Astăzi, la Depozitul Ecologic Regional de Deșeuri Nepericuloase Doba, a avut loc recepția tehnică a lucrărilor desfășurate pentru realizarea noii celule de preluare a deșeurilor. Celula numărul 2 se întinde pe o suprafață de aproape 3 hectare și va asigura continuitatea preluării deșeurilor din județul Satu Mare într-un mediu controlat, fără să afecteze pânza freatică.
Recepția tehnică s-a desfășurat în prezența ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, care a apreciat că județul Satu Mare poate fi dat drept exemplu în ceea ce privește gestionarea depozitului.
,,Ceea ce am văzut în județul Satu Mare este un model de urmat, pentru că aici inclusiv costurile sunt controlate de autoritatea publică județeană, în interesul cetățenilor. Autoritatea județeană știe când și cât să investească, care este capacitatea necesară, și cu siguranță cetățenii nu vor fi împovărați cu tarife excesive. În același timp, ca acest depozit să funcționeze în parametri optimi este nevoie de o colectare calitativă din poartă în poartă, din fiecare cartier de municipiu sau oraș pentru că acest depozit va servi cetățenii și județul doar dacă vom încerca să deviem deșeurile reciclabile de la depozitare. Principiul național și european este principiul reciclării, principiul recuperării materialelor, principiul economiei circulare asta înseamnă că în perspectivă doar 10% din deșeurile menajere vor ajunge în groapă și 90% vor trebui să ajungă la reciclare”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna.
Valoarea totală a lucrării se ridică la aproape 1 milion de euro. Celula a fost realizată în cea mai mare parte din fondurile proprii ale Serviciului Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor din județului Satu Mare, în timp ce Consiliul Județean Satu Mare a asigurat mai bine de 30% din costurile necesare acestei investiții de o însemnătate majoră pentru mediu.
,,Intenția noastră este să reducem cantitatea de deșeuri depozitată definitiv. Avem multe proiecte de retehnologizare, de intensificare a selectării. Dorim să ajutăm primăriile și operatorii de salubrizare, astfel încât deșeurile care ajung la depozit să fie cât mai puține și să aibă circuite separate. În primă fază și celula numărul 1 a fost proiectată pentru 5 ani, dar a rezistat 11 ani deoarece este gospodărită foarte bine. Avem bani pentru închiderea acestei gropi, iar începând de săptămâna viitoare deșeurile vor fi depuse în noua celulă”, a afirmat președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, la recepția tehnică a lucrărilor.
Celula numărul 2 a fost construită conform ultimelor norme europene. În corpul celulei și pe digurile acesteia a fost așternută o membrană etanș, iar pentru stratul drenant s-au folosit aproape 16.000 de metri cubi de agregat mineral. De asemenea, au fost realizate canalele de scurgere în interiorul membranei, s-au montat tuburile de drenaj care formează rețeaua de captare a levigatului și s-a construit un corp de pompe și conducte de refulare care asigură pomparea levigatului la stația de epurare.
Potrivit directorului Serviciului Public de Administrare a Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor din județului Satu Mare, Claudiu Ardelean, celula nr. 1, funcțională din anul 2011, a atins capacitatea de preluare a deșeurilor, astfel că noua celulă va asigura continuitatea preluării deșeurilor menajere, vegetale, din construcții precum și a deșeurilor industriale nepericuloase, pentru următoarea perioadă de 7 ani.
La evenimentul de astăzi au mai participat: Ioan Rus, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Kovács Máté, administratorul public al județului, Altfatter Tamás, prefectul județului, Kereskenyi Gabor, primarul municipiului Satu Mare, Eugen Kovács, primarul municipiului Carei, Mihai Gătina, primarul comunei Doba, Izabella Stier, directorul Agenției pentru Protecția Mediului și Vasile Fănățan, directorul Gărzii de Mediu.
În sfârșit se mișcă ceva…….bravo domnilor.
Nu se mișcă nimic, doar ungurii cu ochii beliți după bani. Gunoiul trebuie ars și transformat în energie.
Întrebare pt :DNA … care nu înțeleg unde a dispărut …
De ce era necesară aceasta celula a 2 a? Deoarece nu a funcționat stația de Sortare la prima ,
Intenționat evident …..ca sa se umple
De de a fost făcută din fonduri proprii? :)) ca nu le controleaza nimeni ……