Prefectul Eugeniu Avram a fost informat de reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei despre punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti prin care s-a dispus retrocedarea parţială a unor imobile terenuri şi construcţii din incinta Mănăstirii Ortodoxe Bixad către Episcopia Română Unită cu Roma Greco – Catolică de Baia Mare.
Pentru a identifica soluţii amiabile, având în vedere impactul social şi pentru prevenirea creşterii tensiunilor dintre cetăţeni, prefectul Eugeniu Avram a convocat în şedinţă, în data de 01.11.2013, factorii implicaţi, părţile şi executorul judecătoresc
În urma şedinţei, s-a întocmit o minută pe care o prezentăm în continuare:
MINUTĂ
întocmită azi, 01.11.2013, orele 12.00, cu ocazia informării prefectului judeţului Satu Mare privind punerea în aplicare a Sentinţei Civile nr. 180/2011 pronunţată de către Tribunalul Mehedinţi în dosar nr. 6184/83/2010 şi a Deciziei Civile nr. 341/25.10.2011 a Curţii de Apel Craiova.
Prefectul Judeţului Satu Mare a fost sesizat de către reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei şi de către domnul executor judecătoresc Iva-Aniţaş Marian Dan despre
punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti menţionate ce au ca obiect retrocedarea unei părţi de teren şi construcţii din incinta actualei Mănăstiri Ortodoxe din Bixad.
La şedinţă au participat domnii: Tătar Ioan, primarul comunei Bixad, Tohătan Ioan Ştefan, consilier juridic, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, arhimandritul Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, Stratulat Mircea, avocat, Iva-Aniţaş Marian Dan, executor judecătoresc, Kalmar Tiberiu, expert tehnic judiciar, comisar şef Taloş Constantin, şef al IPJ Satu Mare, colonel Leucuţa Petru, adjunctul inspectorului şef al IJJ Satu Mare, Mândruţ Marius, directorul Direcţiei juridice a Consiliului Judeţean Satu Mare, Chioran Eugen, director al Cancelarie Prefectului judeţului Satu Mare, Tomşa Adina şi Domuţ Sebastian, consilieri juridici în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare.
Menţionăm că au fost invitaţi şi reprezentanţii Episcopiei Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Baia Mare, prin Cancelaria Preasfinţitului Vasile Bizău. Ulterior contactării telefonice a cancelariei, Preasfinţia Sa Vasile Bizău a avut o convorbire telefonică cu prefectul Eugeniu Avram, iar azi, 01.11.2013, nu a trimis niciun reprezentant la întâlnire.
Cu toate acestea, prin cabinetul de avocat Ionuţ Vida-Simiti din Cluj Napoca, au trimis un memoriu în care şi-au exprimat punctul de vedere, solicitând punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti.
Şedinţa a fost condusă de domnul prefect Eugeniu Avram care le-a adus la cunoştinţă tema întâlnirii, respectiv punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, atrăgând atenţia asupra respectării legii din partea tuturor factorilor cu atribuţii şi implicaţi în prezenta speţă, rugându-i ca apoi cei prezenţi să-şi spună punctul de vedere şi eventuale observaţii.
Domnul executor judecătoresc Iva-Aniţaş Marian Dan a precizat că trebuie să pună în executare hotărârile judecătoreşti menţionate şi că va fi asistat şi va cuprinde în Procesul Verbal de Executare măsurătorile topografice şi observaţiile ce se vor face de către domnul Kalmar Tiberiu, expert tehnic judiciar.
Domnul Tătar Ioan, primar al comunei Bixad, informează participanţii că la momentul venirii domniei sale la şedinţă, în curtea Mănăstirii erau adunaţi un număr însemnat de cetăţeni şi circa 60 de autoturisme, care s-ar opune executării hotărârilor judecătoreşti. Cunoscând starea de spirit din localitate, îşi manifestă temerea de crearea unui conflict ce ar putea excalada cu consecinţe imprevizibile. Pentru calmarea spiritelor, face propunerea de atribuire în schimb, pentru terenurile cuprinse în hotărârile judecătoreşti, dacă şi reclamanţii din prezenta cauză sunt de acord.
Reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, consilierul juridic Tohătan Ioan Ştefan, cât şi domnul avocat Mircea Stratulat, sugerează ideea amânării punerii în aplicare a hotărârilor judecătoreşti ţinând cont de faptul că pe rolul instanţelor de judecată sunt alte două cauze care sunt în strânsă legătură cu obiectul executării şi că, situaţia juridică a unor imobile din incinta mănăstirii nu este clarificată şi delimitată.
Domnul Mândruţ Marius, directorul Direcţiei juridice a Consiliului Judeţean Satu Mare, informează participanţii că o parte dintre imobilele supuse executării silite sunt cuprinse în domeniul public al judeţului Satu Mare, cuprinse de altfel în HG 967/2002, iar judeţului nu-i sunt opozabile hotărârile a căror executare se solicită deoarece nu a fost parte în proces şi, în acest sens, va înainta de îndată executorului judecătoresc documentele care atestă acest fapt pentru a se ţine cont de prevederile acestora.
În acest moment al desfăşurării întâlnirii, domnul prefect Eugeniu Avram atrage din nou atenţa asupra respectării legii şi a procedurilor existente în materia executării silite, subliniind că domnia sa nu poate să se opună şi nici nu solicită autorităţilor competente să se opună executării hotărârilor judecătoreşti, ba, dimpotrivă, să se ia toate măsurile necesare ce se impun din punct de vedere al Poliţiei şi Jandarmeriei pentru a nu se crea un conflict şi pentru prevenirea excaladării unor evenimente nedorite.
Domnul Kalmar Tiberiu, expert tehnic judiciar, menţionează că, cu mijloacele tehnice de care dispune, poate identifica cu exactitate numerele topografice cuprinse în expertiza domnului Cojocăraşu Ilie care a stat la baza hotărârilor judecătoreşti, iar în condiţiile în care va constata că pe suprafeţele de teren, obiect al executării, există impedimente, le va menţiona cu exactitate în procesul verbal de executare şi în aceste condiţii, după cum se observă pe schiţele transmise de către Consiliul Judeţean şi cele care au fost anexate expertizei domnului Cojocăraşu, sentinţa se va pune în aplicare doar parţial. A mai menţionat că din dispozitivul hotărârilor judecătoreşti nu rezultă, că vor fi afectate biserica şi terenul de sub biserică nr topo (2938) şi alte două parcele top 2940 şi 2941. Totodată nu se face vorbire în aceste hotărîri punerea în executare a clădirilor: altarul de vară, pergola, birourile, stăreţia precum şi construcţiile anexe. De asemenea, menţionează că el este obligat în identificarea obiectului din dispozitivul hotărârilor judecătoreşti să ţină cont de toate obstacolele existente De Facto şi De Jure.
Reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei au subliniat că vor acorda sprijinul pentru punerea în executare a hotărârilor în limitele competenţelor, la data şi ora la care vor fi solicitaţi de către executorul judecătoresc.
În finalul întâlnirii, domnul prefect a făcut apel la primarul comunei Bixad şi stareţul Mănăstirii Bixad de a informa corect populaţia despre obiectul executării silite şi de a face demersuri pentru calmarea spiritelor, apel la înţelepciune şi fermitate în aplicarea legii.
1. Prefectul Eugeniu Avram
- Tătar Ioan, primarul comunei Bixad
- Tohătan Ioan Ştefan, consilier juridic reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului
- arhimandritul Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad
- Stratulat Mircea, avocat
- Iva-Aniţaş Marian Dan, executor judecătoresc
- Kalmar Tiberiu, expert tehnic judiciar
- comisar şef Taloş Constantin, şef al IPJ Satu Mare
- colonel Leucuţa Petru, adjunctul inspectorului şef al IJJ Satu Mare
- Mândruţ Marius, directorul Direcţiei juridice a Consiliului Judeţean Satu Mare
- Chioran Eugen, director al Cancelarie Prefectului judeţului Satu Mare
- Tomşa Adina, consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare.
- Domuţ Sebastian, consilier juridic în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare.
Principiul toleranţei se bazează pe o sintagmă simplă şi echilibrată: "ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face". Suntem noi dispuşi – atât de toleranţi cu defectele lor – să-i iubim pentru ceea ce sunt, fără să-i judecăm?
Deşi nu pare, a fi OM este, în general, o treabă tare dificilă!