Ultima actualizare: ieri, 23:34
Locale

Kereskényi Gábor anunță că ONG-urile vor avea la dispoziție 2,5 milioane de lei pentru programele sociale

Vineri, 17 ianuarie, în sala de ședințe a Consiliului Local a avut loc prezentarea Planului de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul Consiliului Local al Municipiului Satu Mare pentru anul în 2025. Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, și directorul Direcției de Asistență Socială Satu Mare, Adrian Balaj, s-au întâlnit cu reprezentanții ONG-urilor sătmărene pentru a stabili prioritățile în domeniul social pentru anul 2025.

Au participat reprezentanți ai furnizorului de servicii sociale la nivel de județ, reprezentanți ai asociațiilor, fundațiilor și organizațiilor nonguvernamentale ce activează pe scena asistenței sociale din municipiul reședință de județ: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare, Fundația Maurer, Asociația Solidară EMMAUS, Asociația „Iubim viața’’, Asociația ,,Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului”, Asociația STEA, Fundația Hans Lindner, Asociația Surorile de Caritate  ,,Sfântul Vicențiu”, Asociația ,,ORGANIZAȚIA CARITAS’’ a Diacezei, Asociația ,,Serviciul de Ajutor Maltez în România” Sucursala  Satu Mare, Asociația Sătmăreană pentru Promovarea Sănătății Mintale și Fundația Creștină Diakonia.

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru activitatea desfășurată în anul 2024 și a anunțat că ONG-urile vor avea la dispoziție 2,5 milioane de lei pentru programele sociale, în acest an.

,,Nu a fost un an ușor, dar tot ceea ce am construit în ultimii ani, și mă refer la parteneriatul dintre autoritatea publică și ONG-urile care activează în domeniul social în Satu Mare, ne-a fost de un real folos. Consider că la Satu Mare suntem pregătiți să intervenim și să răspundem prompt nevoilor sociale. În ultimii ani am crescut constant numărul de servicii sociale, pentru toate categoriile de vârstă, servicii acordate de Primăria Satu Mare prin Direcția de Asistență Socială și ONG-uri. Vom continua și anul acesta să promovăm solidaritatea socială în comunitatea noastră și prin resursele existente și oportunitățile de atragere a fondurilor europene să sprijinim familiile vulnerabile, integrarea celor marginalizate și să îmbunătățim calitatea vieții tuturor categoriilor sociale aflate în nevoie. În 2025, pe lista de priorități avem câteva servicii sociale necesare pentru vârstnici și copii mici, și anume să înființăm un centru de asistență și recuperare medicală pentru persoanele vârstnice, un serviciu de îngrijire la domiciliu și un centru de zi pentru copii în Sătmărel.

În ceea ce privește contractarea serviciilor de către ONG-uri, și în acest an vom aloca 2,5 milioane lei. ONG-urile rămân partenerele noastre și succesul acestui plan de acțiune în domeniul social pe anul 2025 depinde de colaborarea noastră. Vreau ca pe primul loc pe lista de priorități în 2025 și nu numai, ci și în anii următori, să fie Planul de măsuri pentru prevenirea consumului de droguri. Am avut o întâlnire de lucru pe această temă cu Direcția de Asistență Socială, Serviciul de Ajutor Maltez și Asociația ASPROSAM, constituind un grup de lucru la care pot participa și alte instituții și ONG-uri, și până în 15 februarie vreau să avem un Plan de măsuri, un cadru, măsuri concrete, să putem acționa pentru a preveni consumul de droguri, să combatem acest flagel care amenință viața copiilor și tinerilor noștri’’.  

Primăria Municipiului Satu Mare oferă prin Direcția de Asistență Socială 8 tipuri de servicii sociale, tendința fiind în creștere în ultimii ani. La nivel de municipiu funcționează trei centre de zi pentru copii, două centre pentru persoane fără adăpost – centrul de zi și centru de tip rezidențial,  o echipă mobilă, un centru de zi pentru vârstnici și Centrul Multifuncțional Social din zona Ostrovului, cu cele două componente: centru de zi pentru copiii provenind din familii nevoiașe din zonă și centru pentru persoanele cu dizabilități. De serviciile sociale oferite în aceste centre beneficiază 120 de copii și 150 de adulți.

În ultimii ani, numărul serviciilor sociale acordate de Primăria Satu Mare prin Direcția de Asistență Socială s-a triplat, paleta s-a diversificat, acoperind atât nevoile copiilor, cât și pe cele ale adulților și vârstnicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.