Ultima actualizare: azi, 15:23
Locale

Daniel David: ,,Suntem în Epoca de Piatră. Un 8 în Satu Mare diferă de un 8 în Cluj”

Ministrul Educației, sătmăreanul Daniel David, a lansat critici dure la adresa sistemului românesc de învățământ liceal, potrivit Știrile ProTV. Oficialul a descris actuala stare a educației din licee ca fiind „primitivă” și profund inechitabilă, atrăgând atenția asupra diferențelor de evaluare între județe.

„În zona învățământului liceal suntem în Epoca de Piatră. Nici măcar în Evul Mediu. Nu avem standarde unitare, iar ceea ce se întâmplă la nivel local variază nejustificat. Un 8 obținut în Satu Mare nu are aceeași valoare cu un 8 obținut în Cluj”, a declarat Daniel David.

Potrivit ministrului, lipsa unei grile de evaluare naționale echitabile și diferențele de exigență între licee și județe compromit calitatea educației și șansele reale ale elevilor în competiții naționale sau la admiterea în învățământul superior.

Aceste discrepanțe, spune el, nu reflectă doar o problemă de notare, ci una de viziune și echitate: „Trebuie să trecem de la un sistem fragmentat și arbitrar la unul centrat pe competențe, cu standarde clare și evaluări corecte pentru toți.

Ministrul a precizat că reforma educației, aflată în lucru la Minister, va viza tocmai aceste aspecte: digitalizarea evaluărilor, formarea cadrelor didactice, eliminarea diferențelor regionale și implementarea unui sistem național de referință care să reducă subiectivismul și nedreptățile.

Vorbim de viitorul copiilor noștri. Nu ne mai permitem să ignorăm aceste realități”, a adăugat Daniel David.

 

21 comentarii

  1. vadimT Răspunde

    deci care e diferenta? 8 in Satu Mare = 6 in Cluj? Cum a aflat asta? A terminat clasa 9a si in Cluj si in Satu Mare?

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      E valabilă si la facultăți. Un student la mate la București de nota 8 este cam de 9 spre 10 pe linie la Timișoara. Un exemplu. Nu e nimic nou. Depinde de exigența profilor. El vorbește din experiență proprie că vede diferența dintre diverși absolvenți admiși cu aceleași medii. În anul I de facultate este treaba cea mai vizibilă. Apoi funcție de student diferențele se pot estompa în timp. Și de unde știu treaba cu facultatea de mate? Păi cunosc pe cineva care s-a transferat în anul 3 de la București la Timișoara. Deci nu că Timișoara ar fi facultate mai slabă ci la București sunt pretențiile mai mari. Și drept sunt și mai mulți studenți pe acest profil.

    • radical2 Răspunde

      diferenta e ca 10% de la un liceu denumit de elita din SM se descurca la o facultate in Cj. Restul intampina dificultati deoarece notele bune se acorda foarte usor. Admiterea la facultate pe baza de examen ar fi cea mai corecta decizie. Cifrele nu mint.

      • Peda Gogu Repetent Răspunde

        Numai mă repet, Pentru că nota bună nu e totul. Nu se cultivă gândirea logică, analitică ci chiar se sancționează de mulți profi dacă careva pune o întrebare. La copiii se varsă în cap așa-zisa știință. Apoi ne mirăm că nu fac față. Iar la facultate chiar se solicită să folosești capul. Ai mei copiii au dat bacul ambii cu brio la Satu Mare dar numai eu știu câte meciuri au avut la școală. Pentru că au fost educați acasă să întrebe și să pună întrebări. Ambii absolvenți la două colegii diferite și de prestigiu din municipiu. Apoi la facultate nu a fost nici o problemă pentru că în contradicție cu alții ei au știut să-și folosească capul. Acum îmi mulțumesc.

      • Sâcă Răspunde

        După 89 învățământul s-a făcut praf ..an de an ..

  2. Peda Gogu Repetent Răspunde

    Și pentru descoperirea asta au trebuit 35 de ani? În ochii marii majorități a profesorilor elevii sunt doar niște recipiente goale care trebuie umplute la termen cu planul de lecții. La noi nu se face educație ci mai degrabă dresare. Excepțiile acelea puține care totuși răzbat printre rânduri doar întăresc regula de bază. Manuale prea stufoase, prea multă materie și nimeni nu se interesează de utilitatea cunoștințelor predate. Pe vremea comunismului vrei-nu vrei trebuia să știi să rezolvi o integrală triplă. Care se predă în vestul decadent doar la facultate. Dar numai acolo unde este cazul. Și este doar un exemplu. Dar cea mai mare problemă este că nu se cultivă gândirea critică, analitică, chiar se și sancționează de unii. Apoi ne mirăm că absolvenții nu sunt în stare să gândească independent. Eu nu.😰

  3. Ilona luana Răspunde

    Introduceți examenele la întrarea în liceu și facultate asa cum a fost înainte de 1990 și așa se va face selecție corecta. Cine știe carte trece examenul cine nu sa facă scoli de meserii și atunci vor fi profesioniști la toate nivelurile. Actualul sistem cu notele de la evaluari nu face selecții corecte.

    • Comentator Răspunde

      Asta numai în condițiile unei admiteri la liceu corecte. Că am văzut eu examene pentru admitere (selecții unde erau mai multi decât locurile disponibile) și unde întrebările puse erau vizibil cu dedicație pentru unii. Ba chiar și la colegii care au clase de V-VIII și se face selecție pentru clasa a 5-a! Că acele testări nu se fac centralizat, înțelegi?

  4. gelu Răspunde

    Sindicatele nu doresc schimbari de nici un fel care sa puna presiune pe profesori,inca sunt profesori mai in varsta care nu stiu sa utilizeze calculatorul si noi le cerem performanta….va esua si domnul David cum au esuat si Mircea Micle si Funeriu care l a fel au vrut sa reformeze sistemul dar s au impotmolit in opozitia agresiva (gen blocam anul scolar) a sindicatelor!

    • Peda Gogu Repetent Răspunde

      Noi am dori multe numai noi să nu trebuiască să facem nimic. Este foarte mare inerția sistemului. Până există sistemul actual cu inspectorate județene infiltrate politic nici o șansă. Dar e valabil și în alte domenii, nu numai în învățământ.

    • radical2 Răspunde

      da, este pacat ca inca suntem atat de in urma. vorbesc de sindicatele astea politice. La santaj se pricep. Pacat ca nu vad realitatea.

  5. satmarean Răspunde

    Cata rabdare au avut astia pregatiti (spalati pe creier) pana in anii 1996, 1997, prin america. Au ajuns la putere acum, nicusor, daniel. ma ingrozesc la ce urmeaza.

  6. Satmarean Răspunde

    Na ca asta a descoperit AMARICA dupa ce s-a prregatit in epoca primitiva .

  7. Alexandru Răspunde

    Cu voi deja suntem în epoca de piatra!!, UDMR+ PSD a contribuit masiv

    • Alexandru Răspunde

      Spune asta unul care s-a blocat definitiv la 8 clase. Și alea naiba știe cum terminate. Pe mine nu mă întrebați. Mămica știe mai bie cât a costat-o pe ea.

  8. Vasy Răspunde

    Nici un 8 la Forestier la mate nu-i la fel ca un 8 la Eminescu la mate pentru ca-s profile diferite si cerinte diferite si materia mai complexa. Adica n-am zis nimic! Nu-s eu ministru, asa-i cum zice Einsteinu’ si nici bashina din Satu Mare nu miroase la fel ca aia din Cluj, aia o fi mai parfumata bagasama….

  9. Gigi Răspunde

    N-are importanta ce note ai în școală. Contează notele de la Evaluarea Națională și BAC.Acum 4-5 ani o eleva din Negrești-Oaș a luat 10 la BAC. Acest 10 cu siguranță este egal cu 10 din Cluj.

  10. Gigi Răspunde

    Oare domnul ministru știe unde a făcut școala Nicușor Dan?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.