Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Poliţia Satu Mare – mesaj special pentru femei: poza de şantaj!

Azi, până şi copiii ştiu că  anumite imagini te pot compromite şi le numesc, nonşalant, ,,poze de şantaj”. Materiale de şantaj pot fi poze, video-uri, mesaje pe care nu dorim să le facem public cunoscute.

Imaginile ori filmările ce implică nuditate sunt cel mai des folosite ca monedă de schimb pentru cei ce doresc să obţină anumite avantaje de pe urma deţinerii lor.

De la deţinerea unor astfel de materiale şi până la şantaj sunt doar câţiva paşi. Să ne imaginăm că azi trimitem iubitului/iubitei poze în ipostaze indecente. Peste un timp ne certăm cu cel/cea căruia i-am acordat atâta încredere încât să ne expunem trupul în imagini trimise şi constatăm că ex-iubirea noastră începe să ne ceară lucruri în schimbul ascunderii acestor materiale de ochiul public.

Ce facem? Cum procedăm? Că ne cere bani sau alte avantaje, inclusiv de ordin relaţional sau sexual, tot victime ale unui şantaj ne numim. Se va opri dacă îi vom da ceea ce cerem? Puţin probabil, de regulă cei ce şantajează caută să profite la maximum de victimele lor, cerându-le tot mai mult şi mai mult. Acesta e doar un scenariu dintre multele scenarii posibile.

Publicarea materialelor compromiţătoare sau transmiterea către persoane care pot decide asupra viitorului protagonistei, constituie o experienţă traumatizantă şi greu de gestionat chiar şi pentru un adult.

Cum prevenim şantajul cu poze/filmuleţe compromiţătoare?

  • Nu acceptaţi pentru nici un motiv să fiţi fotografiate sau filmate în ipostaze mai puţin decente, oricât de mare încredere aţi avea la un moment dat într-o persoană sau de relaţia în care v-aţi afla cu aceasta.
  • Evitaţi să produceţi personal astfel de materiale. Printr-un concurs nefericit de împrejurări respectivele imagini ar putea ajunge în posesia altor persoane, care ulterior le-ar putea folosi împotriva dumneavoastră.
  • Atenţie la consumul de alcool sau droguri! Excesul v-ar putea aduce în situaţia de a face lucruri care nu vă onorează, iar persoanele prezente ar putea să imortalizeze momentele şi să facă publice imaginile.
  • Ştergeţi datele personale din memoria telefonului atunci când hotărâţi să renunţaţi la el, îl împrumutaţi ori îl daţi la reparat.
  • Nu permiteţi altor persoane să folosească dispozitivele pe care aveţi stocate informaţii personale.
  • Utilizaţi întotdeauna funcţia de blocare a ecranului pentru telefonul mobil şi pe cea de blocare a accesului la aplicaţiile care gestionează informaţii cu caracter personal/confidenţial (contacte, cameră foto, galerie, facebook, e-mail, gmail, mesaje, istoric apeluri etc.).
  • Instalaţi-vă programe de securitate pe toate dispozitivele de pe care accesaţi internetul. Acestea vă asigură protecţie şi împotriva programelor spion, care au capacitatea de a capta informaţii despre utilizator şi de a le furniza celui care le-a creat şi lansat, putând merge până la spionaj fizic, prin intermediul camerei web a sistemului.

Sursa: Poliţia Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.