Imaginea actuală a municipiului Satu Mare este des contestată, una dintre principalele nemulțumiri ale sătmărenilor fiind legate de starea precară a multor edificii emblematice, dar și de aspectul unor zone istorice. Cetățenii nu au fost însă dintotdeauna nemulțumiți, mai ales dacă ne întoarcem în timp și aruncăm o privire la Sătmarul de odinioară, la municipiul de pe vremea nonculorilor, la orașul pictat doar în alb și negru. Vorbim de un municipiu Satu Mare din secolele trecute, de imaginea clădirilor de la finalul secolului XIX, începutul secolului XX, din anii 30, de bulevardele liniștite ale anilor 40, și de zonele celebre din anii 50. Vă prezentăm un Sătmar cu totul altfel, un Sătmar alb-negru, dar atât de viu.
Satu Mare s-a clădit treptat, dar sigur, iar momentele importante petrecute în secolul trecut au rămas întipărite și astăzi în mintea multor sătmăreni, nostalgici după liniștea unei urbe ce a cunoscut la acea vreme o dezvoltare continuă.
Începutul anilor 20 a adus cu sine o dezvoltare evidentă pentru majoritatea orașelor din Transilvania, datorită condițiilor create după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Satu Mare s-a numărat printre orașele care s-au ridicat din toate punctele de vedere. Marile întreprinderi și fabrici, școlile, spitalele și nenumăratele construcții publice au pus Sătmarul pe harta celor mai importante orașe, cu domenii de viață extrem de dezvoltate.
Sistemul bancar și comerțul s-au dezvoltat în paralel, iar la sfârșitul anilor 20 s-a înființat Camera de Comerț și Industrie și Bursa de mărfuri, ce aveau ca membri 25 de societăți comerciale anonime și 75 de firme industriale și de producție. La finele anilor 30, în oraș existau 33 de sucursale ale unor bănci.
În anii ce au urmat, Sătmarul și-a menținut poziția de oraș echilibrat în toate domeniile și a continuat să se dezvolte.
Satu Mare în alb și negru a fost unul dintre cele mai importante orașe din Transilvania, un oraș zâmbitor și un mediu propice pentru îndeplinirea viselor.
Sursa foto – Facebook/Szatmárnémeti anno
Toate cladirile frumoase ale orasului au fost construite inainte de unire. Noi doar trebuia sa avem grija de cadoul primit, dar stim bine ce se intampla cand nu putem pretui valorile. Ca si cand copilul primeste toate de la mama si tata, nu va putea pretui nimic in viata pt ca nu el a suferit pt a crea confortul.
Daca chiar vreti sa studiati cladirile va rog mentionati anul construirii cladirilor sub fiecare poza. Va rog NU MANIPULATI CU INFORMATII FALSE!!!
@Specialistu(l): – Hai sa va spun ceva despre cladirile vechi din oras. Majoritatea din cladirile construite inainte de 1918 au mari probleme de rezistenta si din cauza vechimii dar si din cauza ca materialele si tehnica de constructie nu au fost din cele mai rezistente la factorul timp. Din multe cladiri vechi se pastreaza doar fatada… Multe din ele sunt proaspat restaurate: Teatrul de Nord, Cinema Popular, Tribunalul, Politia municipiului si cam 80% din cladirile din centrul vechi, Multe sunt in proprietate privata. Bisericile sunt intretinute, cladirile Episcopiei Romano Catolice sunt intretinute de biserica, cele ale reformatilor la fel. Hotelul Dacia, fost Panonia, a fost privatizat dubios, a intrat pe mana unui magnat (ca e cam mult sa spun baron) local, sef de partid, care l-a vandut si a dus banii in alta tara. De ce nu a investit dansul bani pentru renovare si exploatarea lui??? Mai sunt lucruri de pus la punct, multe depind de stabilirea proprietatii, dar se vor aranja si astea si sunt convins ca toate se vor aranja. De ce trebuie sa fim intr-una cu sabiile scoase? Mai ales sustinand false teorii…
Orasul asta, daca ramanea cu ce a avut in 1918, era un fel de Tasnad cazut in parasire. Peste 95% s-a construit in ultima suta de ani. Tineti cont de asta cand ma deschideti gura
Pomenești că te mândrești cu cartierele, cu Casa de modă și cu Hotel Aurora care strică aspectul centrului vechi, sediul Poliției care s-a construit pe locul unei sinagogi și cu Centrul nou, care e un deșeu arhitectonic și nefuncțional. Dacă asta este 95%, mai bine fără. Să vezi în 10 ani cum vor arăta aceste făuriri ale iepocii !
Asa au fost vremurile, cam la fel s-a construit in tot estul Europei. Bine, noi trebuia sa fim “originali”. Nimanui nu-i place arhitectura ” clasic – socialista”. Daca era alta putere, se construia altfel. In Satu Mare cea mai veche cladire e Casa Vecsey, de pe la 1700. Cam tarziu, zic eu. Altceva, mai vechi, n-a rezistat. Nici o biserica macar, nimic.
Si in restul Romaniei se vede diferenta intre ce s-a construit inainte de razboi si dupa. La Iasi, Palatul Culturii s-a ridicat intre 1903 si 1906. Casinoul din Constanta s-a inaugurat la 1910. Aici, Hotel Dacia, fost Panonia, s-a facut pe la 1902. Oradea are cladiri secession incomparabil mai multe decat Satmarul. Sa conteze ca acolo erau mult mai multi evrei decat aici? Pentru ca, daca vreti sa va spun ceva, natia asta, atat de hulita de unii, evreii, au stiut ce e arta, inclusiv in arhitectura si amprenta lor se vede.
S-a construit peste tot in Europa la 1900. Si chiar asa, cum pot sa-si aroge maghiarii meritul pentru ce s-a facut inainte de Unirea de la 1918? A adus cineva aceste cladiri de aiurea? Nu au fost construite cu spinarile localnicilor, romani, maghiari, nemti, etc? Ca n-am auzit ca romanii ar fi fost tratati cu tinuti cu icre negre si sampanie de puterea vremurilor. Sau cu ajutoare sociale cum plateste acum guvernul de la Bucuresti tiganilor unguri…
Ești tulbure se vede că e târziu. Te rog să-mi specifici când am spus eu că ungurii au construit tot.Eu am spus doar că acel 95% în cea mai are parte este mizerie din punct de vedere arhitectural și pentru ăsta nu ai de ce să te dai cu cărămida în piept. Acele construcții au distrus aspectul orașului.
Ungurii,evreii,germanii şi-au lăsat amprenta asupra oraşului conform stilului arhitectural din acele vremuri.Nu ca românii n-ar putea construi aşa ceva dar pe cine ar mai interesa?Ar costa prea mult în raport cu utilitatea urmărită în zilele noastre.In Certeze s- a construit o casă stil …,,vechi” dar pare o hidoşenie printre celelalte,nici ele opere de artă.E o chestiune de percepţie.Apropo de renovări:turnul pompierilor se degradează neaşteptat de repede după renovarea făcută.Cât s-o fi plătit pe renovare?
Oare NOI ce lasam in urma sa nu mai zic tinerii din ziua de azi ce vor lasa????? Care va fi ampreta lor????
Adevarui e ca toate constructiile sunt inainte de 1918, jos palaria, si tot respectul pt acei oameni