Ultima actualizare: azi, 21:38

Locale

Atenție la rabie și alte boli virale: Recomandările DSVSA Satu Mare pentru crescători

În perioada 06-13 septembrie 2024, inspectorii DSVSA Satu Mare au efectuat 75 de controale în exploatații profesionale și non-profesionale din județ. Acțiunile de control s-au concentrat pe sănătatea și bunăstarea animalelor, în contextul focarelor recente de rabie și altor boli virale.

Avertizare privind rabia: apel la vaccinare
Din cauza focarelor de rabie la câini și vulpi în mediul silvatic, proprietarii de câini și pisici sunt rugați să contacteze medicii veterinari pentru vaccinarea antirabică a animalelor. Rabia este o boală mortală atât pentru oameni, cât și pentru animale, iar autoritățile veterinare fac apel la primării să gestioneze responsabil populația de câini fără stăpân.

Focare de influență aviară în Europa
Conform DSVSA, în țări din Uniunea Europeană precum Franța, Germania și Spania, au fost raportate focare de influență aviară, atât la păsări domestice, cât și la păsări sălbatice. În județul Satu Mare, controalele veterinare au inclus verificarea fermelor și a măsurilor de biosecuritate pentru prevenirea răspândirii acestei boli.

Sancțiuni pentru nereguli
Controalele au condus la aplicarea a 20 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 6.000 de lei, și la emiterea a 15 avertismente pentru exploatații non-profesionale din localitățile Negrești Oaș, Tarna Mare, Racșa și Vama. Aceste sancțiuni au fost emise pentru nerespectarea legislației privind vânzarea și înstrăinarea animalelor fără documente și pentru nepredarea crotaliilor și pașapoartelor bovinelor sacrificate.

Prevenirea pestei porcine africane și a pestei micilor rumegătoare
Deși în județul Satu Mare nu mai există restricții legate de pesta porcină africană, autoritățile veterinare avertizează asupra evoluției acestei boli în alte țări europene. În același timp, DSVSA atrage atenția asupra riscului pestei micilor rumegătoare, o boală gravă care afectează ovinele și caprinele, recomandând crescătorilor să aplice măsuri stricte de biosecuritate și să raporteze orice suspiciune de boală.

Pentru orice sesizări, reclamații sau informații suplimentare, publicul poate apela numerele de telefon ale DSVSA Satu Mare: 0800826787 sau 0261715956.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.