Luni, 7 aprilie, în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avut loc prezentarea proiectului și semnarea contractului de finanțare pentru investiția ,,Construire Bază de Agrement – Aquapark Odoreu”. Proiectul este unul de anvergură și se ridică la peste 24 de milioane de euro.
Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, s-a aflat, luni, în comuna Odoreu din județul Satu Mare, la semnarea contractului de finanțare pentru viitorul aquapark ultramodern din localitate. Evenimentul a avut loc la sediul primăriei Odoreu, iar semnarea acestui contract reprezintă un moment important pentru dezvoltarea acestei comunități, spune primarul Dumitru Pop.
,,Vorbim despre un proiect foarte important al comunității noastre, de departe cel mai mare proiect de până acum. Am reușit să obținem finanțarea de 10 milioane de euro. Zece milioane de euro este, de fapt, finanțarea nerambursabilă asigurată de Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord- Vest. Noi trebuie să asigurăm cofinanțarea acestui proiect. Valoarea proiectului totală, inclusiv cofinanțarea noastră, este undeva la 24 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că la cei 10 milioane de euro pe care noi îi primim trebuie să adăugăm, teoretic, o diferență de 14 milioane de euro”, a spus primarul comunei Odoreu.
El a spus că un astfel de proiect ,,înseamnă o trecere la nivelul următor al comunității”, iar la finanțarea de 10 milioane obținută pentru acest proiect, primăria va încerca să acceseze un credit de 14 milioane de euro.
,,Diferența de 14 milioane plus TVA trebuie să o asigurăm noi și e clar că vom accesa un credit. Nu avem suma aceasta la dispoziție, bugetul local în schimb nu este împovărat de niciun fel de credit. (…) Putem să facem o rambursare a sumei pe care încercăm să o accesăm, dar ea trebuie să se întindă pe mai mulți ani. Obligatoriu trebuie să avem un credit pe care să-l rambursăm pe o durată de vreo 20 de ani. Dacă vom reuși să îl ducem la îndeplinire pentru că e important să obținem și acel credit vom încerca să aducem venituri bugetului local. În trei-patru ani, cât timp se va implementa probabil vom obține o perioadă de grație la rambursarea creditului, după care, atunci când va începe activitatea acolo vom fi beneficiarii întregului profit”, a spus Dumitru Pop.
Primarul comunei Odoreu a mai precizat că viitoarea bază de agrement va fi amplasată pe un teren achiziționat de primărie, accesul se va face de pe drumul național, iar ,,energia electrică și energia termică vor fi surse locale, fără să creeze foarte multe cheltuieli”.
,,Amplasarea aquaparkului este într-o fostă fermă de animale achiziționată de către noi, comuna Odoreu, și transferată în domeniul public al comunei. (…) Aquaparkul este amplasat lângă drumul național cu acces direct de pe drumul național, având toate utilitățile. Va avea o parcare care va fi acoperită cu panouri fotovoltaice, iar energia electrică va fi produsă acolo și consumată imediat în funcționarea aquaparkului. De asemenea, încălzirea o vom putea obține din căldura apei geotermale. (…) Energia electrică și energia termică vor fi surse locale fără să creeze foarte multe cheltuieli”, a mai spus Dumitru Pop.
Complex ultramodern, cu multe bazine, cu tobogane, restaurant și zone de relaxare
Construit pe o suprafață totală de 9.053 de metri pătrați, aquapark-ul din comuna Odoreu va avea o capacitate de 800 de persoane/zi (500 în interior). La parter se vor construi grupuri sanitare, zone de relaxare, ansamblu de bazine și tobogane, vestiare, precum și un restaurant cu o capacitate totală de 171 de locuri la interior și 64 de locuri la exterior.
La etaj, complexul va dispune de o zonă wellness și spa cu saună și jacuzzi, patru tobogane exterioare, bazine pentru adulți și copii, precum și zone de relaxare pentru minim 460 de șezlonguri, 20 de baldachine, umbrele și zone umbrite de vegetație.
Sa speram ca aprobarile si avizele se vor obtine cu celeritate si intr un rastimp rezonabil sa avem inca o locatie destinata relaxarii si imbaierii! Stiu ca in continuare vor fi plangareti dupa strandul din oras…mai ales cei care au terenuri in zona respectiva,dar cand tii de preturi aberante,mai mult pierzi,pentru ca exista intotdeauna alternative!
În fine își vede primarul visul cu ochii împliniți. Ca e terenul lui nu conteaza, ca nu e acolo “filon de apa termal” sau lotusi inexistenti ci ceva flori galbene, absolut comune de apa nu conteaza. Apoi va urma trezirea la realitate dacă se va finaliza investiția. Ca ce oferi altceva publicului, ceva altceva fata de cel existent și de unde mai poți lua personal calificat care mai și vorbește ceva , măcar 1-2 limbi străine? Na pe asta se duc banii de PNRR. Important e ca se mai face un vis al primarului. Asta după cea cu Someșul verde și eco, cu puncte de observare păsări. Cine știe dedesubturile știe la ce ma refer. Mnoah. După mine e prea aproape de oraș și prea aproape de celalalt aquaparc. Vedeți și pe acela cum se descurca, nu?