Ultima actualizare: azi, 18:50
Locale

Protest la Casa de Asigurări de Sănătate din Satu Mare. Activitatea cu publicul, oprită!

Angajații Casei de Asigurări de Sănătate din județul Satu Mare intră astăzi, 2 noiembrie, intră în protest generalizat pe perioada nedeterminată. Protestul se desfășoară la nivel național, ca urmare a faptului că din anul 2018 nu a existat nicio creștere salarială în acest domeniu. 

Activitatea de relații cu publicul este oprită, începând de astăzi, pe perioadă nedeterminată.

Redăm comunicatul Blocului Național Sindical și a Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate:

Această decizie survine ca urmare a faptului că, după luni de zile de dialog și de așteptare, am constatat că pentru cei mici ca număr, în ciuda răspunderilor sociale majoare pe care aceștia le au, nu se găsesc soluții. Însă sunt găsite soluții satifăcătoare și imediate pentru cei mari, de ordinul zecilor de mii de salariați.

BNS, FSCAS și conducerea CNAS au încercat rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent! Aceasta, în ciuda faptului că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituția a funcționat la capacitate maximă cu toți salariații săi pentru a putea să asigure finanțările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicați.

Deși proiectul de lege trimis în Parlament viza în mod direct salarizarea lucrătorilor din CNAS, anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii.

În aceste condiții, ne-am trezit în ultima săptămână de lucru a sesiunii parlamentare precedente (luna iunie a.c), că proiectul de lege ajuns pe agenda plenului Camerei Deputaților (camera decizională) a fost retras de la vot, motivul fiind că impactul financiar este unul foarte mare din cauza acestor noi amendamente.

În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră.

Odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public.

Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS judetene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:

  • decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);
  • asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;
  • creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;
  • scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.

În ciuda eforturilor comune pe care le-am facut pe partea sindicală, împreună cu președintele CNAS și conducerea executivă a acesteia (cărora le mulțumim public pentru deschiderea și cooperarea pe care le-au manifestat până în prezent) ne vedem nevoiți să apelăm la această soluție disperată: protest generalizat pe perioadă nedeterminată!

Așadar, de joi, 2 noiembrie 2023, activitatea de relații cu publicul va fi grav perturbată, inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și, nu în ultimul rând, a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB,CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată. În acest sens, 90% din salariații Casei și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial.

Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an.

Atragem încă o dată atenția că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituție a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluție juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS județene și OPSNAJ!

În fața publicului ne cerem scuze pentru această situație dificilă și pentru neplăcerile care vor urma! Am depus eforturi considerabile și simțim că acestea nu au fost înțelese în întregime, iar buna noastră credință a fost interpretată greșit de către politicieni.

21 comentarii

  1. Beny Kira Răspunde

    Salarii de 2000 de euro net sint mici ?

  2. flavius Răspunde

    NU VA E RUSINE ??? HAI SA VEDEM CE SALARIU AVETI !!! MARS LA TREABA ,DACA NU VRETI LA PRIVAT CU VOI !!!

    • @flavius Răspunde

      http://cas.cnas.ro/cassam/declaration/index/page/3, aleatoriu m-am uitat un sef serviciu 6000/luna un consilier superior 5000/luna.

      • flavius Răspunde

        Frumos! Suparator pentru cei din mediul privat unde lucrezi de multe ori ptr. salariul minim pe eco. Nici nu te gandesti sa faci greva ! Rusine!

        • @flavius Răspunde

          @flavius, e doar logica tipic bugetărească. Ei văd ce de bănet se tranzitează prin ei dar partea că acești bani sunt produși de cineva îi depășește. Am avut eu cândva o discuție contondentă cu un contabil șef care la orice solicitare spunea că nu se poate. La care i-am zis ca pentru ca el să lucreze, adică să numere pentru asta alții trebuie să tragă din greu. I-am și zis că dacă continuă așa firma dă faliment și rămâne și el pe stradă. Nu numai la muncă fizică mă gândesc aici ci și la muncă intelectuală, o idee de afacere de exemplu. Ei numai văd că mamă ce de bănet am dat către ăla sau către celălalt, dar nu pun la socoteală ce presupune asta. E foarte trist. Știi ce este cel mai trist? Că dacă li s-ar satisface doleanțele tot așa s-ar manifesta în continuare față de cei pe care trebuie să-i servească. Dacă nu cumva mai rău. A se vedea în acest sens unde a dus dublarea acum 4 ani a salariilor celor din primării și consilii județene. Eu în locul guvernului le-aș flutura sub nas digitalizarea. Că vorba vine cam tot ce se petrece acolo este sub format electronic, adică s-ar putea desfășura digital și nu prin plimbat hârtii, deci nu văd rostul la atâția. Sincer.

        • Ptr Flavius fara @ Răspunde

          Prietene. Sef serviciu inseamna, ca are studii superioare -indiferent ca a terminat la Harvard sau spiru haret, dar a sacrificat timp si bani si a facut o facultate- si in plus are si studii postuniversitare ca sa fie sef serviciu. Are in mana 6000. Un consilier la fel, are studii superioare cu 5000.
          Intreaba pe un prieten, cat castiga un consilier vanzari la Dedeman cu 8-12 clase sau un muncitor la Zollner. Te linistesc, ca exact sau foarte aproape cat un consilier. Dar unul cu studii superioare din privat castiga muuuult peste 5-6 mii.
          Nu stiu ce e greu de priceput aici. Nimeni nu a interzis unui necalificat de la firma xy cu 8 clase sa mai invete inca atata si sa fie consilier la stat.

          • @flavius

            Doar ă acele nu are pe cneva să-i deschidă ușa corespunzătoare. Numai uit-te pe lista cu declarațiile de avere și vei vedea familii întregi acolo. Înțelegi acum? Și nu există instituție bugetară la care să nu întâlnești exemple de astea! Adică eu știu și instituție de ăsta cu 25 de angajați în care sunt 2! Acum pricepi? Și să nu-ți povestesc ție cum au studiile superioare făcute.

          • vadimT

            tu esti pierdut.
            la drexi cu master de tehnic este 3500, nu vorbi prostti.
            inseamna ca linge bine la sefi, daca are 5-6000.

  3. bolba maria Răspunde

    Dacă nu vă convine, haideți la sc.europrima. Salar minim pe economie, stres,orgolii,etc.

  4. Wow Răspunde

    Vă rugăm nu ne deranjați până nu ne dați salarii la nivelul societăților de asigurări medicale private din state sau măcar din UK! 😮

  5. Satmaresn Răspunde

    După câte luni se plătesc concediile medicale ?? 3 ,5 ?.Patronul trebuie din banii lui sa-i aceasta omului concediul medical si-si recuperează banii după multe luni. Asta după ce yot patronul plătește lunar asigurările de sănătate ale angajaților. O femeie care a născut și sta acasă cu copilul primește banii după câte luni ?? Din ce sa trăiască copilul și mama? Dar cei bolnavi ? Din ce sa se îngrijească? Dar patronii sunt obligați sa dea banii pt concediile de boala. De ce mai.platim asigurări de sănătate?? Dacă vrem.o analiza trebuie sa așteptăm cu lunile pana se face gratis ( daca se face ca poate nu se deconteaza).Unde sunt banii din contribuțiile pt sănătate adunate de la angajați? Nu am treaba cu cei de la CASA de sănătate. Dacă pot bine fac.Ceilalti nemulțumiți de tot ce se intampla în tara asta de ce nu întra în protest ?? Sa nu mai plătească nici un impozit. Nimeni. Câteva luni. Sa vedem din ce ar mai trai bugetarii și politicienii ??

  6. GB Răspunde

    Mda… haterii de serviciu ai “privatului” : “Huuu.. bugetarii, eterna problemă a țării!”
    Eu aș zice că asta e marea problemă a țării!!! :https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/evaziunea-fiscala-a-atins-cote-alarmante-romania-pierde-507-euro-pe-secunda-1976759. Mulțumițile lui “Pescobar” & CO”(a se citi Cosa Nostra patronilor din România) că e opera lor, dar dacă înghițiți gălușca cu statul rău vs patronul/privatul bun asta e. Apropo, vă cam schimbă cu pakistanezi, sri lankezi, etc. așa că lăsați-o mai moale cu lătratul pentru stăpân că nu ține și sar putea ca în viitor să vă angajați ghici unde? Exact, la stat. Statistic vorbind, toți dar absolut toți prietenii mei “din privat” au vrut la un moment dat să se angajeze “la stat” cu mai mult sau mai puțin succes. Oare de ce? Știm cu toții de ce!

    • -.- Răspunde

      Bre, majoritatea evaziunilor fiscale de cote mari is a firmelor de partid. Numa ‘ fraierii ‘ platesc impozite. Noi muritorii de rand. Cand oamenii de partid fura miliarde din fonduri, smecherii cu nepotisme si interlopi. Romania ii printre tarile cu cele mai multe taxe din lume si **** benificii.

      Si pana populatia nu intra peste ei sa le deie niste pedale nu o sa se schimbe in veci nimic.

      • Corect! Răspunde

        Cei mai mari datornici la bugetul de stat sunt firmele cu statul ca acționar majoritar!
        Lasă că nu știe ce vorbește!

    • @BG Răspunde

      Ai prieteni nașpa, dacă visul lor a fost să devină bugetari!
      Mită insuficientaă, lipsa de cunoștințe (atenție, cunoștințe de persoane plasate strategic, nu cunoștințe din domeniul de activitate!), cam astea sunt cele mai multe motive pentru care nu se intră la stat, indiferent de poziția vizată!
      În opinia mea, a fi bugetar este tot un fel de prostituție! Ești curva fiecărui cetățean care își achită taxele!

  7. Gica Răspunde

    Concurs pe bune, fisa lunara de scor, revizie anuala a performantei, cu consecinte reale…pe urma se poate vorbi si de restul, pentru cine se califica. Ca asa, toti vrem mai mult. Foile volante care ‘sa motiveze’ aceste doleante nu inseamna nimic in lumea reala din mileniul curent. Copiati metoda corporatista.

  8. sp Răspunde

    Multe lucruri acolo se pot substitui prin digitalizare. Sunt o grămadă de instituții în țară în care în fișa postului la mulți se rezumă doar la plimbatul hârtiei de colo-colo. Bineînțeles că asta se plătește! Ca și lipitul afișelor la timpul oportun.😉😉

  9. Silvia Răspunde

    Nu mai platim asigurari medicale! Orice problema de sanatate am.. o rezolv cu banii mei.cu trimiteri si programari..ajungi la sfanti..

    • bla Răspunde

      Daca faci asta te baga finantele la evaziune. Stiu, e o porcarie dar legislatia asa de frumos e conceputa ca sa fie bine pentru ei. Ca ei isi bat joc de banii colectati si aia e drept dar asta nu deranjeaza. Alta porcarie mai este ca specialii beneficiaza de toate drepturile dar atentie ei nu contribuie! Curat murdar mon chere.

  10. Altu Răspunde

    În Satu Mare media la privat e undeva la 2500 net. Da, mai sunt excepții cum e Dedeman dar îți rupi oasele pt banii ăia,nu ai vacanta vara, sărbători, programul îți mănâncă toată ziua,etc. Și povestea cu studii superioare, sunt și la privat destui cu studii și câștigă bani mărunți față de bugetari. Dacă nu sunt mulțumiți bugetarii cu salariile de la stat de ce nu merg la privat că vorba aia au studii, sunt competenți. Nu,eu doar daca greve și șantajează statul. Ar trebui și privatul să nu plătească o lună taxe și apoi vedem ce salarii și pensii vor fi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.