Ultima actualizare: azi, 19:49

Locale

Contabilii ies în stradă din cauza e-TVA. La protestul din Capitală vor fi prezenți și mulți sătmăreni

Contabilii ies în stradă din cauza e-TVA, iar la protestul ce va avea loc luni în Capitală și-au anunțat prezența și multe persoane din Satu Mare.

Inițiatoarea protestului este Valentina Saygo, consultant fiscal și fost secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în 2021. Ea este totodată inițiatoarea petiției ”Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”, care a strâns peste 50.000 de semnături. Astfel, membri ai Patronatului Antreprenorilor Contabili din România şi alţi specialişti în domeniu vor protesta luni, 8 iulie, împotriva ”abuzurilor legislative şi măsurilor fiscale opresive” ce afectează profund fiecare antreprenor, economist, contabil şi contribuabil din România.

Redăm, mai jos, mesajul transmis de inițiatoarea petiției ”Fără haos în legislația fiscală! Vrem predictibilitate!”:

,,Chiar daca Ministerul Finantelor a dat un pas inapoi cu modificari la OUG 70/2024 privind e-TVA, protestul nostru merge mai departe, scopul nostru nu a fost indeplinit. Digitalizarea nu inseamna birocratizare, iar e-TVA acest lucru il reprezinta, in ambele forme publicate. ANAF detine un numar semnificativ de informatii din raportarea SAF-T pentru a putea calcula diferentele de conformare, fara a delega aceste atributii in sarcina contribuabilului.

Vrem masuri concrete de debirocratizare, in acelasi timp cu digitalizarea!

Cerem eliminarea E-TVA și oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanțe de urgență emise noaptea. Este vital ca vocea noastră să fie auzită și să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanțe. Dorim un dialog constructiv și implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează viețile și afacerile.

Contabilii și antreprenorii din România s-au săturat de numărul mare de modificări fiscale, de sarcinile administrative care s-au pus în cârca lor, de birocratizarea excesivă în locul digitalizării, de disfuncționalitățile aplicațiilor instituțiilor publice în care suntem obligați să raportăm, de lipsa de consultare cu specialiștii din domeniu, de ordonanțe apărute peste noapte, de legi reactive, de amenzi disproporționate, de lipsa dezbaterilor publice și a transparenței decizionale! 

Ne dorim un parteneriat corect cu statul român, să muncim în liniște, să ne plătim taxele cu demnitate, să ne putem prognoza bugetele, să fim tratați cu respect! 

Refuzăm să ne lăsăm hărțuiți fiscal și birocratic! 

De ce este important?

Ne confruntăm cu un moment critic pentru viitorul nostru economic. Abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează fiecare antreprenor, economist, contabil și contribuabil din această țară. 
Este timpul să ne ridicăm împotriva acestor nedreptăți și să cerem schimbări fundamentale.

Pentru a atrage atenția și a exercita presiune reală asupra autorităților, avem nevoie de participarea voastră.
O prezență masivă la marșul de protest va transmite un mesaj puternic: nu mai tolerăm nedreptățile și cerem acțiuni imediate.

Facem un apel la solidaritate și acțiune! Să ne vedem pe 8 iulie 2024 la ora 8:30 în Piața Victoriei și să ne plimbăm până la Ministerul Finanțelor! 

Acest protest nu este doar despre fiscalitate, ci despre dreptate și transparență în guvernare. Este despre a ne asigura că avem un cuvânt de spus în deciziile care ne afectează viețile”.

12 comentarii

  1. De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

    Nu vă tot agitați că la anul prevăd o furtună economică la noi. Că tare s-au amânat măsurile care trebuie luate deja. Și nu de alta bani nu pea sunt, TVA la noi se volatilizează și nu reușim să recuperăm. De aiai este măsura asta – un fel de antifurt. Avem un 7 miliarde euro care nu-i. La unguri 1 miliard e minusul la TVA. Eu zic că e cam mult la noi. Și să nu ne trezim la anul iar cu TVA mărit. Că nu prea văd ce altceva s-ar putea face. Voi știți că la unguri TVA e 27%????? Na și atunci să vedeți voi scumpiri și blocaje!!!! Eu aș cam primeni numărul bujetarilor. Cam 25-30% nici ei nu știu de ce iau salariul. Imediat am avea bani. Că vedeți voi măsura asta cu ridicarea salariul minim iar e bine pentru cineva dar vedeți voi asta iar generează scumpiri. Păi privatul de unde să scoată diferența așa la mijlocul anului contabil? El nu e ca și guvernul că pornește tiparnița.

    • EUGEN Răspunde

      Zici tu ceva dar de fapt nu are nimic cu ceea ce e esenta protestului.
      Ca sa intelegi despre ce este vorba ar trebui prima data sa lucrez in contabilitate, la operat documente, centralizari date intocmiri de situatii, si de declaratii. Sunt 4 declaratii in care declari acelasi lucru si acum iti baga in gat al 5-lea. Si prin acest E-TVA precompletat se vrea ca contabilul sa lucreze in locul statului. Adica fiscul iti trimite declaratia precompletata cu ce are el, tu completezi ce ai tu iar apoi dai cu subsemnatul ca de ce nu are fiscul datele pe care la ai tu. Si asta in termen de 10 zile de la data de 25 a lunii, termen de depunere. Pe linga faptul ca meseria asta nu e platita pe merit, nu o poti sa mergi in concediu, sa-ti programezi un eveniment, sa te imbolnavesti sau fereasca Domnu` sa mori ca vine fiscul si te amendeaza ptr neindeplinirea obligatiilor declarative.
      Incerca sa stai langa un contabil la finele lunii apoi sa crezi ce vrei.

      • De aici înțelege fiecare ce vrea Răspunde

        Eu am înțeles asta dar eu am încercat să prefigures ce urmează. Că va veni anul următor cu furtună corespunătoare și ne vom ruga la cel de sus să avem doar atâtea probleme câte avem acum. Ce zici este incapacitatea guvernului de a pricepe că prin astfel de măsuri omoară cu bună știință economia privată. Că dacă stai și vrei să le respecți pe toate pur și simplu înebunești. Și colac peste pupăză vine acum majorarea salariul minim, adică un plus de cheltuială la mijlocul anului contabil???? Cum p@zda mă-sii poți așa să faci un plan de afaceri dacă nu știi ce visează ăștia mâine???? Sau că vine un OUG care anulează peste noapte OUG-ul de ieri că nici nu mai știi care se aplică. Că nu știe stânga ce face dreapta, nu știe prim-ministrul ce vrea ministrul economiei?????

        • EUGEN Răspunde

          Asta este economia centralizata obedienta UE cu sub conducerea unor incompententi cu stii facute la fara frecventa sau simplu cumparate, care habar nu au ce cum functioneaza, dar fac pentru ca asta li s-a spus. Bolos degeaba e doctor in economie, ca nu stie ce face dar vrea sa-l faca repede, poate lumea nu se prinde.
          E-porcariile astea sunt niste directive UE facute pe genunchi (ca la noi, noaptea) pentru a face un sistem maaaareeeee european fiscal. Nemtii sunt in faza de proiectare, Italieni au terminat cu implementarea dupa multi ani de testare, simulare si verificare. Noi “dai bataie cu capu`nainte” ca daca nu iese il revocam, ne cerem scuze si merem mai departe.
          Ar fi timpul ca la alegeri sa se tina cont de mizeriile facute pina acum de guverne, dar turma e manipulata la greu, plus mai sunt aaalteeee institutii care au grija sa se intample ce trebuie.

          • De aici înțelege fiecare ce vrea

            👍. Și pe majoritatea oamenilor nu le duce capul ca să priceapă că sunt doar o masă de manevră. Trist e că inclusiv acest portalsm unde acum comentăm și-a dovedit obediența față de …. și de fapt cam toți fac asta, doar mai schimbă și ei din când în când actorii și ling în direcții funcție de unde vine banul. E jalnic. Dar asta s-a vrut, România educată va fi atunci când voi fi eu uns papa de la Roma. De fapt nici nu se vrea asta. Omul educat este pentru ei un om periculos.

  2. io Răspunde

    ce-i amu-i pistol cu apa.
    the next level va fi ceva …….de vis.

  3. cyan3 Răspunde

    Vânzare! Mini aparatul de aer condiționat portabil răcește, hidratează și reîmprospătează. Silențios și portabil, poate fi dus la serviciu sau la plajă, răcește perfect și rapid camera. Preț foarte frumos — https://use.my/arctrum

  4. Beny Kira Răspunde

    La ce luați bani de la patroni dacă va tot plângeți?

    • sheps Răspunde

      Poate pentru că ei au bac-ul??????

      • EUGEN Răspunde

        @Sheps aici a dreptate. Plus pe lingă bac mai e o facultate, o perioadă grea de stagiatură (practică ptr cei mai slabi la gandire) examene de acces . SI TOATE ASTEA COSTA MUNCĂ BENY! MUNCĂ, DE CARE TU HABAR NU AI.
        Patronii de teapa ta Beny, sunt cei care nu au respect nici pentru propria mama, darăm față de ăla care îl scapă de evaziunea fiscală.
        Așa că fă bine scoate manualele cu care ai proptit barul sa nu se clatine și bagă mare!

        • sheps Răspunde

          Noi ca de obicei sărim cu capul înainte în puț. Asta cu e-TVA au analizat și polonezii, au încercat dar s-au lăsat păgubași că ceva nu ergea în sistem. Dar tot așa am sărit cu capul înainte acum 10 ani cu cardul de sănătate cu un soft prost, mentenanță zero. Apoi acum avem carduri vechi și program prelungit din pix dar care scârțâie rău de tot. La unguri de exemplu sunt ceva programe pilot dar au amânat că nu merge.
          PS. Mi-e și frică să zic dar ieri la știri se dădea că e bai mare la podul de la Brăila. Și ăla hobanat ca al nostru viitor pod 3 de la ștrand. Că crapă și se pare are și probleme structurale. Atenție, exact acum un an a fost predat cu mare fast!
          ROMÂNIA LUCRULUI PROST FĂCUT, CU PROGRAME SCRISE PE GENUNCHI ÎN GRABĂ ȘI PE DEASUPRA EXAGERAT DE SCUMP!
          Ultimul care rămâne în țară este rugat frumos să stingă lumina. Eu m-am resemnat complet, nu avem nici o șansă. Mai ales după ce am citit ce greșeli enorme s-au comis la bac-ul de istorie. Eu i-aș lua la palme și pe profii celor care au scris asemenea aberații.
          Pentru că uită ce au scris!
          „Ceaușescu și-a asumat soarta, dar soția lui nu a vrut”, a scris unul dintre candidați, potrivit AlbaPress, care a făcut o listă cu perlele acestei probe.
          „Ceaușescu unește PNL și PSD în Partidul Comunist”, a scris un alt elev prezent la proba de Istorie, susținută marți, 2 iulie.
          „Nicolae Ceaușescu încearcă să adere la NATO și încearcă să acceseze fonduri pentru construcția podului Giurgiu-Ruse”, a conchis altcineva.
          „Cel de-Al Doilea Război Mondial s-a desfășurat pe o perioadă de 7 ani, a început în 1939 și s-a încheiat în 1945”, scrie într-o altă lucrare.
          „O acțiune diplomatică în perioada 1946-1960 a fost regimul lui Petru Mușat“, a înțeles un alt elev.
          „În timpul lui Ion Iliescu România semnează un tratat de alianță cu Matei Corvin, acesta îi trimite 25.000 de soldați”, a notat în lucrarea sa un alt elev.
          „Primul conducător care a unit România cu statele vecine: Basarabia, Bucovina și Transilvania a fost Alexandru Macedon”, se arată într-o altă perlă.
          „Ceaușescu a fost alergat de legionari apoi prins și executat!”, a rezumat un alt candidat.
          Iohannis ascunde-te!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.