Postarea deputatului Adrian Cozma la început de an:
Acum, la începutul unui nou an, fiecare dintre noi trebuie să își facă o evaluare a ceea ce a fost bun și rău în viața sa, ce a învățat și ce a pierdut în anul care a trecut și ce va face, mai bun, în anul în care tocmai am pășit.
Pentru mine, ca politician, anul 2024 a fost unul al lecțiilor dure, uneori amare, dar atât de folositoare pentru experiența profesională și de viață a fiecărui om. Am învățat și am văzut cât rău ne pot face dezbinarea, minciuna nerușinată și promovarea falselor valori. Experiența lunilor trecute ne-a arătat cât de fragilă este democrația românească, cât de zadarnică poate fi jertfa înaintașilor noștri atunci când unii sunt cuprinși de beția puterii și țin cu dinții de funcțiile în care sunt numiți, dar și cât de fragile și ineficace sunt instituțiile statului atunci când se află în afara controlului exercitat de popor, prin Parlament.
Cu toate acestea, să nu lăsăm cele rele să le acopere pe cele bune, deoarece anul 2024 a fost încununat și de mari realizări. Astfel, au fost făcute investiții importante în infrastructură: autostrăzi, drumuri naționale și județene, extinderi de rețele de apă și canalizare, dezvoltarea de obiective și capacități energetice, amenajarea de școli, spitale și grădinițe, creșterea capacităților industriale și multe altele.
Totodată, politică externă a României a înregistrat succese notabile: s-a reușit intrarea deplină a țării noastre în Spațiul Schengen, cu efecte imediate asupra ramurii economice a transporturilor; de asemenea, s-au creat premisele ridicării depline a vizelor pentru SUA și asigurarea libertății circulației românilor, pe tot globul.
Nu în ultimul rând, am fost martorii unui pas important în împlinirea dezideratului de a fi împreună cu frații noștri de peste Prut în interiori acelorași granițe, cele ale Uniunii Europene, ca urmare a deciziei cetățenilor Republicii Moldova de a se alătura marii familii europene și a sprijinului manifestat de statele membre în acest sens.
Privesc spre anul 2025 cu încredere în maturitatea și înțelepciunea românilor care vor ști să-și aleagă cu chibzuință viitorul. Acest an va fi unul al deșteptării conștiinței noastre naționale, va fi anul antreprenorilor care pun pe masă o pâine pentru milioane de angajați, care asigură pensii și asistență sanitară pentru seniorii noștri, care întrețin educația copiilor și al viitorului nostru. Anul acesta trebuie să fie anul în care să încetăm să ne mai batem joc de eforturile lor.
Anul 2025 va fi anul acelor funcționari, medici, profesori, militari, polițiști, magistrați care înțeleg că a fi patriot și bun român înseamnă să-ți faci datoria cu onestitate și respect față de cei care te plătesc, adică față de contribuabilii români, cetățeni și antreprenori, care muncesc cinstit în țara noastră și plătesc taxe și impozite.
Aș vrea să ne amintim cu toții că reformele democratice au început acum mai bine de 250 de ani, de la un concept juridico-filosofic numit “Contractul social” al lui Jean Jacques Rousseau, în care libertatea cetățeanului și binele general se pot obține printr-un acord cu statul, printr-un contract în care părțile se respectă reciproc. Când aceste înțelegeri nu se mai respectă, când se nasc dezechilibre de putere, comportamente autarhice și inechități voite între categoriile profesionale și sociale, cetățeanul își va pierde încrederea în guvernanți și, lucrul cel mai grav, în democrație.
Vor fi multe provocări în acest an și vor fi multe decizii pe care noi toți va trebui să le luăm. Va trebui să corectăm erori de guvernare, erori legislative și, în primul rând, va trebui să începem cu erorile strategice cele mai grave. Este imperios să reformăm statul obez, serviciile de securitate, industria de apărare, sistemul judiciar care tinde să devină un stat în sine și, nu în ultimul rând, relațiile dintre instituția prezidențială și cetățenii țării. Va trebui să ne alegem un președinte onest, un om de care să fim mândri și convinși că în orice împrejurare ne va spune adevărul.
Doamne ajută!
Se tot refac alegerile până vine cine vrea sistemul.
“Cat rau pot face dezbinarea, minciuna nerușinată și promovarea falselor valori”
Bravo, te-ai prins ce ati facut ! Exact aceasta a fost metoda voastra perfida. In cel mai josnc mod la-ti tradat pe Ciuca. La-ti executat. Un stil de manipulare specific PNL. Si acum, spre bucuria voastra si disperarea multora, veti defila cu acelasi scenariu mizerabil, ca doar aveti 4 ani la dispozitie. La ce limitati sunteti, nu ati invatat nimic din haosul pe care l-ati generat in tara si de care PNL e direct responsail. Corect ar fi sa va faceti mea culpa si sa va revizuiti comportamentul politic.
Acum e bun PSD? Măi să fie.
Statul obez înseamnă soția bugetar în sistemul sanitar, fina 1 angajata la AEP finul 1 face afaceri cu statul, fina 2 la ITM, finul 2 angajat la spitalul județean, fina 3, bugetară în sistemul sanitar, finul 3 angajat la SAPARD.
Lecții dure,
Realizări nule.
Stimabile deputat. Înainte dacă apareai pe firmament era un puhoi de comentarii la adresa ta. Pe puțin 50 intr-o zi. Acum numără câte sunt. Nu te baga nimeni înseamna. Crezi ca oamenii uita?
MIșcări securiste pentru Iohanis trebuie să fie în martie la Bruxel pentru cote de emigranți să-și continue bătaia de joc la adresa noastră La fel ca voi toțI PSD PNL UDMR -de ce vă este frică de schimbare
Va veni oricum dar sperăm că nu cu gurulo dolar și maidam ca în Ucraina cu Zelenschi și copilașii Baiden și Soros
Cum ar fi fost dacă banii cheltuiți la prezidențiale s-ar fi investit în locuri de muncă și nu pe minciuni dezinformare și pe urmă căutat de probe
Cum ar fi dacă absolut toate locurile de muncă la bugetari s-ar scoate la concurs fără furturi
Cum ar fi daca am face un referendum pentru schimbarea constitutiei care sa prevada printre altele
1.Candidati doar cu studii finalizate la universitati top 100 mondial si cu macar 10 ani experienta in domeniu pentru accederea in Parlament
2Pensia de stat nu poate depasi 3 salarii medii,si nu poate exista cumul de pensii de la bugetul de stat daca valoarea lor depaseste cele 3 salarii medii.
3.Nimeni sa nu se poata pensiona inainte de 60 de ani decat prin diminuarea pensiei cu pana la 50 la suta.
4.Votarea sa fie doar prin vot electronic securizat petru evitarea risipei financiare si pentru a vota persoane cat de cat educate.
5.Cine nu invata macar 8 clase plus o profesionala nu poate obtine permis de conducere.
6.Cine nu si plateste taxele si impozitele datorate statului nu poate iesi din tara.
7.Cine nu si plateste amenda de circulatie ramane fara masina si fara permis.
8.Functionarii si angajatii la stat nu au dreptul la greva ci doar la indexari salariale pe baza inflatiei.
9.Oamenii pusi sa apere legea si care o incalca cu buna stiinta isi pierd locul de munca,si anii de pensie de pana in acel moment.
10.Pedepse cu suspendare sa se dea doar pentru amenzi neplatite.
Oare cum ar fi?
Pentru cei care ma vor certa ca n am folosit cratime,imi cer mii de scuze!
@gelu. Câteva observații la comentariul tău cu mențiunea că lasă-te de fumat iarbă că nu e de tine.
1. Noi nu avem universități top mondial 100 în țară. Cele mai bine cotate sunt Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea București care se află pe pozițiile 1001-1200. De aici concluzia directă că cine absolvă o universitate top 100 cum dorești tu ăla tată nu mai vine înapoi. De ce? Pentru că e prea calificat și nu îi poți da de lucru în țară! De aia!
4. Cele mai mari fraude se fac exact electrpnic. Vezi ultima alegere de la noi. Avem niște instituții care dorm în papuci. Inclusiv serviciile de contraspionajmoldovenești s-au dovedit mai performante decât ale noastre. Ai noștrii sunt mai mult preocupați cu conservarea și perpetuarea statutului lor foarte special.
5. Pentru permis de conducere trebuie să ai 10 clase absolvite. E lege de cel puțin un an de zile! A trecut lumea pe lângă tine? Problema e cu analfabeții care deja au căpătat permis pe căi mai puțin ortodoxe.
Punctele 6. și 7. sunt demne de un propagandist comunist. Ei mai scoteau pe nas de astea!
9. Na cu asta sunt perfect de acord!
10. Aici se dovedește că habar nu ai de justiție. Amenda se dă pentru ceva minor – pentru o contravenție nu primești condamnare. De aia se cheamă amendă. Aaaaa, că se poate transforma în detenție dacă se adună multe e altă treabă! Adică sunt două treburi – contravenții (ai trecut pe roșu) și infracțiuni (ai jefuit și omorât un om). Fă bine și încearcă să faci diferența. Că de nu faci nu ești cu nimic mai bun decât specialii pe care îi hulești aici și pentru care noi toți suntem potențiali răufăcători.
@,,maestre,, cblock in primul rand ca nu am jignit pe nimeni. Apoi tot ce am spus poate fi inbunatatit,poate am fost prea radical dar eu cel putin m am convins ca in tara asta fara masuri dure nu se poate face nimic,omul trebuie sa inteleaga ca unde e lege nu i tocmeala! Cand am zis universitati de top 100 m am referit inclusiv la masterate,si stai linistit sunt cateva sute de persoane in toata tara sau lumea asta care ar putea indeplini acea conditie,eu am chiar in familie,deci verdictul tau ca sunt prea calificati pentru o asemenea investitura e fals.
Apoi blocarea masinii pana la plata amenzii se practica in multe tari nu e deloc comunista,e chiar foarte capitalista si extrem de eficienta.
Cele 10 clase nu reprezinta mare lucru,eu am zis plus profesionala ca de bine de rau invata o meserie,de asemea absolvirea sa se faca daca chiar s a prins ceva de persoana..
Iar faptul ca pedeapsa cu suspendare trebuie atribuita doar celor care comit contraventii care se transforma in infractiune prin dispretul aratat legii mi se pare logic.
Am revenit cu acest comentariu care e ultimul pe aceasta tema doar pentru faptul ca obiectiile tale nu sunt obiective iar aroganta pe care o afisezi nu se justifica!
Gelu, ce nu pricepi este ca pedeapsa pentru o contravenție este amenda. Si tu crezi ca avem locuri pentru toți prostii care nu plătesc amenda și vor sa se fofileze? Contravenția exclude condamnarea la închisoare, altfel ajungem ca pentru fiecare amenda data de politia locala pentru parcare sa-i băgăm la zuhaus. Și nu ai tu grija și eu am în familia pe cineva care a absolvit la una din astea de top 100 și nu vine acasă ca nu are unde. Pur și simplu nivelul de cunoștințe depășește cu mult ce oferă piața locală de munca. Pe românește știe prea mult. De aia lucreaza în München. Tu amesteci lucrurile dar rău de tot chiar dacă intenția ta este buna. Și sa știi ca ai așteptări prea mari de la majoritatea cetățenilor.