Ultima actualizare: azi, 14:07
Locale

Diaspora, alegeri prezidențiale 2025: Prezență aproape dublă, la primele ore de la deschiderea urnelor

Diaspora, alegeri prezidențiale 2025: Prezență aproape dublă și mobilizare record în diaspora, la turul doi, de la primele ore după deschiderea urnelor. Votul pentru turul doi al alegerilor prezidențiale din 2025 a început în diaspora, iar primele cifre indică o mobilizare semnificativ mai mare față de primul tur. Participarea la vot în dimineața zilei de vineri a fost de aproape două ori mai mare decât cea înregistrată în primul tur, pe 4 mai.

Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunea electorală. Conform datelor disponibile, se constată o creștere semnificativă a numărului de votanți în mai multe țări cu comunități mari de români. În Republica Moldova, de exemplu, s-a înregistrat o creștere de trei ori a numărului de alegători față de primul tur.

În Noua Zeelandă, primele secții de votare pentru cetățenii români s-au deschis încă de joi, la ora locală 9.00 dimineața. Votarea se va încheia duminică, la ora locală 10.00 seara (corespunzând orei 21:00 în România). Până vineri dimineața, la ora 10.00 (ora Noii Zeelande), peste 13.000 de români își exprimaseră votul, comparativ cu 7.846 înregistrați până vineri, 2 mai, la aceeași oră, în primul tur al alegerilor prezidențiale, potrivit Biziday.

De asemenea, creșteri semnificative se observă și în țări precum Germania și Italia. Românii din diaspora pot vota la orice secție de votare din străinătate, indiferent dacă au sau nu reședința în țara respectivă.

Pe buletinul de vot pentru turul doi apar doar cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi în primul tur, pe 4 mai. Ordinea lor a fost stabilită prin tragere la sorți de către Biroul Electoral Central (BEC): George Simion este primul pe buletin, iar Nicușor Dan – al doilea.

Românii din străinătate pot vota timp de trei zile, de vineri, 16 mai, până duminică, 18 mai. Totuși, secțiile de votare se închid simultan, la ora 21:00, ora României, indiferent de fusul orar. Asta înseamnă că, de exemplu, în țările UE cu o oră în urmă, precum Franța sau Spania, votarea se încheie la ora 20:00, iar în Marea Britanie – la ora 19:00.

5 comentarii

  1. C-block Răspunde

    Apoi și voi veniți acuma cu votul masiv? Vi s-a urât de la prea mult bine? Păi primul lucru va fi ca se va pune botnită completă la ziare. Dar după mine diferența dintre cei care votează acum și nu au votat în primul tur sunt cei care sunt împotriva lui Simion. Ce a prezentat Simion ca și vot a cam fost maximul la el. În paranteză eu acum nu votez, ca nu am cum sa aleg intre două fractiuni ale securității deci nu săriți masivistilor agresivi pe mine. Și unii, și alții mi-ati arătat colții când ați fost la putere.

  2. Nic. cel Dan Răspunde

    Când o să fiu Prezident, am să interzic votul în diaspora.
    Fiecare să voteze unde trăiește!!!

  3. C-block Răspunde

    Ar fi de ajuns să fie obligați să-și preîntegistreze intenția de vot cum e în occident în multe țări. Și la unguri așa este, dacă nu îți folosești opțiunea nu poți vota. Fiecare cetățean primește din timp o scrisoare pe care trebuie să o completeze și să o trimită la autoritatea electorala. Inclusiv e valabil pentru cei din țară. Nu să indice pe cine votează doar ca dorește sa voteze. Se cheamă kopogtatócédula. Mulți vocali suveranisti ar avea probleme serioase ca să le folosească, vă spun eu. Nu ca nu le duce capul cu pentru simplul motiv că trebuie să indice un domiciliu stabil, legal. Și asta mi se pare perfect normal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.