Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Paralizia în somn, o experiența terifiantă! Explicația unui psiholog din Satu Mare

Paralizia în somn este o afecțiune numită parasomnie și constă într-o perioadă în care persoana în cauză nu se poate mișca voluntar, timp în care subiectul este încercat de momente înfricoșătoare, asociate cu moartea.

Conform clasificării internaționale dată de Asociația Americană a Tulburărilor de Somn, paralizia în somn (“sleep paralysis”) este o afecțiune care face parte din categoria tulburărilor de somn denumite parasomnii.

„Parasomniile sunt tulburări caracterizate printr-un comportament anormal, experiențial, sau fiziologic, și care apar în asociere cu somnul sau care au legătură cu stadiile specifice somnului și cu tranzițiile somn-veghe. De asemenea poate fi asociată cu alte tulburări ale somnului cum ar fi narcolepsia. Mai precis, paralizia de somn este o Parasomnie asociată cu somnul REM și apare de obicei în timpul somnului cu faze REM (Rapid Eye Movements), și constă într-o perioadă de incapacitate în a efectua mișcări voluntare care apar în timpul adormirii sau trezirii”, precizează psihologul Petra Lohan.

Conform psihologului, simptomatic, afecțiunea este acompaniată de halucinații hipnagogice dacă apare atunci când subiectul este pe cale să adoarmă, și de halucinații hipnopompice dacă apare când subiectul tocmai s-a trezit din somn. Unii subiecți pot descrie un sentiment de frică, groază, moarte iminentă.

„Este o experientă terifiantă, iar halucinațiile au trei particularități: prima este ,,intrusul” sau o prezență malefică în cameră, în apropierea patului, a doua este ,,incubusul’’ , ceva definit de multe ori ca fiind o ființă hidoasă, care apasă pe piept, strivește respirația, și în final ,,levitatia’’, senzația de plutire, sau chiar senzația că ești transportat în altă parte” explică psigologul Petra Lohan pentru cititorii PortalSM.

Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, reporterii PortalSM au stat de vorbă cu o persoană care se confruntă cu această afecțiune. Subiectul povestește că prima experiență a avut loc acum doi ani, iar timp de aproximativ două lui, avea un astfel de vis zilnic.

„Este o senzație de frică, simțeam prezența cuiva în camera și nu puteam să mă mișc. Aceasta este de fapt și definiția paraliziei în somn, un sentiment că tu ești treaz și conștient, însă nu poți să te miști sau să vorbești. E o senzație de doar câteva minute, însă depinde de moment. Când am început să le am, visam zilnic timp de două luni, după ce au încetat, timp de doi ani am scăpat, crezusem că a fost doar o perioadă mai nasoală prin care trec, însă chiar acum o săptămâna am avut din nou un astfel de vis” mărturisește persoana în cauză.

Aceasta precizează că în momentul când se trezește dintr-un astfel de vis, pentru încă câteva momente îi este frică, dar după încearcă sa gândească logic și să realizeze că totul a fost în capul ei și că mai cunoaște persoane care au sau au avut astfel de experiențe.

„În general ne povestim unul altuia experiența prin care am trecut. Mama mea de altfel știe de aceste momente, deoarece o strigam să vină să aprindă becul în cameră. Din ceea ce am citit eu despre paralizia în somn, am înțeles că principala cauză este oboseala acumulată și într-adevăr am avut aceste experiențe în perioade încărcate ale vieții. Cea mai marcantă experiența am avut-o acum doi ani când am simțit prezența cuiva în cameră și știam că e cineva care vrea să-mi facă rău, nu știam cine este și de ce e în cameră, știam doar că e o problemă. Nu puteam sa mă mișc sau să vorbesc, să strig ca și cum nu aș avea nicio șansă în fața ei. Aveam senzația că mă privește fix și simțeam cum se apropie. Chiar și după ce m-am trezit mi-a fost greu să cred că ceea ce am simțit și văzut nu a fost real. Când mi-am făcut curaj am strigat-o pe mama mea să aprindă becul și în acea noapte am rămas trează aproape toată noaptea deoarece credeam în continuare că ceea ce am văzut a fost real”, povestește subiectul.

2 comentarii

  1. Aspi Rina Răspunde

    De fapt in momentul in care se intampla,in corp se instaleaza incet-incet un fel de amorteala pe care nu o poti controla,ai impresia ca esti treaz dar nu poti vorbi.Desi in camera in care doarme este intuneric , cel care intra in aceasta “transa” are impresia ca e lumina si e treaz si i se pare ca vede perfect toate obiectele din camera.La un moment dat simti ca te ridici,ca plutesti si te indepartezi de corpul tau,apoi incepi sa zvacnesti de parca ai trai un cosmar si scoti sunete ciudate in incercarea de a te trezi.Daca e cineva langa tine iti aude “mugiturile” si te poate scoate din stare,miscandu-te putin,dar daca esti singur, aceasta stare dureaza pana cand te fortezi si te trezesti.Dupa un timp te obisnuiesti cu acest fel de “cosmaruri” care de fapt sunt ,dupa parerea mea,niste disfunctii ale sistemului nervos,iar un tratament zilnic si indelungat cu magne B6 cred ca rezolva cauza,pentru ca stresul mare poate fi o cauza.Aceste stari dupa un timp devin tot mai rare,pana dispar total.

  2. Una Răspunde

    Aproape în fiecare lună experimentez așa ceva. Este foarte obositor, într-un timp îmi era frica sa adorm…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.