Ultima actualizare: azi, 13:04

Locale

FOTO. Satul Gelu la 100 de ani: sărbătoare, dezveliri de plachete și omagii aduse eroilor

La invitația primarului comunei Terebești, Mariana Avorniciți, o echipă de reprezentanți ai Partidului Social Democrat (PSD) Satu Mare, condusă de președintele Organizației Județene PSD, Mircea Govor, a participat la un eveniment dedicat centenarului satului Gelu.
Printre participanți s-au numărat prefectul județului Satu Mare, Ioan Tibil, vicepreședinții Consiliului Județean, Lenuța Cornea și Oliviu Buzgău, viceprimarul municipiului Satu Mare, Cristina Tămășan-Ilieș, și alți oficiali și membri PSD.

Evenimentul a fost marcat de mai multe momente semnificative, printre care oficierea unui serviciu religios, dezvelirea unei plachete în memoria și cinstirea familiilor de moți coborâți din Munții Apuseni, un scurt program artistic susținut de Grupul de Tulnicari din satul Ianculești și depunerea de coroane la bustul lui Avram Iancu.

Satul Gelu, cunoscut în trecut sub numele de Odașa, este o comunitate de moți situată în câmpie, unde istoria locală este strâns legată de Biserica Ortodoxă din Gelu, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Prin eforturile părintelui Ioan Ursu, istoria acestor locuri a fost consemnată în “Cartea de Aur a Bisericii Ortodoxe din Gelu,” documentând formarea satului după Primul Război Mondial, când soldați din Munții Apuseni și Maramureș au primit aici pământuri, consolidând astfel o comunitate unită și puternică.

8 comentarii

  1. Wwww Răspunde

    Bravo , de 100 ani au iesit din pestera.

    • 🤔🤔🤔 Răspunde

      Atât de preocupați au fost de problematica combaterii ungurilor că numai în ultima sută de ani au avut timp să se așeze. Îainte au stat sus pe munte și au cântat in tulnic, na. De ce ești atât de cârcotaș? Apoi o vinit banii de la gubernul de atuncea să se poată așeza, primit pământ luat de la alții și o primit pomană tot ce vroiau. Dar tot mai vor. Că au fost tot timpul faultați săracii. Că de aia au fost puși pe vremea odiosului toți în funcții de conducere (caz concret chiar cei din acest sat, cacofonie intenționată) că vai le-a mers greu. Și aceste drăpturi și stânguri se și moștenesc din ce se pare. 🤔😱😉Ce cârcotașii și neînțelegători pot fi unii!!!! Mă voi credeți că unii nu țin minte cum era acum doar câteva decenii???? Că și la teve cei care se vaită că vai ce greu le merge de când sunt pensionari sunt tocmai cei cu pensii speciale!!! E plin cu de din ăștia care dau cu părerea dar ei stau bine mersi!!!! Măcar de a-ți mai și construi ceva concret nu numai să stați la pomană!!! Ceva construit pentru comunitate nu biserici și altele că gata alea eu zic că sunt la fiecare colț deja!

      • Neam Prostit Răspunde

        Da tu din ce sange de…pur sange te tragi? Din pooola de Grof? Care se cacau pe ei la propriu? Ca nu aveau buda in castel…

        • 😮 Răspunde

          Măi să fie! Iarăși fermentează mămăliga în tine? Ce ai priceput mă din ce s-a spus???? Cam nimica. Trăiești într-o lume paralelă și temiri că în loc să te ocupi de treburile importante îți trece râzând lumea pe lângă tine și îți arată degetul mijlociu în sus. Asta când culegi sparanghelul. Deschide geamul ca să nu-ți sară cotețul în aer de la bășina adunată în tine.

    • Neam Prostit Răspunde

      Esti un nesimtit. In fiecare sat traiesc oameni. Cu bune si rele…Mars in cocina!

  2. Sâcă Răspunde

    Măscărici …te mănâncă ….nu te poți răbda ….nu-ți mai zic …obrazul tău e prea gros să simtă ceva ..

    • Sâcă Răspunde

      My name is păcălici. Și ce deranj provoacă my darling adevărul, pfoai ce deranj! Aștept să-mi descoperi mormântul lui Decebal.

  3. Spitalul 9 Răspunde

    @Neam Prostit, tu care ești atât de plin de tine. Te rog uită-te la cele două imagini cu casa memorială a lui Marin Preda și a lui Vasile Alecsandri, ambele fotografii recente și la problema asta să te apleci așa mai aprofundat! Mai apoi eventual dacă te lasă digestia du-te la unguri sau în orice țară civilizată și vezi cum arată pe acolo o casă memorială a unui om de-al lor. Bine? Că pe al lui Iuliu Maniu am înțeles că stă să cadă de tot, imobilul e irecuperabil deja! Poporul care nu-și îngrijește memoria înaintașilor și își pierde timpul cu dușmani imaginari se desființează singur.
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=1403474510572846&set=a.850939859159650

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.