Ultima actualizare: azi, 12:27

Locale

FOTO. Festivalul RESTART a adus cu succes arta urbană la Satu Mare! Urmează Street Music Festival

În decurs de 5 zile, 4 locații din oraș au fost revitalizate prin intermediul picturilor murale, deschizând orizontul sătmărean în lumea artelor contemporane. Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural G. M. Zamfirescu, în parteneriat cu Asociația SamStudia și Asociația Art Factory, au organizat acest festival inedit cu scopul de a transforma prin culori anumite ziduri inestetice și de a introduce arta urbană în orașul nostru.

Preluând conceptul implementat la Sibiu International Street Art Festival, evenimentul din Satu Mare a adus împreună 4 artiști consacrați care au făcut posibilă evoluția picturilor murale moderne în oraș. Popescu a reinventat o suită de personaje populare din poveștile copilăriei scrise de Ion Creangă, la școala cu același nume răsunător în literatura română. La școala gimnazială Mircea Eliade, Visual-Light Crew a dat aripi la propriu educației din orașul nostru, decorând 4 ziduri cu păsări interesante, iar la Școala Bălcescu-Petőfi, ATOMA a realizat o simbioză vizuală între două generații, prezentând o nouă perspectivă asupra acestora. Pe lângă activitățile desfășurate în cadrul acestor instituții de învățământ, aspectul transformatorului electric din Piața Titulescu a fost remodelat de către Para, care a îmbinat design-uri de modă veche cu o grafică nouă, vibrantă, cu efect de 3D.

Însă programul festivalului nu s-a rezumat doar la observarea procesului artistic al realizării picturilor murale și a inclus ateliere de creație pentru cei mici și workshop-uri prin care tinerii au putut să își exprime creativitatea și să cunoască tehnicile artei urbane. Totul a fost completat de un tur cu bicicletele, care a avut loc duminică, 15 august, introducând un mod distractiv și prietenos cu mediul prin care publicul a putut vizualiza picturile finalizate în condiții de maximă siguranță, respectând normele de distanțare socială.

Etapa din luna august a Festivalului RESTART a fost încununată cu succes, iar în septembrie arta urbană se focusează pe zona centrală a orașului: Turnul Pompierilor și terasa Moose Bar. Aceste două locații vor întregi prima galerie de artă stradală în aer liber din Satu Mare, instituind o formă de turism alternativ de care ne putem bucura pe tot parcursul anului.

Însă evenimentele atractive nu se încheie aici! Street Music Festival aduce atmosfera muzicii de stradă și a show-urilor în aer liber în perioada 3-5 septembrie. Așa cum am fost obișnuiți la edițiile din anii trecuți, vom avea parte de artiști din toate colțurile lumii! Urmăriți pagina de Facebook a Centrului Cultural G. M. Zamfirescu pentru mai multe detalii și programul detaliat al festivalului, care va finalizat în curând. Împreună dăm culoare orașului!

26 comentarii

  1. Vopsitoru Răspunde

    Cand faceam eu din astea pe vestiarul de la Dinamo voi inca aveati macrame si peste de sticla pe televizor.

    • Unguru Răspunde

      Asa… si ?

    • mmm Răspunde

      Ce faceai tu? Laba?

    • Pfraizar' Răspunde

      Vulpea cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acrii.

      • Vulpea bi-polara Răspunde

        Mari ma cu pildele tale. Vulpea nu mananca struguri re tardule. Cu cine ai facut zoologie, cu ciurdaru de la tine din sat? Ti-a arata cum sa te urci pe scaun in spatele vacii?

        • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

          Povestea lui Jean de la Fontaine – “Vulpea și strugurii”. Știu că te deranjează că de află vecina că te dai și la fructe nu mai stă de vorbă cu tine!🤔😱😜🤫

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            As vrea si eu niste vecini, dar am doar vecine. De cand am fost la parada LGBT, am decis sa ma convertesc. Vine cineva la un ceai?

  2. pupak Răspunde

    La scoala Balcescu-Petofii este total neinspirat simbolistica satanista ,illuminatii ochiul care vede tot si ne controleaza viitorul copiilor culori foarte nepotrivite voi propune conducerii inlocuirea lui si foi face o petitie pt ca foarte multi parinti sunt in asentimentul meu ,sunt foarte dezamagiti nu isi are locul pe peretele unei scoli ,pacat de timpul si vopseaua pirduta .

  3. Ivana Răspunde

    total nepotrivit pt o scoala la Petofii

  4. Profesor Răspunde

    Nimeni nu a vazut schitele la scoala din 15, freaky foarte urat

  5. Unu' Răspunde

    După război, mulți viteji se-arată!
    În altă ordine de idei, este frumos ce-au făcut! Plăcut ochiului, vesel, pe placul copiilor! Dacă era după placul vecinilor, fiecare ar avea casa gri!

  6. Ășâțî Răspunde

    Foarte bună inițiativă! Felicitări tuturor care au participat la această acțiune! Cârcotași vor fi mereu și la orice…

  7. Jolta Răspunde

    Foarte frumos a ieșit.
    Deloc nu e simbol satanic.
    Poate religia ortodoxă are niște gânduri retardate, părăsită de realism……..????? Nu mă miră….
    Biserică ortodoxă top timpul a fost oculta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.