Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Își riscă viața în goana spre a salva alte vieți. Din cauza unor șoferi indolenți

Membrii echipajelor de pe Ambulanță și SMURD își riscă viața în goana lor spre a salva alte vieți. Și toate acestea se întâmplă din cauza unor șoferi indolenți sau foarte slab pregătiți. 

Chiar dacă legislația rutieră prevede expres cum trebuie să se poarte șoferii în trafic în cazul în care întâlnesc echipaje ale poliției, jandarmeriei, pompierilor, ambulanței sau SMURD aflate în exercițiul funcțiunii, adică cu semnalele acustice și vizuale pornite, unii șoferi nu știu sau nu vor să le respecte.

Cel mai elocvent exemplu a fost duminică seara, când o Ambulanță, aflată în exercițiul funcțiunii, a fost accidentată de un șofer indecis. Mai mult decât atât, tot șoferul Ambulanței a fost considerat vinovat deși erau pornite sirenele și girofarurile. De fapt, este al treilea accident în care este implicată o ambulanță în ultimul an de zile.

Șoferii de pe Ambulanțe și autospecialele SMURD se plâng de faptul că în Satu Mare sunt tot mai mulți șoferii care nu respectă autospecialele aflate în misiune, astfel că atât ei, cât și asistenții sau medicii își riscă viața în goana lor spre a salva alte vieți. Aceștia spun că în trafic sunt patru feluri de șoferi.

Cei mai mulți sunt, totuși, șoferii care respectă autospecialele aflate în misiune, trag pe dreapta, opresc dacă e cazul, și fac tot posibilul să facă loc ambulanțelor.

A doua categorie de șoferi sunt cei care nu știu ce să facă în astfel de cazuri. Se pierd în momentul în care aud sirenele, mai ales în intersecții foarte aglomerate sau în trafic aglomerat. După părerea șoferilor de pe ambulanțe, aceștia sunt foarte periculoși pentru că efectiv nu ști cum vor reacționa.

A treia categorie este cea a indolenților. Acești șoferi, chiar dacă aud sirenele ambulanțelor sau a autospecialelor de pompieri, jandarmi, poliție, nu se catadicsesc să tragă pe dreapta, să creeze drum autospecialelor aflate în misiune. Ambulanțierii spun că numărul acestor gen de șofer este din ce în ce mai mare la Satu Mare.

În fine, a patra categorie este cea a șoferilor obraznici. Aceștia nu numai că nu se dau la o parte din fața Ambulanței, ci se folosesc de sirenele acesteia pentru a circula cu viteză în fața acesteia. Practic merg ca un înaintemergător în fața autospecialelor. Ambulanțierii recunosc că sunt foarte rar șoferii nesimțiți care fac asta, dar au fost întâlnite și astfel de cazuri la Satu Mare. De obicei, șoferii tâșnesc după ce a trecut ambulanța.

Personalul de pe Ambulanță le cere șoferilor ca în momentul în care aud sirenele, fie că vorbim de ambulanțe, pompieri, jandarmi sau polițiști, să se gândească că acele autospeciale se pot deplasa în viteză să salveze viața cuiva drag. Și să se gândească cum ar fi dacă ar afla că din cauza indolenței lor, să nu spunem nesimțire, cineva drag a murit.

Viața semenilor noștri are întotdeauna prioritate indiferent de cât de mult ne grăbim. Și că unii își riscă viața pentru a-i salva pe alții.

9 comentarii

  1. pensionar Răspunde

    DAR ATUNCI CAND AU FOST GASITI SUB INFLUENTA ALCOOLULUI IN TIMPUL INTERVENTIEI , SAU CA AU UN VENIT DE PESTE 5000 LEI PE LUNA NU SCRIETI ?

    • Voluntar Răspunde

      Ca au fost sub influenta bauturilor, este grav, dar faptul ca va legati de veniturile lor e si mai grav. Probabil dumneavoastra nu veti intelege niciodata, nimic. Cand dumneavoastra va petreceti sarbatorile cu cei dragi, ei sunt la munca, cand dumneavoastra dormiti noaptea linistit, ei sunt la munca, cand dumneavoastra va petreceti clipe frumoase alaturi de cei dragi ei salveaza vieti. Vorbiti astfel pentru ca nu aveti idee in ce conditiilucreaza serviciile de urgenta!

      Fara respect si consideratie pentru dumneavoastra….un voluntar

      • pensionar Răspunde

        pai fa tu o comparatie= politist, pompier, jandarm 3000, sofer ambulanta, asistent 5000
        si toti i-si petrec sarbatorile la munca

  2. Un miel netaiat Răspunde

    Da cind I s-o dus doamnei Opris bradul de craciun cu ambulanta nu si-o riscat viata

  3. Cineva Răspunde

    Am cunoscut un caz când un individ nu se dădea din fața ambulantei. L-a înjurat pe sofer, șoferul a ripostat si s-a gândit sa-i aplice o corecție. Ajunși în fața spitalului s-a dus direct la șofer. Deschizîndu-se ușile a văzut ca era mama lui. Era târziu.

  4. misu Răspunde

    Nici cu ei nu-mi e rusine…. Ia spuneti voi ce evenimente urgente justifica deplasarea cu sirene, in fiecare zi, intre orele 6,00-6,30 inspre Unio si inapoi, chiar daca traficul, la acea ora este scazut ?? Cine are calitatea de a verifica “abuzul de sirena” ??

    • Voluntar Răspunde

      Puteti dumneavoastra sa verificati, solicitatnd in scris dispeceratului Serviciului Unic de Urgenta 112 orele la care s-au desfasurat in anumite date misiunile. Dar in conformitate cu legea in vigoare, soferul autovehicolului cu caracter special din momentul in care parasaste baza este considerat plecat in misiune si obligat sa aibe pornite semnalele luminoase si acustice (cu exceptia remedierilor tehnice ale vehicolului)

  5. Norick Răspunde

    ” Mai mult decât atât, tot șoferul Ambulanței a fost considerat vinovat deși erau pornite sirenele și girofarurile”
    Pe mine cazul asta ma intereseaza. Cunoaste cineva imprejuririle ?? 😉

  6. Noname Răspunde

    Dragi colegi eu va propun altceva. Desi legea e clara in privinta deplasării autovehiculelor cu regim prioritar dar domnii de la rutieră dau culpa comuna in cazul evenimentelor neplăcute nu toate dar marea majoritate chiar si la cod rosu sa nu se mai foloseasca sirenele sa se stea la semafor si cand ajungi ajungi. Astfel rămâi si cu permisul in buzunar si cu viata salvată. Vina aici e a sindicatului sau a sefului de coloana care in caz de eveniment neplăcut desi ai dreptate nu se baga nimeni toți iti întorc spatele si te lasa sa te descurci singur. RUSINE!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.