Ultima actualizare: azi, 16:05

Locale

HARTĂ. Zeci de județe din țară au mai mulți pensionari decât angajați. Cum stă județul Satu Mare

Un număr de 20 dintre județe din România au mai mulți pensionari decât angajați, arată calculele Ziarului Financiar făcute pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică (INS). Nu și în Satu Mare, județul nostru având un număr mai mare de salariați comparativ cu cel al pensionarilor.

În aproape jumătate dintre județele țării forța de muncă din companii este depășită de numărul de pensionari. Județele din sudul și estul României (Teleorman, Vaslui, Giurgiu, Botoșani, Mehedinți etc.) tind să aibă o proporție mai mare de pensionari în raport cu salariații.

Pe primul loc în clasamentul județelor cu cel mai mare număr de pensionari raportat la numărul de salariați este Teleorman. În acest județ erau 83.640 de pensionari la un număr de 56.654 de salariați în primul trimestru al acestui an, ceea ce arată că numărul pensionarilor este cu circa 47,6% mai mare decât cel al angajaților, un raport ce implică o povară economică considerabilă asupra populației active.

Cum se prezintă situația în județul Satu Mare

Județele care se află la polul opus sunt cele din Transilvania. De exemplu Clujul, Sibiul, Alba, Mureș, Brașovul sau Covasna au mai mulți angajați decât pensionari. Cel mai bine, procentual, stă Clujul având cu 38% mai mulți angajați decât pensionari.

Dacă e să privim spre județele vecine, Satu Mare este depășit doar de Bihor. Județul nostru are cu 15% mai mulți angajați decât pensionari, în vreme ce în județul Bihor numărul angajaților este cu 28% mai mare decât cel al pensionarilor. În Maramureș sunt cu 7% mai mulți angajați decât pensionari, iar în județul Sălaj procentul scade până la puțin peste 2%.

5 comentarii

  1. Mortu Răspunde

    Daca ar lucra toti tiganii nu ar fi o problema ! In loc sa plateasca statul ca sa steie acasa mai bine ar obliga sa lucreze !

  2. Alex Răspunde

    “Cel mai bine, procentual, stă Clujul având cu 38% ” – nu Arad sau Timisoara?

  3. wow Răspunde

    ce frumoasa harta …aici se vede unde este ciuma tarii.. dau din gura din buric,din buci si critica ardealul

  4. H&R Răspunde

    Sunt tare curios fara bugetari cum sta treaba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.