Ultima actualizare: azi, 15:58
Locale

Interviu cu jandarmul premiat de Iohannis: Pe lângă pregătire, trebuie să ai un „ceva” esențial

Jandarmul din Satu Mare ce a fost recompensat de președintele Klaus Iohannis pentru profesionalismul de care a dat dovadă în cei aproape 10 ani de când activează în cadrul inspectoratului a vorbit despre viața și meseria sa într-un interviu acrodat jurnaliștilor PortalSM.

Plutonierul major Șugar Andrei s-a născut și a crescut în municipiul Satu Mare. A absolvit studiile liceale la Grup Școlar Economic Gheorghe Dragoș și Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi Grigore Alexandru Ghica Drăgășani, iar de mai bine de 10 ani este subofițer în cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.

Reporterii PortalSM au stat de vorbă cu plutonierul major Andrei – Alin Șugar care a povestit cum este viața de jandarm, ce presupune și cât de periculoasă este acestă meserie pentru care se pregătește zilnic, fiind astfel capabil să răspundă tuturor provocărilor.

Reporter PortalSM: Ce presupune meseria de jandarm?

Alin Șugar: Să fii jandarm presupune o mare responsabilitate. Atunci când alegi să lucrezi pentru oameni, când te pui în slujba lor, căci până la urmă asta este menirea oricărui angajat al MAI, trebuie să știi că pe lângă pregătire, trebuie să ai un „ceva” esențial și anume  dragostea pentru oameni, pentru cei pe care-i slujești.

Ce presupune meseria? Meseria presupune efort, dăruire, abnegație, spirit de echipă, sunt doar câteva dintre calitățile pe care trebuie să le ai sau să le cultivi, imediat ce intri în familia Jandarmeriei. Le spun tuturor celor care își doresc o carieră în Jandarmerie, că munca în această instituție nu înseamnă doar intervenție în forță. Munca de zi cu zi, în care întâlnești oameni binevoitori sau nervoși, cu care trebuie să interacționezi, pe care trebuie să-i asculți sau să-i ajuți, care de multe ori devin tensionați la interacțiunea cu forțele de ordine, este de cele mai multe ori aproape la fel de grea ca o acțiune de intervenție în forță.

Reporter PortalSM: De ce ai ales să fii jandarm?

Alin Șugar: Am ales să urmez această carieră pentru că îmi doream un viitor sigur din punct de vedere al stabilității profesionale, dar și pentru că de mic copil am fost fascinat de uniforma militară.

Reporter PortalSM: Cum poți să crești în funcție?

Alin Șugar: Dacă vă referiți la oportunitățile pe care le oferă această carieră, vă pot spune că atunci când iți faci treaba cu seriozitate, implicare și multă responsbilitate, meritele îți sunt recunoscute.

Pentru cei tineri, care vor să-și aleagă un drum în viață, le pot spune că în această instituție parcursul și evoluția în carieră depind de tine, de cât de implicat ești, iar vechea sintagmă, timpul trece, leafa merge, nu se aplică în structurile Jandarmeriei. Mai concret, esti serios, muncitor, roadele îți vor fi recunoscute.

Reporter PortalSM: Ce înseamnă medalia Serviciul Credincios?

Alin Șugar: În primul rând, este onorant să primești o astfel de distincție din partea președintelui României. De asemenea, această recunoaștere implică o mare responsabilitate pentru mine. Și nu doar pentru mine, căci această distincție este expresia recunoașterii efortului tuturor colegilor mei din cadrul Inspectoratului. Medalia este a mea, în aceeași măsură în care este și a colegilor mei. Fără munca de echipă, fără colegii mei, nu aș fi primit niciodată o asemenea recunoaștere.

Reporter PortalSM: Cum gestionați timpul petrecut la serviciu și familie?

Alin Șugar: Trebuie să existe echilibru între cele două planuri, cel familial și cel de la serviciu. Uneori aceste două planuri se suprapun, pentru că atunci când îți iubești meseria, tinzi să faci sacrificii în detrimentul familiei și atunci trebuie să intervină echilibrul. Ca să fii apt pentru responsabilitățile pe care le presupune munca mea, este esențial să ai întelegere din partea familiei și eu, Slavă Domnului, am din plin, de aici și rezultatele bune obținute de mine.

Reporter PortalSM: După protestele din 10 august imaginea jandarmeriei a avut de suferit. Mulți spun că jandarmii știu doar să bată, se resimte acest lucru și astăzi?

Alin Șugar: De-a lungul timpului, în istoria Jandarmeriei au fost și situații dificile și mereu am avut capacitatea să învățăm, să trecem aceste experiențe la capitolul lecții învățate, iar într-o societate, libertatea de exprimare trebuie respectată, indiferent de opțiunile noastre, însă un lucru este cert, jandarmii nu ies în stradă pentru a bate pe cineva, rolul nostru fiind acela de a asigura echilibrul, de a găsi căile spre un dialog care să asigure în final consensul social.

Reporter PortalSM: Care a fost momentul în care v-ați făcut atât de remarcat în cât numele dumneavoastră a ajuns la urechile președintelui?

Alin Șugar: Momentul respectiv face parte dintr-o misiune de amploare, în care unitatea noastră a participat în sprijinul unei alte instituții, despre care nu vă pot oferi prea multe detalii, dar vă pot spune că vigilența și intuiția mea a dus la obținerea unor rezultate foarte bune cu ocazia misiunii respective.

Reporter PortalSM: Care a fost cea mai marcantă misiune la care ați participat?

Alin Șugar: La începutul activității mele de subofițer, în cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil, am participat la o misiune de căutare a unei persoane dispărute. Misiunea a durat mai multe ore, se apropia noaptea, era foarte frig afară, dar în final, am reușit să găsim persoana dispărută. Tot momente marcante am trait în cadrul misiunilor efectuate cu ocazia inundațiilor. Momente marcante am trait cu ocazia unor misiuni de intervenție în forță. Fiecare misiune și-a lăsat amprenta în felul ei, și îmi este destul de greu să vă spun care a fost cea mai marcantă.

Reporter PortalSM: Meseria de jandarm presupune să intervii în conflicte, de multe ori să imbilizezi oameni înarmați. Cât de periculos este să fii jandarm?

Alin Șugar: Ca orice meserie care presupune contactul direct cu cetățeanul, și meseria de jandarm presupune riscuri. Dar, pentru asta ne pregătim zilnic, să fim capabili să răspundem tuturor provocărilor. Pregătirea prin cunoaștere a aspectelor legislative, pregătirea fizică și psihologică sunt avantajele unui jandarm bun în îndeplinirea misiunilor. Și atunci când ești pregătit fizic și profesional, și faci parte dintr-o echipă, misiunea poate fi îndeplinită cu succes.

2 comentarii

  1. Florentina Răspunde

    Îl cheamă Andrei, nu Alin Sugar 😂
    Fi ți mai atenți când scrieți un articol

  2. cetatean Răspunde

    Fiti impreuna :)))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.