Ultima actualizare: azi, 17:49

Satu Mare, centru, FOTO: Florin Dobranici
Locale

GRAFIC. Satu Mare, în topul oraşelor atractive, în care să te muţi

Municipiul Satu Mare se află în topul oraşelor atractive, în care să te muţi, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare. A fost analizată intenţia de mutare dar şi colul în ceea ce priveşte calitatea vieţii. Informaţiile au fost publicate de către Primăria Satu Mare.

Mesajul transmis de Primăria Satu Mare: Satu Mare pe drumul cel bun! 👍

Institutul pentru Orașe Vizionare a realizat Indexul de Atractivitate Urbană, care evaluează atractivitatea celor 41 municipii reședință de județ. Municipiul Satu Mare se află pe locul 14 în acest top național, și pe locul 3 în regiunea de nord-vest, după Cluj și Oradea.👏 Analiza a inclus și evaluarea a 11 factori, pe primul loc find oportunitățile de petrecere a timpului liber, pe locul doi în ierarhia factorilor se află infrastructura, urmată de capacitatea orașului de a încuraja creativitatea și inovația.
FOTO: Florin Dobranici
Satu Mare top

32 comentarii

  1. vadimT Răspunde

    Sa stea linistit fiecare acolo de unde e. Si asa e sufocat orasul , nu vreau sa ajungem ca Clujul.

    • Jocky Răspunde

      Poti sta linistit. Nu e riscul asta. Orasul e sufocat ca de 30 de ani nu se mai extinde, nu pentru ca vin strainii sa se mute aici. Lipsa de urbanism ii zice

    • Fasz Răspunde

      Am văzut zilele trecute o filmare a lui Constantinovici în care mii de venetici navaleau călare în județul nostru, atrași de oportunitățile de petrecere a timpului liber.

  2. Marius Groza Răspunde

    Succes!

  3. 😱 Răspunde

    Aha. Interesant. Acum mai rămâne să ne explicați de ce tinerii absolvenți de-ai noștri de ce nu se prea mai întorc în urbe. Aaaa, că nu prea au ce și unde a lucra aici? Păi atunci care-i atracția fraților????

  4. radical2 Răspunde

    TOTAL ERONAT. Sunt curios cine a interpretat asa datele? SA veniti cu un nume. Inteleg ca e campanie, dar nici chiar asa de prosti nu-s satmarenii. Argumentul de ce e eronata interpretarea e simplu. Punctam destul de bine la calitatea vietii, dar slabut la intentia de mutare. Ceea ce defapt, este destul de grav. De ce daca orasul pare destul de atractiv, oamenii nu vor totusi sa se mute? Inseamna ca ceva tare nu merge. SI unii au intuit corect. Nu sunt oportunitati pe piata muncii. Pur si simplu nu ai ce sa faci in acest oras daca ai unpic mai multa scoala.

  5. Costi Răspunde

    Dar de ce ai vrea sa te muti aici? Ca nu e nici prezent, nici viitor. Tinerii nostri pleaca in volume mari pentru a nu mai reveni niciodata, atat de atractiv e. Ce e aberatia asta? Uitati-va in jur mai bine.

  6. Pop Răspunde

    Da ce draqu sa faci in Satmarul asta,cică”pe drumul cel bun” . Mersul la așa zisul Mall ii atractia orașului???? Absolut nimic nu poți face in chetrita asta de oraș,sportul la pământ,educația la fel,haida lume buna mutati-va in Sătmar să puteți merge la mall și lucra la Drexi

    • City Zen Răspunde

      De exeplu: Teatru , Filarmonica, daca ai auzit de asa ceva. Ce vrei sa faci intr-un oras de mai putin de 100 mii de rezidenti? Cunosc oameni care au terminat liceul in Satu Mare si au ajuns in top. Cine este capabil invata, face ceva, cine nu, cauta sa-si explice esecul.

      • Guszti Răspunde

        Noah binye. Ai aruncat si tu niste “termene” grele la proletaru de cartier .
        Auzi la el Filharmonica, Teatru… Cum iti permiti asa ceva ? Rusine sa-ti fie !

  7. Nicu Răspunde

    Nici macar la batranete nu e atractiv, ca serviciile medicale sunt varza si copiii cu nepotii sunt departe, ca au plecat la cat de atractiv e orasul

    • Intrebare Răspunde

      Si-apoi ce te mai tine aici?

      • De ce? Răspunde

        @Intrebare, de plictiseală așa din sport măcar te mai enervează cu replici? De asta ce zici? Că are omul timp. Cei care se califică ca lumea într-o meserie și sunt foarte buni sunt prea bine școliți și nu-și găsesc un loc de muncă pe măsură. Aici intră în ptimul rând cei care fac IT. Mulți tineri IT-ști sătmăreni lucrează la Cluj sau chiar în afara țării. Unde și ce să facă aici? Iar cei care sunt slabi sunt buni doar de muncitor de trei schimburi sau de ăla care este învățat numai anumite operațiuni de bandă. Și atât. Nu există nimic pentru tineri decât cluburile alea în care nici nu-ți vine să mergi că apar oșenii bătăuși și iese acuși scandalul. Toată vara era plină rubrica de știri cu ce s-a petrecut la cluburi pe Iuliu Maniu. Tu în care oraș trăiești? Iar serviciile medicale chiar sunt varză, marea majoritate a disciplinelor. Asta în primul rând din cauza fenomenului tolerat numit și Ștefania. Învățământul este închilozat, rar găsești câte un prof așa mai deschis la minte. Majoritatea aplică și acum metoda ruso-prusă de predare. Așa că mă întreb cu ce ne mândrim ????? Și nu mă trimite și pe mine undeva că te trimit la origini. Asta ca să-ți fie clar. Dacă te complaci și ești mulțumit cu situația dat te păcălești singur. Că suntem foarte-foarte departe de ce ar trebui să fie. Uite și transportul public e praf. Inclusiv primăria recunoaște că doar 10% se folosesc de autobuze. De aia e circulația ast aiurea la noi. Sunt prea mari autobuzele, circulă prea rar și de multe ori umblă mai mult goale. În afară de câteva zeci de minute la orele de vârf. Ar trebui mai multe autobuze și mai mici. S-ar descurca în trafic mult mai bine. Am fost în Amsterdam în 2011 și acolo autobuzele mai mici decât la noi umblă cam la 2 minute distanță între ele, pistele de biciclete se pot folosi nu ca la noi că sunt trase niște linii dar nu sunt amenajate cum trebuie (vezi cazul strada Rodnei unde din 50 în 50de m este în corpul pistei câte un stâlp de iluminat public!!!!!). În mod interesant în Amsterdam oamenii circula cu autobuze, metrou și cu bicicletă!! Și aici s-ar putea dar în momentul de față dacă vrei să traversezi orașul cu bicicleta îți riști singur viața!!!!

        • Aceeasi intrebare Răspunde

          Tu realizezi ce scrii? Compari Amsterdam cu Satu Mare, in SM nu merge lumea cu autobuzul pt ca isi cumpara un harb la fiecare membru de familie, pt ca distantele sunt mici comparativ cu orasele mari. In domeniul IT poti lucra de unde vrei. Si eu am fost in orase mari chiar si peste ocean. Cui ii lispseste jegul mai mult, boschetari/drogati mai multi, cozi uriase, blocaje in trafic, poluare mai multa, imigranti…etc, e liber sa aleaga ce-i convine. Budapesta este la 3 ore jumate si urmeaza sa se scurteze timpul de calatorie si mai mult cu drumul expres si poate printr-o minune intra si Romania in zona schengen, va fi si mai ok plus ca nu se compara cu Clujul daca tot il laudam sau orice oras din Romania, Viena la 6 ore, acolo gasesti servicii de calitate daca iti permiti. NU zic ca totul e perfect zic ca nici in alta parte nu-i totul perfect. Sunt destui oameni care s-au realizat si traiesc foarte bine si in SM.

          • De ce?

            Dar tu realizezi ce scrii? Habar nu ai cât de departe suntem de ce ar trebui să fie. Problema nu e distanța cât ar mai trebui parcurs. Problema este că nu se face nimic pentru atragerea tineretului. Pentru că festivalurile alea de o zi-două sunt frecție la picior de lemn. Zi-mi un motiv pentru care un tână să vrea să vină să se stabilească în Satu Mare! Nu vezi că degeaba a construit CJ și locuințe entru medici în mijlocul orașului pe Mihai Viteazul tot nu găsește amatori? Că și din cei care sunt mulți pleacă cu prima ocazie de la noi! Sfat pentru tine – nu te îmbăta cu apă distilată. Aia că te simți puțin mai bine în oraș și că față de ce a fost e puțin mai bine aia e fix zero! Pentru că am rămas rău de tot în urmă. De aia.

  8. vadimT Răspunde

    Nu stiti sa apreciati linistea. Siguranta cu care sa lasi copii afara, sa te duci pe strada pe jos, nu e 100%, dar tot nu e Cluj , Amsterdam sau alte orase mari. Fara cutremure, inundatii si arabi fanatici. Aproape de granita. Eu n-as pleca! Cu timpul multi vin inapoi , cand se satura de aglomeratia si zgomotul oraselor mari.

    • De ce? Răspunde

      Așa este. Potențialul este mare. Doar că ar trebui să pornim clar pe un drum. Cum a făcut de exemplu Careiul. Asta ne lipsește. Adică ce vrem să dezvoltăm în oraș pe termen mediu și lung. Eu de exemplu m-aș apleca în locul primăriei asupra posibilei achiziții a clădirii Textila Ardeleana. e de vânzare de ani buni și acolo tocmai bine s-ar face un complex social-cultural pentru tineret cu tot ce vrei.

    • Copos Răspunde

      Siguranta? Ia vezi cazurile din anii trecuti de atacuri, furturi, injunghieri, accidente si altele. Aia cu cap si cultura nu vin inapoi, stai linistit

  9. Freud Răspunde

    Si din nou vesnic frustratii nemultumiti deschid randul. Bravo!
    Ar fi o chestie grea pentru acesti indivizi sa-si puna intrebarea: De ce nu imi e bine sau nu imi e in Satu Mare?
    Si din nou nerealizarile financiare rabufnesc ca sursa a frustrarilor.
    Alta intrebare: UNDE ar fi bine sa traiesc? De ce?
    Iar pentru cei platiti pentru balega imprastiata p-aci le amintesc ca D212 e pentru declararea veniturilor din alte surse decat salarii.

    • @Freud Răspunde

      @Freud tată, tu ești irecuperabil. Fă o estimare proprie de-a ta. Socotește așa. Dintre cunoștiințele mele câți au copiii care au făcut facultatea la Cluj sau în altă parte și veci nu vor să mai vină acasă că nu au ce face aici? No la asta să rumegi. Acum poți să mergi la stăpân să te mângăie pe creștet și poate capeți ceva mărunțiș în cont. Atenție, a se linge și mâna! Să nu uiți! Restul e opțional.

      • Freud Răspunde

        Diferenta dintre noi e ca eu mai gandesc in afara jugului, iar tu faci febra musculara de la jug.
        Câți au copiii care au făcut facultatea la Cluj sau în altă parte , au sange in instalatie sa stea si sa infrunte viata in orasul in care s-a nascut? Putini! Foarte putini! Fuga de responsabilitate este sport national inca din fasa, la fel si denigrarea, caracterizarea si injuratul, amenintarea etc a altor persoane care nu bat aceasi cale ca turma.
        Ia zi tu de ce nu ai plecat in lume cand ai putut?

        • @Freud Răspunde

          Diferența dintre tine și mine este că tu doar te complaci și crezi că ești în afara jugului. Diferența dintre tine și mine este că tu depinzi de altul pe când eu lucrez sau colaborez doar cu cei cu care mă pot înțelege și nu-mi bat capul cu handilăi gen tu care sunt suficienți/leșinați de propria lor personă dar de fapt sunt niște nulități. Neam de straiță-suflet de scalv. Și ca să-ți răspund la întrebare. De aiai nu am plecat în lume că nu a fost nevoie. De aia nu am plecat în lume decât doar turist și pe banii mei (nu cum faci tu că te trimite șeful la a “scursuri” de calificare la Eforie sau Sinaia dar numai aia nu se face ce ar trebui), deci de aia că mă descurc. Dar de aici și până acolo să ne dăm cu cărămida-n piept sau cu tămâie că mamă ce buricul Pământulu aka Grădina Maicii lui Dumnezeu e aici e muuult de făcut! La capitolul ăsta chiar și Carei ne-a depășit în multe privințe.

          • Freud

            Explica te rog ce te face sa te crezi mai OM cand denigrezi si caracterizezi pe altii? Ai orgasm?
            De ce crezi ca tu esti mai presus de lesinati de propria persoana, cand iti versi frustrarile de nereusita financiara/sentimentala/etc reflectate la subiect?
            Vad din spusele tale ca esti (sau te crezi) independent. Nimeni nu e independent. Dar te las sa crezi acest lucru, ca doar tu este ALA CARE NU DEPINDE DE NIMENI! Defapt esti si un sclav a sistemului economico-socalo-etc ca toti locuitorii orasului, tarii si a lumii doar ca denumirea este alta. Fara sa stii esti dator vandut tari. Dar tu esti independent si nu depinzi de nimeni. Vise placute!

          • @Freud

            @Freud dragul eu am încheiat socoteala /discuția cu tine. Te las să vorbești cu pereții. Așa cum mi-a zis maioul Țuică în armată – nu poți spune unui prost că este prost că nu va recunoaște niciodată. Dă-ți o palmă, poate te trezești. Și te rog nu mai încercă să mă atragi în discuții că nu amk timp de tine. Du-te la mami și la tati. Iar dacă e să vedem cine și pe cine denigrează atunci hai să povestim despre cine s-a legat de persoana celuilalt în modul cel mai grosolan posibil fără nici un motiv. Bine copil prost?

          • Freud

            Verbum ultimum est vere:
            In concluzie, esti deranjat de faptul ca nu gasesti o explicatie plauzibila la existenta ta, ceea ce iti provoaca frustrari pe care nu le stii trata ca nu ai cum decat prin agresivitate. Foarte putin habar ai cine esti tu si ce vrei de la viata asta. Imi pare rau e tine. Dar asta este viata, mergem mai departe.

          • @Freud

            “Singura persoană cu care trebuie să te compari ești tu cel din trecut. Și singura persoană pe care trebuie să o întreci ești tu cel din prezent.” Doar te-am citat. Adică pe Siegmund Freud și nu pe plictisitul care comentează sub acest nume. O seară plăcută și ocupă-te de treburile tale esențiale. Nu alerga după oponenți imaginari pentru că îți risipești energia degeaba.

  10. Lali Răspunde

    Hai ca inca putin trebuie sa ne mai creasca atractivitatea si ajungem la nivel Suceava. E bine! Liniste si pace, putem sa ne culcam la loc

  11. @Freud Răspunde

    @Freud. Îți doresc să ai veșnic dreptate. Tu ai o problemă serioasă deja să pricepi o propoziție simplă în scumpa limbă maternă. Așa că ce așteptări să mai am de la tine? Din expresia “nu am timp de tine” spune sincer care literă nu ai priceput??? Că văd că trebuie să ne coborâm la nivelul tău submediocru, al IQ-ului tău subunitar.

    • Kara-te Răspunde

      Oare de unde ai tras toate concluziile alea? Le-ai supt din tastaura? Te-o nimerit Freud si faci gargara…iar cand nu mai ai replica refulezi cacat, exact ca ceilalti frustrati de pe-aici. Fiecare fixat pe ceva, pe BMW-uri, pe primar, pe bugetari , etc.

      • @Freud Răspunde

        Nu m-a nimerit. În schimb eu l-am nimerit din plin. știi de unde știu? Din reacția dezarticulată ce produce. Îți doresc din tot sufletul să nu ai nevoie de mine. Deja ești penibil. Că știu că tot tu ești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.