Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

VIDEO. Un sătmărean, vindecat de tehnica revoluționară a unui medic din Oradea

VIDEO. Un sătmărean, vindecat de tehnica revoluționară a unui medic din Oradea. Un bărbat în vârstă de 64 de ani din județul Satu Mare a fost unul dintre pacienții medicului ce revoluționează medicina în județul Bihor. Bărbatul avea dureri insuportabile de picioare din cauza coxartrozei, nemaiputând să doarmă noaptea, însă Tona Iorgaq i-a redat mersul de altă dată printr-o tehnică revoluționară. 

Medicul Tona Jorgaq a adus la Oradea o tehnică revoluţionară, graţie căreia cei afectaţi de această coxartroză îşi revin mult mai repede. Cinci pacienţi au simţit-o recent, printre care și un sătmărean, revenindu-şi şi stând pe picioarele lor, ba chiar dansând la doar câteva zile după operaţie.

Reţeta? Artroplastia totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv, o tehnică revoluţionară, unică în această parte de ţară, pe care Iorgo o realizează la Spitalul Pelican din Oradea, scrie eBihoreanul.

Sătmăreanul, în vârstă de 64 de ani, se obişnuise de mai bine de șapte ani cu durerile care deveniseră insuportabile, şi suferea fiindcă a fost nevoit să se lase de dans.

“Eu frecventez un club cu soţia mea, unde se dansează bachata, salsa şi kizomba. Am ajuns să nu mai pot dormi de dureri. Am fost operat şi a doua zi deja mergeam. La 4 zile după operaţie urcam scări”, povesteşte omul, care, la 6 săptămâni după operaţie, i-a oferit şi o demonstraţie de dans medicului orădean, mai precizează sursa citată.

O metodă deşteaptă

Cine are dureri de şolduri şi de picioare ştie că acestea pot ajunge să facă viaţa un iad. Dacă până nu demult soluţia o reprezentau operaţiile “tradiţionale”, cu recuperări de săptămâni întregi pentru un singur şold, în ultimii ani se vorbeşte tot mai mult de aşa numitul “abord direct anterior minim invaziv”, în care totul decurge mult mai repede.

Operaţia este una complexă. Spre deosebire de intervenţia clasică, în timpul ei, pacientul nu mai stă pironit “pe o parte”, ci întins pe spate. Pentru protezarea şoldurilor chirurgul foloseşte instrumente speciale, curbate, face o incizie de doar 8-10 centimetri şi “intră” în corp pe calea cea mai naturală şi cel mai puţin agresivă, îndepărtând – şi nu secţionând – muşchii.

“Care sunt avantajele acestei tehnici? Este incredibilă satisfacţia pacientului. Faptul că îi poţi spune din prima zi după operaţie «ridică-te, plimbă-te, aşază-te, încearcă să foloseşti şoldul sau şoldurile operate (în cazul operaţiei bilaterale), ai să fii din ce în ce mai bine» este uimitor. Avantajul major al abordului anterior minim invaziv este nu doar aspectul fizic, ci şi aspectul mintal. Reuşeşti să ai un pacient fericit şi asta e tot ce contează”, explică medicul Tona Jorgaq.

Suferinţă minimă

Ce face imbatabilă această tehnică? Incizia mică, adică sângerare puţină, durerea mult mai puţină, pentru că nu se taie nervii şi niciun muşchi, şi recuperarea în timp record. Cu adevărat spectaculos e că, spre deosebire de intervenţia clasică, în care pacientul era aşezat pe o parte, iar “repararea” ambelor părţi deodată este imposibilă, prin noua tehnică pacientul poate fi operat deodată la ambele şoduri printr-o intervenţie numită artroplastie totală de şold, cu abord direct anterior minim invaziv.

“Când am văzut prima dată un video cu un pacient operat de coxartroză prin această metodă şi în prima zi post-chirurgicală a umblat cu o singură cârjă, mi s-a părut ridicol. Am zis că n-are cum. Eram sigur că a fost un video trucat, dar m-am înscris la un curs al unui chirurg bun cunoscător al acestui abord, care făcea asta de ani de zile. Şi mi-am dovedit că se poate”, explică Iorgo (foto jos), care a deprins tehnica în Franţa şi a adus-o şi în Oradea.

Sursa: eBihoreanul

5 comentarii

  1. Normalul Răspunde

    Va multumim domnule doctor Tona Iorgaq. Avem nevoie de oameni ca dumneavostra. Felicitari si multe succese in continuare. Sa va dea Dumnezeu multa sanatate.

  2. Amelia Răspunde

    Un medic de nota 10 ,fiul meu a fost operat la cot in 2019 după o căzătură cu bicicleta.Aici in SatuMare nimeni nu-i mai dădea sanse de recuperare și acest medic cu suflet mare a reușit să recupereze mâna băiatului meu .Îl recomand cu încredere este un om în adevăratul sens al cuvântului și are o echipă de profesioniști.

  3. vasile Răspunde

    Felicitari, ar fi bine sa vina in Satu Mare si sa i invete pe medicii nostrii aceasta tehnica.

  4. Cetateanul Răspunde

    Frumos, elegant . Asta da medicina !

  5. Satmarean Răspunde

    Da, dar la costat pe Geza operația la clinica Pelican 8.000 de euro. Și asta trebuie spus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.