Ultima actualizare: azi, 18:39
Locale

Colegiul Național „Ioan Slavici” rămâne fără o clasă de mate-info. Protest și petiție online

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare a tăiat una din cele două clase de matematică-informatică ale Colegiul Național „Ioan Slavici”, pentru anul școlar 2021-2022. Pentru ca Inspectoratul să revină asupra deciziei, membrii Sindicatului Liber din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” au inițiat o petiție online împotriva desființării clasei. Până în acest moment petiția numără peste 700 de semnături.

,,Vineri, 29 ianuarie 2021, pe platforma SIIIR apăreau doar 26 de locuri disponibile pentru profilul matematică-informatică la Colegiul Național „Ioan Slavici”, în locul celor 52 propuse de Consiliul de Administrație al Colegiului, ceea ce înseamnă că Inspectoratul Școlar Județean a tăiat una din cele două clase de matematică-informatică ale CNIS. Platforma a fost actualizată în baza hotărârii Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare, hotărâre ce nu a fost făcută publică pe site-ul instituției.

Solicităm revenirea asupra hotărârii Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Satu Mare care stipulează reducerea de la 6 la 5 a numărului de clase a IX-a ale Colegiului Naţional „Ioan Slavici” pentru anul şcolar 2021-2022, clasa la care s-a renunţat fiind cu profilul matematică-informatică. Considerăm că decizia nu este justificată, că nu se fundamentează pe criterii de performanță, că nu are în vedere realitatea pieței muncii şi că toate cele 6 clase propuse de Consiliul de Administraţie al Colegiului trebuie oferite absolvenţilor de clasa a VIII-a din județul Satu Mare’’, spun inițiatorii petiției.

Petiția poate fi semnată AICI.

Textul complet al petiției:

,,Opţiunile elevilor de clasa a VIII-a din județ privind anul şcolar 2021-2022 plasează Colegiul Naţional „Ioan Slavici” pe primul loc, acesta fiind ales de un număr aproape dublu de elevi faţă de colegiul situat pe poziţia a doua şi la o distanţă de 7,7% faţă de al treilea clasat (ne referim la colegiile naţionale cu predare în limba română care oferă specializări similare), preferinţa pentru colegiul nostru manifestându-se încă de la primul sondaj realizat de CJRAE în anul 2010. Un număr de 68 de elevi şi-au exprimat dorinţa de a studia în cele două clase cu profilul matematică-informatică (pe 52 de locuri).

Mediile de admitere în clasele cu profil matematică-informatică la Colegiul Național „Ioan Slavici” sunt extrem de relevante pentru a ilustra faptul că ambele clase trebuie păstrate, fiind dorite de elevi buni și foarte buni. Ultima medie de admitere în clasa de matematică-informatică intensiv informatică a fost: 8,53 (în 2018), 8,65 (în 2019) și 9,21 (în 2020), iar ultima medie de admitere în clasa de matematică-informatică bilingv engleză a fost: 8,12 (în 2018), 8,62 (în 2019) și 9 (în 2020). Pentru majoritatea absolvenților de gimnaziu repartizați la colegiul nostru, CNIS a fost prima opțiune.

Calitatea actului educaţional desfăşurat este una foarte ridicată. În anul şcolar 2018-2019 promovabilitatea la examenul de Bacalaureat a fost de 100% după sesiunea de toamnă, iar în 2019-2020 de 97,24% după prima sesiune (cea mai mare din judeţ). În anul 2020 Colegiul Naţional „Ioan Slavici” a urcat pe locul 103 în clasamentul naţional al liceelor (întocmit de www.admitereliceu.ro), situându-se pe locul I la nivel judeţean. La Evaluarea Naţională din anul şcolar 2019-2020, 4 din cele 7 medii de 10 obţinute în judeţul Satu Mare le-au aparţinut unor elevi ai CNIS.

Scăderea numărului maxim de elevi dintr-o clasă la 26 pentru clasele cu profil teoretic atrage după sine necesitatea reducerii numărului total de clase la nivel judeţean cu 8 (în loc de 17, cât fusese calculat iniţial), în contextul în care în anul 2021 vor fi 2352 de absolvenți de clasa a VIII-a. Aşadar, în condițiile în care 68 de elevi din județ și-au exprimat opțiunea de a studia la profilul matematică-informatică la colegiul nostru, pe 52 locuri aferente celor 2 clase,  reducerea uneia dintre clase nu este nicidecum justificată.

Cererea de competențe în domeniul digital continuă să crească într-un ritm alert atât pe plan național, cât și pe plan european. Industria de software din România se menține în topul industriilor cheie pentru economia țării, ponderea întregului sector IT&C în produsul intern brut fiind de 6,1% în 2019 și 7,1% în prima jumătate a lui 2020. În România, numărul de angajați din industria de software a crescut cu 43,3% în ultimii 5 ani. Astfel, considerăm inoportună și complet nejustificată privarea absolvenților de clasa a VIII-a din județ de posibilitatea de a studia și de a se îndrepta spre o carieră în cel mai căutat domeniu profesional din acest moment.”

22 comentarii

  1. jo Răspunde

    sunt multi profesori PNL-isti in Slavici, astia se saboteaza singuri !

  2. radical2 Răspunde

    Nu va bateti joc de viitorul elevilor. Sa scoti matematica si informatica, este un regres din punct de vedere al educatiei si pregatirii in tara asta. Este daca vreti, in termeni duri, o condamnare la sclavacizm. Sunt de acord ca e bine sa avem meseriasi in tara asta. Dar si mai bine ar fii sa avem antreperenori buni, tejnicieni buni, informaticieni buni care aduc plus valoare societatii. Din pacate in politica sunt asa multi analfabeti si prosti, incat nu au capacitatea sa se gandeasca la asa ceva. Grav e ca si institutiile de invatamant sunt profund politizate. PS. Politicienii ne vor prosti precum sunt ei.

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      A scăzut foarte mult numărul de copii, pe românește trebuie scăzut și numărul de clase care vor porni din toamnă. Mai interesant este că la un colegiu cu vocație umanistă erau două clase mate-info !?!? Oricum sunt mai puțini copii care trebuie școlarizați.

      • radical2 Răspunde

        Asta nu e un motiv sa reduci mate-info. Ba din contra, trebuie mai multe clase de mate-info. De ce? Avem nevoie de ingineri buni, informaticieni. Aici se aduce plus valoare economiei.Daca tot faci o reorganizare, fa-o cu cap. Stiu…nu putem fii toti matematicieni…..

        • Peda Gogu Repetent Răspunde

          Nu e vorba de ce este acum. E vorba de ce va fi de la anul. Sunt mai puțini copiii de școlarizat asta este clar. De politica de a împărți clasele pe profile nu discut că nu e treaba mea. Din experiență nu cred că școala nu știa de intența asta de tăiere. Sunt cazuri că și la alte colegii știu că se taie la numărul de clase. Ei de ce nu vociferează? Trebuie descentralizat tot învățământul preuniversitar, partea asta decizională. Ei știu mai bine, sau mai bine zis ei ar trebui să știe mai bine ce doresc pe viitor. Adică primăria și consiliul județean. Așa viitorul copiilor noștri cade între două scaune.

          • 5-8 CNDS,9-12 CNIS mateinfo

            De ce Slavici si nu Stanca? Multe cadre didactice de la Stanca se plâng ca le vin cei mai prosti elevi. Cei de la Slavici daca vor cu adevarat sa pastreze clasa(reducerea claselor este inevitabila),le recomand sa caute in arhive si “succesele” Colegiului Național Doamna Stanca: rezultatele de la EN,Bac etc.. Chiar daca la CNDS sunt burse de merit,rezultatele de la BAC si EN sunt dezastruoase. De fapt sunt burse pentru meritul de a fi odrasla unui cadru didactic. La BAC si evaluare nu-i găsești nici macar in top 200 din judet. FORZA CNIS!!!

  3. H&R Răspunde

    Vor fi iarasi scoli de partid? Intreb pentru un prieten.

    • radical2 Răspunde

      Scoli de partid mereu au fost. Am simtit-o din plin la scoala O. Goga nr.8 prin ’98 cand scoala era profund “PSDificata”. Am scapat la timp de acolo.:))

  4. x-ulescu Răspunde

    aveti ca ati votat , bine ca nu va furat Dragnea boii de la bicicleta , in rest totul e cum ati vrut la vot

  5. Ionel M. Răspunde

    Nu este normal ca să fie desființată o clasă de mate-info de la acest colegiu. Rezultatele din ultimii ani de aici sunt notabile, fapt pentru care trebuie să se revină asupra deciziei, iar la Colegiul Național “Ioan Slavici” să rămână două clase de mate-info!

  6. Rodica Răspunde

    Nici eu nu inteleg de ce reduci la un colegiu performant , ar trebui reduse clasele la liceele neperformante cu profesori vai de capul lor. Nu vreau să dau nume se cunosc.

    • realitatea Răspunde

      Scoala la care te gandesti se vrea sa se inchida cam de tot. Si asta nu numai din cauza antiperformantelor an dupa an ci si din cauza numarului mic de elevi care vor incepe clasa a IX-a. Asta e.

  7. Beny Kira Răspunde

    Viitorul este al scolilor profesionale. Este o decizie corecta!

  8. H&R Răspunde

    Inchideti scolile si construiti penitenciare. Ca asa e moda pe la noi.

  9. x-ulescu Răspunde

    unde pot semna petitia ca sa se desfiinteze ? ati votat pnl ? pai inspector scolar general e de la pnl , numita pentru mari merite ( o fi stiut pnl-ul care sunt ), deci aveti ce meritati ,cei care ati votat pnl,usr + udmr . si cei care nu ati fost la vot aveti acceasi vina ,asa ca nu va mai plangeti ! aveti ce ati votat .macar nu va mai fura psd-ul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.