Ultima actualizare: azi, 11:33
Locale

FOTO. Grevă în şcolile din judeţul Satu Mare. Lucrul, întrerupt două ore

Grevă în şcolile din judeţul Satu Mare. Membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) Satu Mare au înrerupt astăzi lucrult imp de două ore, protestând, alături de colegii lor din ţară. Ei s-au alăturat astfel, celor de la Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater“, care cuprind peste 300.000 de salariați din învățământ, fiind nemulţumiţi de faptul că actualul Guvern “continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ”.

Membrii Sindicatul Liber din Satu Mare au întrerupt activitățile timp de două ore, resprectiv între 11.00 și 13.00, pentru a protesta pentru propriile drepturi.

„Rezultatul referendumului la nivel de țară este în jur de 60% pentru greva generală, iar  în condițiile în care greva de avertisment va fi declarată ca reușită, atunci se vor lua în calcul la nivel național declanșarea grevei generale pe perioada nelimitată”, a declarat pentru PortalSM, Victor Oprea, președintele Sindicatului Liber de Învățământ Satu Mare.

Potrivit acestuia, primele semne după grevă sunt bune, fiind raportat un număr mare de persoane participante și o sumedenie de mesaje, însă concluziile se pot trage doar în momentul centralizării la nivel de județ. Astfel s-a îndeplinit procedura prealabilă și se poate declanșa în orice moment greva generală pe perioadă nedeterminată.

Sindicatele din învăţământul preuniversitar cer:

  • acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic);
  • alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei;
  • adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
    acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;
  • plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă;
  • suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

14 comentarii

  1. 3.14 Răspunde

    Sporuri pentru condiţii de muncă? Ar trebui sa vedeti cum se munceste la patron, nu au spor de frig, praf, vant sau ploaie. Ei muncesc 8-10 ore cu un concediu de 21 de zile pe an.
    Invatamantul are vacanta mare de 3 luni si atunci se lucreaza eventual prin rotatie, in nici un caz zilnic. Cat de plata orelor suplimentare, nu stiu cate ore suplimentare se aduna intr-un an. Daca lucrezi suplimentar cateva zile la examene si apoi stai o luna, se mai numesc ore suplimentare oare?
    Cand scoala era online, nu se putea face o scoala “normala” iar acum cand, inca, se merge la scoala, voi sariti peste ore. Mai mult de jumatate din cadre au inca o mentalitate comunista, depasita, nu ati evoluat nimic in ultimii 30 de ani si va plangeti ca sunteti…desconsiderati? Semanati primitivism profesional si incompetenta marea majoritate (scuzele de rigoare fata de cei care incearca sa schimbe fata invatamantului).
    Ce va recomanda, ce oferiti in plus astfel incat sa aiba o logica “preamarirea” salariala? V-ati gasit sa faceti greva tocmai acum cand doua din colegele domniilor voastre din invatamant sunt acuzate, arestate pt. abuz sexual. Voi cu ce ganditi oameni buni?

    • Cetateanul turmentat Răspunde

      La cum scrii de ingrijit si corect, sigur esti un securist din Sistem.
      Ti-e frica sa nu ajunga banii pentru salariile si pensiile voastre speciale?

    • @ 3.14 Răspunde

      Știi ce gândesc eu? În timp ce în detaliu putem spune că ai dreptate, habar nu ai despre ce vorbești. Acest tip de dispreț față de cunoștințele profesionale și munca altora este periculos și seamănă mult cu mentalitatea naziștilor.

      • Cetateanul turmentat Răspunde

        Eu nu dispretuiesc munca altora ca dvs., dar vad doar ca nu intram in Schengen de bine ce pazite granitele (vezi traficul de tigari, de ex.).

      • ... Răspunde

        Asta cu nazistii e nimeni altu decat obsedatu de : Altu…

        • ... Răspunde

          Cred că âi-am spus până acum de cel puțin 10 ori ca să te limitezi la numele tău și nu folosi pe a altora. Sau duci și pe aceste meleaguri de-ale comentatului sportul tău național? Crezi că dacă scrii ceva tâmpenie colosală nu te poate identifica? Slabe șanse! Ce era pe timpul lui Ceau e nimica față de cum te poate urmări acum. Asta dacă vrea. Așa că te rog frumos. Bine? Că se poate și altfel. Iar dacă vrem să discutăm de nazism hai să vedem cine împarte societatea și cine cere certificate de bună purtare și alte cele?? Ia spune!

  2. Tabu Răspunde

    Cite clase ai domnu pi?

    • 3.14 Răspunde

      Cate clase aveti domnu’…era mai corect. Ei bine, mai multe probabil ca trenul personal de Batarci. Clasele mele, multe sau putine, nu au relevanta in comentariul de mai sus, respect oamenii de calitate din invatamant, nu vreau sa ma intelegeti gresit. Tara ne vrea prosti gramada sa votam prostii, iar o mare parte din personalul din invatamant sunt in cardasie cu tara, ne educa prost. Si nu avem de ales, trebuie sa acceptam greva lor dar nu pot fi de acord cu “preamaririle” lor financiare. Asta e pofta ce am poftit a scrie!

      • Simplu Răspunde

        Comparația dintre munca la patron și munca în sistemul de educație este total inadecvată, absurdă și idioată pur si simplu.. e că și cum ai compara activitatea furnicilor cu cea a plantelor, de exemplu – ambele fac parte din natură, dar au caracteristici și scopuri diferite, cred că e clar asta… Și, în fond, chiar și exprimarea unei astfel de comparații e rezultatul unui deficit grav de educație

        • 3.14 Răspunde

          Cu tot respectul, eu am comparat activitatea profesionala a unui om versus alt om din alt sistem! Eu la aceasta diferentiere faceam referire si in nici un caz nu ma refeream la relatia dintre vaca care paste si iarba pascuta. Comparatia dvs dintre doua regnuri mi se pare si mie idioata, total depalasata, nu are nici o legatura cu greva din invatamant.
          Nu am generalizat si mi-am cerut scz fata de cei competenti care incearca sa schimbe ceva in sistemul demodat, neactualizat al invatamantului.
          Voiam doar sa impartasesc o parere cu un grup de oameni, exclus regnul vegetal si furnicile (care au o cu totul alta menire si nu fac greva 2 ore cand vor sa manance mai mult).
          De-altfel nu am fost si nu sunt securist si nici cu probleme naziste nu ma zbat. Cu mintea si cu a mea cultura, ei bine, acolo e posibil sa am probleme, asa am fost educat! Negarea problemelor m-ar incrimina.

  3. Geza Răspunde

    Noah!!nu i de ajuns ca suntem varza!!blocati de Covid!!mai faceți și greva??
    Da nu ați luat destul când ați stat degeaba !!!??salariul a mers și voi ați stat la caldurica fără sa faceți nimic!!!!

  4. Parinte Răspunde

    E cumva in poza si directoarea Colegiului National Doamna Stanca?

  5. Profesor Răspunde

    Putorile drecu, guvernul
    Sa impoziteze orele in particular pe care gunoaiele astea le dau si fac evaziune ca nu platesc taxe si credeti ma ca au destui elevi in particular, putorile astea de profesori au toata vara libera si sunt si platiti, la munca ma nesimtitilor

    • Cetateanul turmentat Răspunde

      Ba securistule,
      Voi meritati totul in tara asta pensie speciala la 45 de ani si reangajare pe acelasi post la stat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.