Ultima actualizare: ieri, 21:38

Locale

Țânțarul tigru, observat la Satu Mare! Transmite boli grave, precum West Nile și Zika

Mai mulți sătmăreni au semnalat recent prezența țânțarului tigru asiatic în oraș. Insecta a fost descrisă ca fiind „interesantă” și „drăguță”, însă localnicii au atras atenția asupra pericolului pe care aceasta îl poate reprezenta. Țânțarul tigru asiatic, cunoscut științific sub numele de Aedes albopictus, poate transmite boli grave, cum ar fi febra Dengue, chikungunya, virusul West Nile și Zika.

Această specie a fost observată pentru prima dată în Europa în 1979 și s-a răspândit rapid în mai multe țări, inclusiv în România. Țânțarul tigru este ușor de recunoscut datorită dungilor sale albe și negre și reprezintă un vector important pentru diverse boli virale.

Este necesară conștientizarea riscurilor și adoptarea unor măsuri de prevenție, cum ar fi utilizarea soluțiilor repelente și evitarea zonelor cu apă stătătoare.

10 comentarii

  1. Don Quijote de Satu Mare Răspunde

    Dați articolul ăsta ca să citească și primarul din orașul în mișcare, bine? Asta corelat cu anunțul Ministerului Sănătății cu sporirea acțiunilor de dezinsecție contra țânțarilor. Că anul ăsta s-a anunțat de două ori că se va face dar nu s-a făcut mai deloc din varii motive! Apoi mai spuneți și pe aia la decidenți că dacă condițiile meteo nu sunt favorabile pentru acțiune (ploaie sau căldură excesivă) atunci se replanifică tot. Că nu toto timpul este vremea așa nefavorabilă. Și cu ocazia asta poate faceți ceva și prin parcuri contra căpușelor că la minunatul parc în care s-au uscat cam toți copacii (Cubic) e plin de ele. Apropo, nu știți ce-i cu Maskulik că a dispărut de pe ecarne???? Că asta ar intra printre atribuțiile lui! Și nu vă jucați cu asta că nu e de joacă.

  2. cetatean Răspunde

    astia dau doar cu apa cand fac o dezinsectie, este defapt o firma fantoma care ia bani frumosi pentru a imprastia un pic de apa incare traiesc si mai bine si se inmultesc tantarii. Pana cand sufera de boala copii lu Gabor si Masku nu se face nimic concret.

  3. Costi Răspunde

    Asta e tot? Sa ne dam cu crema? Alte solutii la nivel de administrare nu sunt? Vai de noi la ce nivel suntem. Lumea a treia…

  4. Anca Răspunde

    S-a facut dezinsectie de vreo 2 ori..noaptea..dar probabil din cauza caldurii ..rezista..se inmultesc..si solutiile cu care se stropesc nu isi fac efectul..Sunt multi..ii vad pe peretii de la casa..la fel si tigrul de platan..ba mai mult..iar apar gandacii puturosi..Iar apar viroze..poate chiar de la aceste insecte..

    • Don Quijote de Satu Mare Răspunde

      @Anca, te corectez. S-a anunțat și de ambele dăți s-a amânat. Odată a venit o ploaie zdravănă apoi a venit o căldură mare. În prima ocazie nu are efect că se spală soluția și sunt bani aruncați pe geam iar în al doilea caz soluția arde suprafețele și face mai mult rău. Ultima de acum o lună și ceva ce ții tu minte și s-a anunțat a fost tratamentul avio pentru copacii de pe domeniul public pentru dăunători și nu pentru țânțari a fost. Ce ții tu minte că la 6 dimineața zbura într-o lunea avionul și împăștia ceva și aia și mirosea urât a fost pentru asta și nu împotriva țânțarilor. Una e când faci tratament împotriva păduchilor, ciupercilor, afidelor de pe plante și alta când stropești împotriva țânțarilor. Sunt alte soluții chimice folosite, una nu are nici o treabă cu cealaltă.

  5. Mihaita Piticu' Răspunde

    Ii plin si de tigri de platani. Foarte enervanti. Parca mai demult cand eram copii nu erau tigri de platani

  6. ecologist Răspunde

    Da. E o problemă mare. Vom avea serioase probleme în curând dacă nu deja acum cu platanii mari din Grădina Romei. Și acolo se organizează des evenimente! Și în weekendul ăsta va fi cu copiii mici – treaba aia cu satul din oraș. Culmea, înțeapă oamenii dar ei de fapt se hrănesc cu celuloza plantei. Dar provoacă iritații, alergii. Ca de obicei cum e în țara asta nu vom face nimic până nu se va petrece ceva grozăvie. Și atunci să vezi tu aflux de otorități care ne protejează și iau măsuri și specialiștii lui pește prăjit care vor răsări de te miri de unde!?!? De prevenție ați auzit? Că nu prea. 🤔😢

  7. ecologist Răspunde

    Nu mai cârcoti, mai bine citește. Poate fi destul de nepkăcut mai ales dacă se petrece ceva în Grădina Romei și înțeapă vreun copil le ceva eveniment organizat acolo. https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/animale/tigrul-platanului-o-insecta-suparatoare-de-import-entomolog-nu-se-stie-ce-determina-aceasta-specie-sa-intepe-oamenii-1582347

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.