Ultima actualizare: azi, 14:21
Locale

La un pas de tragedie! Familie din Satu Mare, în stare critică la spital după ce a mâncat ciuperci

La un pas de tragedie! Familie din Satu Mare, în stare critică la spital după ce a mâncat ciuperci. O familie din Satu Mare, formată din patru persoane, a ajuns duminică la Urgențe după ce a consumat ciuperci culese din surse proprii. Deși copilul de 3 ani a fost externat rapid, cei trei adulți—doi bărbați și o femeie, toți în stare critică—au necesitat intervenție imediată la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean de Urgență Satu Mare (SJUSM).

Datorită rapidității cu care echipa medicală de la ATI a inițiat dializa de urgență în prima oră de la internare, viața celor trei pacienți a fost salvată, aceștia fiind acum în afara pericolului. Medicii reamintesc că, în plin sezon al ciupercilor, riscul de intoxicație este major și îndeamnă populația să cumpere ciuperci doar din locuri autorizate, evitând astfel pericolul fatal.

Mesajul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare:

Duminică, 28 septembrie, la Unitatea de Primire Urgențe au ajuns patru pacienți din aceeași familie – doi bărbați (36 și 66 de ani), o femeie de 36 de ani și un copil de 3 ani. După primele îngrijiri, copilul a fost externat.

În cazul celor 3 adulți, care erau în stare critică, li s-a inițiat dializa de urgență în prima oră de la internare de către echipa de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, ceea ce a asigurat o rată de tratament eficientă. Ulterior, cei trei pacienți au fost internați la ATI, unde starea lor s-a ameliorat treptat, iar acum toți trei sunt stabili.

Astăzi, pacienții au fost transferați la Secția de Medicină Internă, unde continuă tratamentul și vor fi ținuți sub supraveghere cel puțin până la 48 de ore de la momentul ingerării ciupercilor. Pacienții au declarat că ciupercile au fost culese de ei, gătite și consumate acasă.

Având în vedere faptul că în lunile septembrie și octombrie sezonul ciupercilor ajunge la apogeu, medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare atrag atenția asupra riscului major pe care îl presupune consumul de ciuperci culese din surse necunoscute și recomandă sătmărenilor să cumpere ciuperci doar din locuri autorizate, pentru a evita pericolele de intoxicație.

7 comentarii

  1. Floare de colt Răspunde

    Comentator. Nu ai nicio reactie? Te doare burta? De la ciuperci.

    • comentator Răspunde

      La mine singurele ciuperci comestibile sunt cele care sunt verificate și se comercializează la borcan sau provin de la ciupercării de orofil. Atât. Cunosc persoană și nu una care a consumat ciupercă comestibilă si totuși s ajuns la Cluj la dpital pentru că ciuperca avea pe ea spori de la una otrăvitoare. Pe unul l-au salvat cu greu după luni de spitalizare dar are si rinichii și ficatul distruși. Nu merită. Satisfăcut de reacția mea? Contrar așteptărilor tale care noaptea nu poți dormi, eu în schimb da. Numai prostul moare de grija altora.

  2. comentator Răspunde

    Serios am zis asta. Familia respectivă culegea de când se știe hribi din pădurea de lângă Săcășeni. Am mai auzit si de la alții că au pățit ceva asemănător -ciuperca clar comestibilâ dar cu spori adusi de vânt. Că fără supărare dar unul care culege regulat hribi nu prea are cum să le confunde cu Amanites. Eu repet, “culeg” ciupercile doar de pe rafturile magazinelor. Nu-mi plac astfel de senzații tari.

    • s Răspunde

      Comentator, te rog nu debita ineptii, ca asa crezi tu, mai ales itr-un subiect serios, micologia este o stiinta exacta. Sporii nici unei specii de ciuperi otravitoare nu sunt otravitoare, acestea sunt formate din celule haploide, cu un singur set de cromozomi acestea nu pot fi toxice, toxinele se produc doar in celulele dicariote din care este format corpul ciupercii. Sporii la ciuperi sunt ca fructele la plante, sa afirmi ca sporii unei ciuperci infecteaza o alta ciuperca e ca si cum ai afirma ca daca o cireasa cade pe o varza varza va deveni cireasa, asa de absurde sunt aceste afirmatii.
      Asa ai auzit ca au consumat ciuperci comestibile si s-au inbolnavit, un alt mit. Asa au crezut ca au consumat ciuperci comestibile. Nu , au consumat ciuperci otravitoare. Doza letala de Amatoxin este 7mg la adulti si 2mg la copii, o singura ciuperca de palaria sarpelui contine intre 15 si 21mg de Amatoxina.

      • comentator Răspunde

        Treaba e că eu am repetat ce au povestit alții. Chiar am și specificat asta. Nu am spus că este adevărat. Dar omul a spus că nici acum nu-și explică cum a putut îngera pălăria șarpelui când de mic copil, adică de pe puțin 30 de ani tot a cules astfel de ciuperci prin zona respectivă. Acum omul de care povesteam poate să-ți povestească mai multe. Că după 20 de ani de la eveniment tot are ficatul ferfeniță. Eu repet, culeg ciupercile de pe raftul magazinului. Floarea asta de colț m-a rugat să-mi spun părerea. Apoi dacă te-am deranjat mai coboară te rog de înălțimile tale demiurgice și încearcă să comunici cu muritorii de rând. Și în loc să mă faci gratuit în fel și chip ia mai bine fgă-te util și fă demersuri ca să fie verificate ciupercile care se vând prin piețe. Sau pe lângă șosele. Pentru că nu este în regulă, așa este???? Odată în viața ta fă și tu ceva util. Dacă te pricepi (din ce se pare) chiar ai putea să faci tu verificările. Dar ca să vezi, e mai comod să bați în tastatură de acasă că nu te costă nimic. Așa este puiucule? Sau mă denunți pentru delict de opinie? Că te văd în stare.

  3. 😱 Răspunde

    Treaba tristă e că dacă au apărut aceste simptome clare deja înseamnă că toxina s-a răspândit în organism și șansele de scăpare tind spre zero

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.