Ultima actualizare: azi, 13:38

Locale

Simbolistica din spatele jocurilor de sloturi: Ce semnificație au simbolurile clasice?

Simbolistica din spatele jocurilor de sloturi: Ce semnificație au simbolurile clasice? Istoria sloturilor este una fascinantă care începe în urmă cu câteva secole. Poate cel mai interesant aspect este cel al succesului fabulos pe care îl au aceste jocuri încă de la început până în momentul de față. Toate cazinourile au în portofoliu nenumărate sloturi, cu teme dintre cele mai variate care satisfac toate gusturile.

Primul aparat de sloturi a apărut în 1891 și a fost inventat de Sittman and Pitt, o companie din New York. Era o mașină de joc simplă, care se activa cu o manetă, se învârteau role care aveau pe ele diverse simboluri, iar premiile erau simple băuturi sau țigări. Însă primul aparat adevărat de sloturi, asemănător cu cele din prezent, a apărut în 1895, purta numele de The Liberty Bell și a fost inventat de Charles Fey. A primit acea denumire după simbolul The Liberty Bell (Clopotul Libertății) care era marcat pe role. Pe lângă acest simbol, aparatul de joc mai avea și potcoave, diamante, inimi negre și inimi roșii.

Târziu, în anii 1960 au apărut primele sloturi electromecanice, care s-au bucurat, de asemenea, de un succes foarte mare.

Perioada 1970-1990 a aparținut sloturilor video, cu apariția în 1976 a primului aparat de joc de acest tip, în Las Vegas. Zece ani mai târziu s-a lansat primul aparat de sloturi cu jackpot progresiv, o inițiativă care a avut un rol decisiv în creșterea popularității la cote ridicate a acestor aparate. La ora actuală, orice casino online România oferă sloturi de cea mai înaltă calitate.

Vârful jocurilor de păcănele a fost atins odată cu optimizarea lor pentru smartphone. Accesibilitatea extinsă, viteza mare de rulare și ecranul tactil au dus la o îmbunătățire a experienței jucătorilor și la un succes și mai mare al acestor jocuri.

În ciuda faptului că tehnologiile moderne permit crearea de păcănele cu tematici sofisticate și fir epic complex, sloturile cu temă clasică încă se bucură de un succes răsunător. Mai multe detalii interesante despre aceste simbolurile ale sloturilor clasice, dar și despre cele moderne vei afla doar citind mai departe.

Originea și evoluția simbolurilor din jocurile de sloturi

Odată cu apariția sloturilor au intrat în discuție și simbolurile de pe rolele aparatelor de joc, acestea fiind elemente de bază din componența jocurilor de păcănele.

Primele aparate de sloturi, cele inventate de Sittman and Pitt, aveau ca simboluri elemente din jocurile de cărți. Respectivele aparate aveau cinci role pe care se afișau 50 de cărți de joc de poker. Jocul afișa o combinație de simboluri câștigătoare similare cu mâinile de la poker.

Aparatul lui Charles Fey a introdus simbolurile care au devenit emblematice de-a lungul istoriei jocurilor de noroc. Pe lângă un clopot Liberty Bell spart, pe cele trei role ale mașinii de joc a lui Fey mai erau afișate potcoava ca simbol al norocului și diamante, pică și inimi care aveau legătură directă cu jocurile de cărți și aminteau de primul aparat de sloturi.

Simbolurile fructelor și simbolul BAR datează de la începutul secolului al XX-lea când jocurile de noroc au fost interzise, iar operatorii de astfel de activități foloseau în loc de bani pentru premii bomboane, gumă de mestecat și alte dulciuri. Astfel s-a ajuns la introducerea simbolurilor fructe care erau o reprezentare a aromelor bomboanelor și gumelor de mestecat: cireșe, lămâi, prune, portocale, pepene galben. Toate aceste simboluri fructe apar și în prezent pe rolele aparatelor de joc.

Celebrul simbol BAR a fost introdus ca simbol la jocurile de sloturi în 1909 și își are originea în logo-ul companiei Bell-Fruit Gum, care a apărut ca un BAR stilizat.

Fructele, clopoțelul și simbolul BAR s-au menținut și în perioada aparatelor electromecanice. În această etapă din istoria păcănelelor și-a făcut apariția simbolul 7, considerat la modul general un număr norocos.

În perioada sloturilor video (1980 – 2000) au început să apară simboluri în funcție de tematica jocurilor. De exemplu, la jocurile cu temă de aventură se foloseau cufere și hărți; la cele cu temă din mitologie au apărut simboluri precum dragoni și artefacte magice.

Simbolul Wild și-a făcut apariția tot în această etapă, un simbol care poate înlocui alte simboluri. Și simbolul Scatter a apărut în era sloturilor video, acesta fiind responsabil de declanșarea unor bonusuri.

În epoca sloturilor moderne, începând cu anii 2000 și până în prezent, se folosesc simboluri cu detalii complexe care se potrivesc cu tematica la fel de complexă a jocurilor. Au fost introduse tipuri noi de simboluri Wild, precum Expanding Wilds sau Sticky Wilds. De asemenea, jucătorii pot găsi simboluri multiplicatoare, acestea având caracteristica de a înmulți plata de un anumit număr de ori.

Cum influențează tematica și simbolurile atracția jucătorilor

Tematica și simbolurile vizează povești familiare sau cu rezonanță emoțională și în acest fel se creează o conexiune rapidă cu jucătorii. De exemplu, temele care sunt inspirate de mitologia egipteană sau greacă au o mare atractivitate deoarece stârnesc nostalgie, entuziasm pentru aventură și curiozitate.

Dacă tematica este una foarte bună și are un fir epic bine închegat îi poate implica rapid pe jucători în lumea creată. Odată ce au intrat foarte profund în joc, jucătorilor le este greu să renunțe și petrec astfel mult mai mult timp jucând decât și-au planificat inițial.

Simbolurile au un impact psihologic important deoarece sunt asociate cu norocul (cifra 7, potcoave, trifoi, monede), le declanșează jucătorilor ideea unui potențial câștig și îi determină să joace tot mai mult.

Simboluri precum Scatters și Wilds declanșează anumite funcții bonus. În momentul în care jucătorul obține un astfel de simbol, entuziasmul său crește, simte că este aproape de un câștig și continuă să joace.

Tehnologiile moderne permit folosirea unor culori vii, animații și efecte care fac ca simbolurile să fie foarte atractive din punct de vedere vizual. Se utilizează culori precum roșu și auriu care sunt asociate cu acțiunea, bogația, entuziasmul.

Grafica de înaltă calitate și simbolurile atractive din punct de vedere vizual pot face ca un joc de slot să iasă în evidență, iar acest lucru îi atrage pe jucători ca un magnet.

Concluzie

Așadar, simbolurile au avut un rol semnificativ încă de la începuturile aparatelor de sloturi. Unele dintre ele s-au menținut de-a lungul timpului, iar treptat au fost introduse altele noi.