Pe 16 decembrie 1989 începea, la Timișoara, Revoluția anticomunistă. Revoluția care a schimbat cursul istoriei din România a fost resimțită și pe meleagurile sătmărene. Fotograful Gheorghe Iancu a surprins câteva imagini faimoase de la Revoluția din 1989 de la Satu Mare.
Gheorghe Iancu, la vremea respectivă fotograf la Cronica Sătmăreană, a surprins momentele când se adună oamenii în Piaţa 25 Octombrie, cum sunt ţinute discursuri de pe balconul Palatului Administrativ. Pot fi recunoscute personalităţi precum Vasile Savinescu, Ion Bledea, sau actorii Vasile Blaga, Corneliu Jipa și Ștefan Mareș.
,,Prima imagine, după cum se vede, e cum a început să vină lumea, de peste pod, s-au strâns din toate direcţiile, de la toate întreprinderile au început să vină. S-au pus drapelele pe biserici, a început lumea să strige Trăiască România Liberă. S-a cântat, s-a jucat Hora Unirii şi nu în ultimul rând s-au spus şi rugăciuni. Binenţeles s-a şi colindat, româneşte, ungureşte, nu s-a ţinut cont de naţie“, spunea autorul.
Întrebat dacă au fost revoluţionari adevăraţi la Satu Mare, Gheorghe Iancu a fost destul de rezervat: “Nu ştiu dacă am fost revoluţionari aici, fiindcă revoluţia a fost la Timişoara unde a izbucnit şi la Bucureşti, Sibiu. Aici e bine că nu s-a tras”.
A fost o schimbare de regim politic, ceva de genul “scapi de dracul si dai de mama lui”.
Zici ca sunt poze B/W facute azi, aceleasi cladiri gri de 30 de ani…pacat satmar…pacat…
Atunci eram student la București. În 20.12 am venit acasă. Acolo deja începeau micile “agitații” care s-au dovedit ulterior regizate. Aici liniște totală în schimb ca din mormânt. Apoi s-a anunțat că a fugit dictatorul. După aceea oamenii s-au adunat în centrul nou. Ce revoluție a fost în Sătmar fraților? Unde a fost de fapt Revoluție? Dacă ar fi fost așa ceva nu mi-ar râde în față securistul care mă mai lua pe vremuri la “audieri”. Bineînțeles acum are pensie specială și grad de general. Mă gândesc că are și certificat de revoluționar.?☹ Oricum în ianuarie 90 și-a cerut scuze, chipurile nu a vrut. Se kăka pe el de frică. Asta până în martie 90. Acum probabil va participa la comemorarea eroilor Revoluției. De fapt îl înțeleg. Așa de bine nu i-a mers nici pe vremea lui Ceașcă.
Imediat după așa-zisa “revoluție” circula o vorbă: “la vremuri noi, tot noi…”! Așa o ducem de 30 de ani!
Păcat de sacrificiul celor mulți care încă nici astăzi nu se știe la ordinele cui au murit!
Sper ca tovarășul iliescu să apuce măcar ziua sentinței!
@Unu’, sunt perfect de acord cu tine. Au fost două țări în care trebuia imperios necesar aplicat legea lustrației: RDG și România. Rezultatele se cunosc.