Ultima actualizare: azi, 12:26
Locale

Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană a lansat un proiect transfrontalier pentru păstrarea tradițiilor

Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană a lansat un proiect transfrontalier pentru păstrarea tradițiilor noastre. Program de cooperareSprijin transfrontalier al tradițiilor și meșteșugurilor comune româno-ucrainene din județul Satu Mare și regiunea Zakarpattya

Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc la Satu Mare, cu participarea atât a Asociația pentru Dezvoltarea Rurală Sătmăreană, cât și ai Fundației Pro Agricultura Carpatika din Ucraina.

Participanții au fost salutați de Szabolcs Kovács, coordonatorul rețelei. „Acest eveniment depășește cu mult o simplă inaugurare de proiect. Inițiativa noastră comună, lansată în cadrul programului Interreg VI-A NEXT, are ca scop întărirea relației dintre județul Satu Mare și regiunea Transcarpatia, pe baza tradițiilor comune, a valorilor împărtășite și a patrimoniului cultural. Acest proiect nu este doar un program de dezvoltare economică sau infrastructurală. Este o punte care leagă valorile trecutului de oportunitățile viitorului – prin implicarea meșteșugarilor, a păstrătorilor tradițiilor și a comunităților. O punte care ne oferă șansa de a gândi și acționa împreună pentru a conserva cunoștințele tradiționale și a le transmite generațiilor tinere” – a spus acesta. El a subliniat că în cadrul proiectului vor fi organizate ateliere, cursuri de formare și programe culturale – evenimente unde meșteri, cursanți, pasionați și specialiști se vor putea întâlni, face schimb de experiență și învăța unii de la alții.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Csaba Pataki, a accentuat că, deși proiectele care vizează îmbunătățirea infrastructurii sunt importante, la fel de importante sunt și cele care se referă la oameni, la conservarea și cultivarea valorilor umane și a tradițiilor.

Proiectul a fost prezentat de Tímea Tatár, ale cărei cuvinte au fost traduse în română și ucraineană. După cum s-a aflat, în cadrul proiectului vor fi organizate șase târguri tematice în județul Satu Mare, în care vor fi prezentate produsele tradiționale și meșteșugurile locale. Cinci dintre aceste târguri vor avea loc în Satu Mare și unul la Carei. Producători și meșteșugari din județul Satu Mare și din Transcarpatia vor participa împreună la aceste evenimente.

În cadrul proiectului vor fi organizate 12 ateliere meșteșugărești – opt pentru copii și patru pentru adulți. Activitățile pentru copii vor include introducerea, într-un mod jucăuș, în utilizarea plantelor medicinale, prelucrarea pielii, olăritul, realizarea de cosmetice naturale, vopsirea ecologică și confecționarea decorațiunilor de Crăciun din materiale reciclabile. Atelierele pentru adulți vor avea ca tematică împâslirea, olăritul, torsul și conservarea alimentelor în mod tradițional (de exemplu prepararea de zacuscă și murături).

În cadrul acestui proiect complex va fi prezentat și un program interactiv despre minunata lume a albinelor în 30 de școli și grădinițe, cu participarea a peste 1000 de copii. În plus, va fi publicată o carte de bucate în limbile maghiară, română, ucraineană și engleză, care va conține 300 de rețete tradiționale, ilustrate cu fotografii color, descrieri accesibile și informații de fundal care reflectă specificul cultural și gustativ al regiunilor Satu Mare și Transcarpatia. Scopul cărții este de a documenta și promova patrimoniul gastronomic comun al acestor regiuni, atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare.

Ca moment de încheiere al proiectului, va fi organizat un festival gastronomic cu prezentare de vinuri. După cum s-a aflat la lansare, festivalul gastronomic tradițional va include și un concurs culinar, în cadrul căruia echipele vor prepara mâncăruri după rețete vechi, contribuind astfel la conservarea și transmiterea gusturilor și culturii culinare locale. Un alt element important al festivalului va fi festivalul vinului, unde crame din județul Satu Mare și din Transcarpatia își vor prezenta vinurile.

La prezentarea proiectului, din partea partenerului din Transcarpatia, István Varga s-a adresat participanților, prezentând programele organizate în țara vecină. Printre altele, vor fi organizate mai multe ateliere dedicate conservării tradițiilor gastronomice, cu participarea unor invitați din Satu Mare, iar în legătură cu târgurile organizate în județul Satu Mare, vor fi prezenți și meșteșugari din Transcarpatia. Totodată, și ei vor lansa programul educativ dedicat lumii albinelor, adresat elevilor din clasele primare.

Proiectul este realizat cu sprijinul Uniunii Europene, având un buget total de 319.328,10 euro, din care contribuția UE este de 287.395,29 euro. Perioada de implementare a proiectului este cuprinsă între 15 ianuarie 2025 și 14 ianuarie 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.