Ultima actualizare: azi, 08:55
Locale

FOTO. 120 de ani de la inaugurarea Turnului Pompierilor din Satu Mare!

Unul din punctele de reper din Satu Mare care atrage an de an mii de vizitatori – Turnul Pompierilor – împlinește 120 de ani de la inaugurare. La ceas aniversar, două momente emblematice din istoria edificiului, unul din anul 1904, din timpul construcției, și unul din 1908, de la Congresul pompierilor, sunt surprinse într-o pictură pe care o puteți admira pe peretele situat în parcul Dr. Rudolf Fátyol.

În anul 1904, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Episcopiei de Satu Mare, în anul 1904, Episcopul Meszlényi Gyula oferea suma de bani necesară construirii edificiului care, așa cum îi spune și numele, avea rolul de a servi la depistarea incendiilor. Odată cu trecerea vremii, turnul avea să își piardă această utilitate. Mergând încă puțin în trecut, este bine de știut că pe locul edificiului se aflase, odinioară, clădirea primăriei, celebra „Casă cu turn”, demolată în anii 1900, a cărei stemă se găsește acum pe cupola Turnului Pompierilor. Alte mărturii ale trecutului clădirii sunt cele lăsate de pompieri. În ziua închiderii turnului ca edificiu cu rol de depistare a incendiilor, pompierii, cu mare grijă și temeinice cunoștințe caligrafice, și-au sculptat numele în cărămizile balconului circular, lăsând astfel un mesaj important generațiilor viitoare.

Clădirea emblematică a orașului este situată în perimetrul istoric al municipiului, în parcul dr. Fátyol Rudolf, în spatele hotelului Dacia. După renovarea sa, în anul 2005, Turnul Pompierilor a devenit principala atracție atât a turiștilor care vizitează orașul Satu Mare, cât și a localnicilor dornici fie de aventură, fiindcă înălțimea la care se află e pentru mulți o provocare, fie de romantism sau relaxare, senzații date de tot ceea ce inspiră vizita Turnului.

Proiectat asemeni unui minaret, edificiul atrage atenția tuturor celor care se plimbă pe aleile fermecătorului nostru oraș. Odată ajunși la Turnul Pompierilor, vizitatorii sunt invitați să urce cele 175 de trepte dispuse în spirală. Merită depus efortul deoarece, din balconul circular, se poate admira priveliștea mirifică a orașului și Câmpei Someșului, care în zilele senine se prezintă în toată splendoarea sa, ochii privitorului cuprinzând un spațiu de poveste ce ajunge până la Munții Maramureșului.

Priveliștea din turn ne expune capodoperele arhitecturale și clădirile istorice ale orașului: Catedrala Romano-Catolică, renovată în 2021, clădirea Muzeului de Artă ( Casa Vécsey) unde a fost încheiată  Pacea de la Sătmar, sau cea mai frumoasă clădire Art Nouveau din Transilvania, Hotelul Dacia, cu frumoasele sale stucaturi, acoperișul din țiglă de ceramică și decorațiunile florale. Vizitatorii Turnului Pompierilor au posibilitatea de a admira totul dintr-o altă perspectivă.

Parcul dr. Rudolf Fátyol găzduiește nu doar Turnul Pompierilor, ci și numeroasele evenimente culturale care se desfășoară an de an din primăvară până-n toamnă. Piața dr. Rudolf Fátyol din jurul Turnului Pompierilor a devenit un spațiu al comunității, gazdă pentru festivaluri mari, evenimente de renume, spectacole și concerte pentru toate categoriile de vârstă. Simbolul orașului nostru a devenit iată o locație emblematică a vieții culturale sătmărene.

Pentru a marca împlinirea a 120 de ani de la inaugurarea Turnului Pompierilor, Primăria Municipiului Satu Mare și Centrul Cultural G.M. Zamfirescu au efectuat reparațiile de mentenanță și au pregătit o pictură artistică pe peretele situat în parcul Dr. Rudolf Fátyol. Imaginea este un colaj realizat din două fotografii emblematice: una din anul 1904, din perioada construcției, și una din 1908, fotografie realizată cu ocazia Congresului pompierilor din luna august a anului respectiv.

 

2 comentarii

  1. Militia Răspunde

    Acolo in tablou apare Iliescu cum taie pangliuca de inaugurare…

  2. H&R Răspunde

    A fost construit de daci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.