu poate fi realizată prin casa de asigurări. Costul estimat al intervenției este de 10.000 de euro, la care se adaugă 2.000 de euro pentru investigațiile necesare. Această procedură delicată necesită o expertiză specifică, care fie nu este disponibilă în sistemul public de sănătate, sau ar implica un timp de așteptare mult prea lung pentru starea sa critică. Astfel, singura șansă a lui Constantin stă în ajutorul semenilor.

Adriana, soția lui Constantin este alături de el în această grea încercare, dedicându-se în totalitate îngrijirii fiicei lor, Debora, și terapiilor esențiale pentru micuță. A fost nevoită să renunțe la locul de muncă, pentru a putea să respecte programările sedințelor cu micuța. Fetița, în vârstă de șase ani, urmează ședințe de kinetoterapie și alte tratamente și terapii specifice sindromului Marfan. De altfel, viața lor a fost marcată de vizite constante la spitale încă de când Debora avea doar nouă luni, fiind nevoiți să meargă până la Oradea pentru investigații genetice specializate, servicii inexistente în Satu Mare. Acum, Adriana o duce pe Debora intensiv la terapie, cinci zile costând 400 de lei.

Sindromul Marfan, este o afecțiune genetică rară care slăbește țesuturile care leagă și susțin organele și alte părți ale corpului nostru. Cel mai frecvent sunt afectate inima, vasele de sânge, oasele, ochii și, în unele cazuri, plămânii și pielea. Deși în 99% dintre cazuri este o boală moștenită genetic, Constantin este singurul din cei cinci frați ai săi care a fost diagnosticat cu această afecțiune, transmițând însă gena mai departe fiicei sale.

În prezent, nu există un tratament curativ, doar terapii și vitamine pentru a gestiona simptomele și a încetini progresia bolii. Debora se confruntă deja cu scolioză, platfus și probleme cu ochii, manifestări ale sindromului, iar pe măsură ce timpul trece, boala poate afecta tot organismul, făcând necesare intervenții chirurgicale în viitor. În plus, la doar șase ani, Debora are o înălțime neobișnuit de mare (1.40 metri), o altă caracteristică a sindromului Marfan, care influențează dezvoltarea normală a cutiei toracice și a inimii. Din această cauză, Debora are nevoie de controale cardiologice regulate la Oradea, la fiecare șase luni. În plus, familia face naveta de două ori pe săptămână la Gengermasima, pentru ședințe de terapie în piscină pentru Debora. În Satu Mare, deși există servicii de fizioterapie, nu au reușit să obțină un loc de un an de zile, fiind nevoiți să facă drumul până în Ungaria.

Singura șansă pentru Constantin de a duce o viață normală și de a-și putea susține din nou familia este o operație complexă care i-ar înlocui aorta slăbită. Intervenția i-ar oferi o calitate a vieții mult îmbunătățită, permițându-i să fie alături de soția sa și de micuța Debora, care are atâta nevoie de el.

Constantin a muncit din greu atât în România, cât și în străinătate, însă durerile severe de coloană și de oase, o altă consecință a bolii, l-au împiedicat să continue. Acum, medicii i-au interzis orice efort fizic, chiar și o mișcare bruscă putându-i fi fatală din cauza aortei extrem de fragile. A fost nevoit să renunțe și la munca de livrator, deoarece ridicarea pachetelor devenise prea periculoasă. Nu lucrează din decembrie.

În disperare de cauză, Constantin s-a gândit chiar să vândă apartamentul în care locuiesc, însă nu au unde să se mute, iar liniștea este vitală pentru Debora, având în vedere boala și tratamentele pe care le urmează.

Singura dorință a familiei este să strângă fondurile necesare pentru operația care îi poate salva viața lui Constantin, un efort financiar considerabil de 10.000 de euro, la care se adaugă costurile investigațiilor de 2.000 de euro, și să își permită terapiile micuței Debora. Astfel, Constantin lansează un apel disperat către toți cei care au posibilitatea de a dona, orice ajutor fiind o șansă în plus pentru el de a continua să trăiască și de a fi alături de familia sa, de soția sa și de micuța Debora, care luptă alături de el cu aceeași boală rară.

Cei care doresc să îl ajute pe Constantin pot face donații în contul:

Titular: CONSTANTIN GOMBOS

IBAN: RO05RZBR0000060020141286

Valuta: Lei

Nume banca: Raiffeisen Bank

Cod swift: RZBRROBU

Orice sumă, oricât de mică, poate face diferența în lupta lui Constantin și a familiei sale pentru un viitor mai bun

    

10 comentarii

  1. Mda Răspunde

    Cât de cretin trebuie să fii ca sa faci copii când tu te știi cu probleme grave de sănătate!
    Păcat de copilă!

    • 💩💩💩 Răspunde

      Mai pune la socoteală și faptul că a muncit în străinătate, dar a venit acasă să se facă bine!
      Adică a contribuit la sistemul de sănătate din România exact deloc, da acum are pretenția să se cheltuie bani pentru sănătatea lui!

  2. 💩💩💩 Răspunde

    1. Cine va credeți voi sa judecați o alta persoana?
    2. Omul nu stia, boala de obicei nu prea produce simptome clare. Tratamentul oricum doar îl ajuta, de vindecat nici o șansă.
    3. Va sugerez sa nu va procreati. Efortul e degeaba, doi pierde-vara oligofreni.

    • 💩💩💩 Răspunde

      1. Sugi
      2. Vezi pct.1!
      3. Repetă primele două puncte!

      • 💩💩💩 Răspunde

        Ești prost sau esti prost? Na la asta sa găsești răspuns. Asaa, și s@gi tu! Dacă te-ai plictisit poti începe din nou. Iar si iar. Retardatule, cine te crezi ma, scula bleaga?

    • Pistike Răspunde

      Răhățel, este strict opinia lui, proprie și personală, iar tu ai tot dreptul din lume să fi sau să nu fi de acord cu ea!
      Din punctul meu de vedere aceleași recomandări ți se aplică și ție, dar na, asta este strict părerea mea!

      • Mai Fanel! Răspunde

        Fanel, tu cu ce drept stabilești cine își poate întemeia o familie și cine nu? Mai ales ca la momentul respectiv fii sigur nu stia de boala asta! Faci și tu cum au făcut naziștii cu cei cu boli ereditare? No bine atunci. Nici tu nu ești mai bun decât ei. Nu judeca ca să nu fii judecat. Asta ai auzit vreodată? Și nu, nu are nici un drept sa se bage în viata de familie a celuilalt. Dacă nu-i convine și ju vrea sa ajute nu are decât sa ignore știrea.

        • Pistike Răspunde

          Alo, dar am zis eu ceva despre bietul om?
          Doamne ferește, are el destule pe cap!
          Dar fiecare are dreptul la o opinie, fie că ne place sau nu! Asta nu înseamnă că sunt de acord cu ea!

  3. Varu Răspunde

    Dacă i și sculat,ce să facă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.