Ultima actualizare: azi, 21:45
Totul despre sex

Daca femeia a avut cancer la sân sau la uter, mai poate lua estrogen?

La asta anumai medicul poate raspunde. Depinde mult de tipul tumorii, locul sau cat timp a trecut de cand a fost tratata, ereditatea femeii – si alti factori care pot fi evaluate doar de medicul sau personal. pilula

Mai este si un alt avantaj daca iei estrogen in timpul menopauzei?

Sigur. Bufeurile si depresiile sunt ceva. Nu sunt amuzante – sa fii fripta si arsa in tot felul de momente poate face o femeie sa se simta mizerabil. Depresia ia toata placerea vietii. Uimitoarea protectie impotriva atacurilor de cord si a apoplexiei pe care o ofera estrogenul e ca un dar din Rai, dar nu poti simti asta. Se intampla pur si simplu o data cu trecerea anilor, prietenele tale care nu iau estrogen dispar si tu continui sa te bucuri de o viata sanatoasa. Dar exista un avantaj foarte special oferit de estrogen – un avantaj pe care il poti simti zilnic.

Care?

            Reducerea “Teribilei boli de micsorare”, numita “osteoporoza”. (Din grecescul ostion care insemna “os” si poros care inseamna deschizatura sau orificiu.) Osteoporoza este o boala ciudata si misterioasa care loveste aproape toate femeile in timpul menopauzei. Pana acum, cel putin 20 de milioane de americance i-au cazut victime.

Pe masura ce nivelul ei de estrogen scade, femeia elimina treptat prin urina calciul care ii faces oasele puternice si tari. In primii cinci ani ai menopauzei, aproape toate femeile pierd 10% din masa totala a oaselor. Mai tarziu poate continua sa piarda din densitatea oaselor cu aproximativ 1% pe an. Osteoporoza face mari probleme.

Incepe cu dureri obisnuite – ale spatelui si incheieturilor. Majoritatea femeilor nu le dau atentie – le neglijeaza, considerandu-le parte a menopauzei. Apoi intr-o zi, durerea de spate se inrautateste si femeia hotaraste sa se duca la medic. Acesta o investigheaza si apoi incearca sa-i spuna cu tact ca si-a rupt spatele.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita

[email protected]

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.