Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

A fost dezvelit bustul graficianului Paul Erdos (FOTO)

dezvelire-bust-paul-erdos-38Autorităţile locale au dezvelit astăzi bustul graficianului Paul Erdos, unul dintre cei mai renumiţi artişti pe care i-a dat Sătmarul. Evenimentul s-a bucurat de un public numeros, venit să cinstească memoria marelui artist trecut prin lagărele naziste, la 100 de ani de la naşterea lui.

Bustul, realizat de sculptorul Radu Ciobanu, la solicitarea Muzeului Judeţean, a fost dezvelit de fiica artistului, Judit Erdos, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba şi primarul Kereskenyi Gabor, fiind amplasat în fața atelierului din pasajul Ștefan Ruha.

În discursurile lor, oficialităţile au subliniat faptul că în ciuda faptului că Paul Erdos a trecut prin iad, operele lui sunt pline de viaţă.

Primarul Kereskenyi Gabor a mărturisit că a avut ocazia să îl cunoască pe grafician, stârnindu-i curiozitatea încă de mic.

“Domnul maistru grafician Erdos Paul a fost vecin de scară cu bunicul meu, pe str Mileniului, şi de mic copil pentru mine el a însemnat artistul sătmărean. Tot timpul l-am privit cu o oarecare curiozitate: ce face artistul, ce face un grafician? Am ştiut de copil că pictorul pictează, dar ce face un grafician? Am înţeles, mai târziu, că operele lui sunt foarte valoroase şi fac cinste meleagurilor noastre, drept pentru care consider că este de bun augur dezvelirea acestui bust aici, în faţa atelierului. Felicit iniţiativa Muzeului Judeţean de a amplasa acest bust. Consider că noi sătmărenii putem să revenim în elita oraşelor din România şi a oraşelor europene prin cultura şi valorile noastre culturale şi artistice”, a afirmat primarul.

“Paul Erdos a avut un destin zbuciumat, el a trecut prin dinţii agreşti ai istoriei, ai timpului. Ceea ce este uluitor este că trecând peste experienţe aproape de limita supravieţuirii, a reuşit, apoi, într-un îndelung interstiţiu, să sublimeze aceste drame, aceste tragedii, într-o serenitate uluitoare. El nu a vorbit niciodată despre ororile prin care a trecut, ci a înţeles că rolul artei este unul taumaturgic, de vindecare. Lucrările lui sunt pline de lumină, de umanism, de optimism. Erdoş este în primul rând conştiinţă artistică, face parte din rândul artiştilor care n-au picat din vârful degetelor ci din adâncul conştiiţei lor, altfel lucrările lui rămân pentru noi blazonarde”, a spus managerul Muzeului Județean, Felician Pop.

“Acum 100 de ani când s-a născut acest mare artist, nu a ştiut că va trăi două războaie mondiale şi va petrece o parte din viaţa lui într-un iad numit holocaust. A avut puterea umană, a fost un om care ne face cinste. Noi, urmaşii care trăim în societatea din Satu Mare de astăzi, suntem obligaţi să îl cinstim şi să facem în aşa fel încât memoria lui să nu fie uitată nici peste decenii, nici peste secole. El a trăit într-o perioadă foarte interesantă şi din punct de vedere artistic şi din punct de vedere al societăţii. Era între cele două războaie, când limbajul artiștilor din Satu Mare a generat multe creații unice în peisajul regiunii noastre. A ridicat Satu Mare la un nivel comparabil cu Şcoala Băimăreană, şi a avut tăria umană ca şi după anii petrecuţi în iad, prin creaţiile lui să aibă şi alte tipuri de creaţii, nu doar să se întoarcă spre trecut. A avut această putere pe care foarte puţini oameni o au. Din momentul respectiv, mulţi s-au întunecat, şi asta s-a văzut şi pe creaţiile lor. El a avut tăria de a privi cu un oarecare optimism în faţă şi de a face creaţii mai vesele şi mai pline de viaţă şi după ce a revenit pe meleagurile sătmărene”, a spus Pataki Csaba.

 “În 1986 eram tânăr absolvent, am fost repartizat la Satu Mare. Am fost pimit de maestru în acest atelier, am fost încurajat, şi o parte că am rămas în Satu Mare şi activez aici, i se datorează maestrului. M-a încurajat foarte mult şi mi-a încurajat  prima expoziție aici, el fiind preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici. Sunt bucuros că am fost ales să fac această sculptură”, a spus Radu Ciobanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.