Autorul și managerul Muzeului Județean Satu Mare, Felician Pop, și-a lansat astăzi, vineri, 23 februarie, un nou volum ce dezvăluie noi lucruri despre Satu Mare și oamenii din Sătmar. Evenimentul a avut loc în sala festivă a instituției pe care autorul o manageriază, în prezența unui public numeros care știe să guste scrierile extrem de directe și bine structurate. Noul volum marca Felician Pop, „Țipătul cenușii”, abordează câteva teme mai mult decât interesante, conturate într-un stil unic și presărate de cea mai fină ironie.
Noul volum a fost prezentat de unii dintre cei mai importanți oameni de cultură din județul Satu Mare și, totodată, oameni extrem de apropiați de omul și de autorul Felician Pop.
,,Vreau să-l felicit pe Felician Pop pentru cât este de activ în acest domeniu și sunt încântat și bucuros. Felicitări și la mai mare, este anul centenarului, avem nevoie de astfel de oameni, de creatori de acte de cultură”, a spus Zamfir Danciu, directorul Direcției de Cultură Satu Mare.
Sătmăreanul prin adopție, profesorul universitar George Achim, a ținut, la rându-i, să-i adreseze câteva cuvinte lui Felician Pop și să sublinieze câteva idei din volumul „Țipătul cenușii”: ,,E mare lucru să fii bun vorbitor și aflăm din paginile cărții că autorul și-a exersat această deprindere și abilitate. Avem în față o carte de crochiuri, de tablete și de instantanee, reflecții asupra realității cotidiene. Felician Pop este un foarte atent observator, un fotograf al momentului și, uneori, un caricaturist al momentului pe care îl trăim”.
Noul volum Țipătul cenușii” a fost, de asemenea, prezentat de către profesorul și scriitorul Teodor Curpaș, istoricul literar Kereskenyi Sandor și de poetul și directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo.
Evenimentul a avut parte și de câteva momente artistice deosebite, susținute de îndrăgitul artist de muzică populară, Petrică Mureșan, repsectiv de tânărul folkist George Negrea.
Felician Pop este autor a opt volume de literatură şi istorie, a trei albume monografice, iar în anul 2017 și-a susținut Teza de doctorat: „Imaginea românilor în opera scriitorilor maghiari”.
https://www.youtube.com/watch?v=N1w-uz41CRc
a fost un moment special
Țipătul… ”cenușii” ?????Nu cumva Țipete cenușii ??E vorba de ”cenușă” sau de culoare cenusie,să ne spună ! Insă ori ce-ar fi ,că ar fi vorba de cenusă sau cenusiu, cred că asa ceva tipă doar in capul lui !!Cand e mangă !!
Este cel care si-a permis sa modifice istoria Satmarului, inlaturand placa de pe cladirea din Piata Libertatii.Istoricii de la muzeu nu au nici o parere?
Ce de frustrati și frustrări prin zonă.
Se vând niște lame mișto la magazinul de sub bloc.
Știți ce aveți de făcut cu ele. Nu trebuie să vă învăț.