Asociația O masa caldă sărbătorește, luna aceasta, 3 ani de funcționare în Satu Mare. În cei 3 ani, voluntarii asociației au pregatit peste 9.000 de porții de mâncare caldă pentru oamenii străzii găzduiți de Centru Social de Urgenţă pentru oamenii fără adăpost (Adăpostul de noapte).
O masă caldă înseamnă carne, carbohidrați și legume. O porție cântărește aproximativ 350 de grame. Ingredientele sunt achiziționate în aceeași zi. De la început, fiecare porție costă, în medie, 3,0 lei. Voluntarii își cumpără ingredientele din piețele locale, de la producătorii locali și în cantități mari pentru reduceri.
”Ne străduim să pregatim rețete cât mai variate și săntoase pe placul beneficiarilor noștri”, precizează Simona Gavrilă, coordonatoarea poriectului O masă caldă din Satu Mare, pentru PortalSM.
Generozitatea sătmărenilor, esențială în ajutorarea celor nevoiași
Beneficiarii O masă caldă, oameni cu vieți triste și impresionante, sunt ajutați de voluntari să ducă un trai decent. Generozitatea sătmărenilor joacă un rol esențial în ajutorarea beneficiarilor.
”Suntem întrebați des cum primesc beneficiarii noștri masa oferită. Știm că o așteaptă foarte mult și este pe placul lor, fiind poate cea mai consistentă masă pe săptămână pe care o mănâncă. Despre oamenii fără adăpost este bine sa știți că beneficiază doar de hrană rece gratuită, respectiv de mic dejun. Din generozitatea sătmărenilor, ei primesc câte o masă caldă de mai multe ori pe săptămână. Statutul de beneficiar al Adaăpostului de noapte se obține îndeplinind anumite condiții, și anume ultimul domiciliu să fie în Satu Mare și să nu fie deținători ai unei locuințe.
Persoanele care ajung în situația de a nu avea adăpost sunt în general vârstnice sau bolnave. Fiecare dintre ei are o poveste de viață impresionantă. Cei mai mulți au un venit sub forma pensiei, a indemnizatiei obținute pe baza certificatului de handicap sau chiar salariu, dar vorbim de sume mici, insuficiente pentru a le asigura un trai decent.
Persoanele apte de muncă au reușit să se angajeze în urma crizei forței de muncă. Angajatorii au manifestat deschidere în ultimii ani pentru oamenii strazii și i-au încadrat în muncă schimbând destinul multora. Mulți dintre aceștia s-au angajat, au inchiriat o locuință și au părăsit Adăpostul de noapte”, precizează coordonatoarea proiectului, Simona Gavrilă, pentru PortalSM.
”… nu am ratat nicio rețetă și nu am ars mâncarea”
Majoritatea sătmărenilor au aflat despre Asociația O masă caldă, iar un număr foarte mare a participat cel puțin o dată la prepararea unei mese.
”Pentru voluntarii Asociației, beneficiarii sunt pe primul loc. Fiecare voluntar contribuie din plin la realizarea mesei calde de vineri. În cei 3 ani, nu am ratat nicio rețetă și nu am ars mâncarea. O mare parte a sătmărenilor au trecut cel puțin o dată pe la cantină și au contribuit la acest proiect. Promptitudinea, dăruirea, implicarea voluntarilor este de lăudat.
O masă caldă hrănitoare contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate a beneficiarilor Asociației O masă caldă. Oamenii aceștia au nevoie de putere fizică pentru a rezista intemperiilor vremii și au nevoie de susținere pentru a face transferul la piața forței de muncă și la o viață trăită decent”, adaugă Simona Gavrilă.
Coordonatorii mulțumesc și continuă proiectele
Sutelor de voluntari, coordonatorii Asociației le transmit recunoștință pentru implicare și devotament. Totodată, anunță că în viitorul apropiat pregătesc un eveniment specific crăciunului.
”Coordonatorii Asociației O masă Caldă le multumesc tuturor voluntarilor pentru entuziasmul și implicarea lor. Le mulțumim partenerilor noștri: Liceul Tehnologic “Costantin Brancusi” Satu Mare și în special doamnelor bucătărese care ne ajută mereu și ne susțin, și Serviciul Public de Asistenţă Socială Satu Mare, care asigură transportul mesei calde și ne susțin în demersul nostru.
Printre evenimentele viitoare ale Asociației O masă caldă am dori să menționam Prânzul de crăciun pentru săraci, organizat în colaborare cu Comunitatea Sant’ Egidio, și Parohia Greco-Catolica Sf. Francisc. Invitații noștri din acest an vor fi un grup de beneficiari ai Centrului “Șansa”, două familii numeroase aflate în dificultate și oameni ai străzii de la Centru Social de Urgenţă pentru oamenii fără adăpost”, încheie Simona Gavrilă.
Vă rugăm să ne dați un număr de contact și un nume.
Voi faceti reclama doar la aceia care vor sa isi faca reclama. Cunosc persoane care duc si ele mancare la adapostul de noapte si de mai mult de 10 ani cel putin o data pe saptamana. Familia respectiva face mancare din banii lor sau din banii primiti de la altii ( nu isi permit de fiecare data sa faca). Daca nu pot ajuta cu bani, ajuta macar cu prepararea mancarii si cu gazul consumat pt mancare. Plus ca sunt doar 2 persoane, nu 5 sau 6 ca si ceindin asociatie. De ce nu se precizeaza ( cel putin in anii trecuti, nu stiu in ultimul an) ca iarna sunt cam 70 sau 80 de beneficiari ai centrului iar vara nu sunt decat jumatate. Sa ca aproape nu este seara cand sa nu vina cineva cu mancare facuta. Trebuie sa te anunti cu o saptamana inainte ca sa te noteze ca sa nu vina doua organizatii cu mancare in aceaai seara, si in alta sa ramana fara. Familia de care zic sunt ortodocsi si fac milostenie fara reclama. Mai vin pocaitii sa mai aduca mancare calda. Deci aceasta asociatie nu este singura. Si nu e ceea mai veche. Numai ca se vede ca vor reclama.
subscriu la comentariul anterior…….de ce iti trebuie reclama cu interes poate si platita pentru ceva ce ai face din milostenie si cu frica de Dumnezeu, sunt multe persoane care ajuta in fff mare masura si nu le trebuie reclama platita sau cu interes……
Personal NU cred ca e reclama, cu atat mai putin platita.Cred ca e un articol scris din dorinta de a atrage mai multe persoane in aceasta activitate. Doar ca uneori orgoliile sunt mari!
Sa nu fiu inteles gresit. E laudabil tot ce fac acesti oameni pentru ajutorarea semenilor lor, dar se vede din avion ca e reclama deoarece sunt puse poze de la prepararea a 2 mancaruri diferite cartofi cu carnati si macaroane cu “ceva” si patrunjel. Acuma daca a fost facuta din interes sau nu, asta nu am de unde stii. Eu atata am avut de zis. Iar pentru “sophia”, aici nu e vorba de nici un orgoliu. Faptul ca eu cunosc persoane care fac aceasta munca de voluntariat si dau mese beneficiarilor adapostului si care INTENTIONAT nu vor reclama si fac fapte bune in ascuns nu are de a face cu faptul de a prezenta adevarul pe care acest articol, in mod tendentios e prezentata altfel realitatea:
“…..Știm că o așteaptă foarte mult și este pe placul lor, fiind poate cea mai consistentă masă pe săptămână pe care o mănâncă. ……….Din generozitatea sătmărenilor, ei primesc câte o masă caldă de mai multe ori pe săptămână.”
Am o intrebarea pentru “sophia”: Ce ati face dvs daca cineva, indiferent cine, si-ar aroga anumite merite pentru binele celor din jur, pe care in realitate doar partial le are. Adica ei sunt buricul pamantului si baza. De cand au aparut ei, ceilalti nu mai conteaza decat intr-o mica masura, si doar pentru a acoperii ce nu pot face acei “oameni importanti”.
Nu e ura si nu e orgoliu. Doar iau apararea unor oameni care oricum nu vor sa iasa la inaintare si mi se pare de bun simt sa fac ceva eu, care cunosc situatia.
Efortul trebuie apreciat si nu criticat. Felicitari!