Ultima actualizare: azi, 14:05
Locale

Fals și înșelăciune! Asistentă șefă de la Spitalul Județean Satu Mare, condamnată: pontaje false și sporuri ilegale

O asistentă-șefă din cadrul Laboratorului de Analize Medicale de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a fost găsită vinovată de fals intelectual, uz de fals și înșelăciune, după ce a pontat în mod nejustificat ore suplimentare și gărzi pe care nu le-a efectuat. Prejudiciul adus spitalului se ridică la 54.119 lei. Decizia a fost pronunțată în această săptămână.

Faptele s-au desfășurat pe o perioadă extinsă, între septembrie 2016 și septembrie 2022. Potrivit anchetatorilor, asistenta-șefă, o femeie căsătorită, fără antecedente penale, a întocmit și modificat în fals programele de lucru și foile colective de prezență. Astfel, ea a înregistrat ore suplimentare în zile de sâmbătă, duminică și sărbători legale, fără să presteze efectiv aceste servicii, având ca scop încasarea unor salarii necuvenite.

Modul de operare și probele administrate

Investigația a relevat că asistenta-șefă avea atribuții de a întocmi programul de lucru al personalului din secție. Ulterior, pe baza modificărilor și a programului inițial, erau generate pontajele lunare care ajungeau la serviciul financiar pentru calcularea salariilor. Anchetatorii au descoperit că femeia ponta în fals ture de 12 ore, atât pe zi, cât și pe noapte, precum și ture în zile nelucrătoare, deși nu le-a efectuat niciodată. Colegii săi au confirmat că ea lucra doar program normal, de luni până vineri, câte 7 ore pe zi.

Martorii audiați în timpul urmăririi penale, majoritatea colegi de la laborator, au susținut că asistenta-șefă nu a efectuat niciodată turele lungi și de noapte pe care le-a pontat. Mai mult, o colegă a descoperit, în 2021, într-o modificare de program, că asistenta își pontase ture pe care nu le executase și a sesizat șeful de secție.

Inițial, în timpul audierilor, asistenta-șefă nu a dorit să dea declarații. Ulterior însă, a recunoscut faptele în detaliu, acceptând un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii.

Sentința: Pedeapsă cu suspendare și despăgubiri

Pe baza probelor și a acordului de recunoaștere a vinovăției, instanța a stabilit o pedeapsă de 1 an și 8 luni de închisoare. A dispus amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani. Instanța a atras atenția asupra consecințelor nerespectării acestor măsuri sau a săvârșirii unei noi infracțiuni, caz în care amânarea poate fi revocată, iar pedeapsa executată efectiv.

Deși prejudiciul total calculat a fost de 54.119 lei, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare nu s-a constituit parte civilă în dosar. Cu toate acestea, a fost încheiată o tranzacție prin care inculpata va achita suma de 51.105 lei în rate lunare egale, reținute din salariu, pe o perioadă de 36 de luni, începând cu luna iunie 2025.

Femeia a fost obligată să plătească și cheltuieli judiciare avansate de stat în valoare de 1.551,03 lei.

 

4 comentarii

  1. Vasy Răspunde

    Iui…. nu cred! Ingerii in halate albe nu fac asa ceva! Precis e coada necuratului, nu are cum sa se intample asa ceva! Iar spitalul nu se simpte pagubit chiar daca a luat banii din spital…. asta a ce miroase? Oare a ce? Oricum data viitoare va fi mai atenta si nu o mai prinde nici dreaq.

    • lilica Răspunde

      sa vedeti ce a fost in pandemie la isu, jandarmi si politie. pe aia nu-i condamna nimeni.

  2. vadimT Răspunde

    Furtul din banii publici sa se pedepseasca mai dur! cel putin dublu! Confiscarea averii si rudelor de gr.I. Asa zici ca a luat un credit fara dobanda si eu platesc analizele ca nu au fonduri.

  3. Molly Răspunde

    Furtul din banii publici nu se pedepsește, furtul furt ,nu mărunțiș de asistentă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.