Ultima actualizare: azi, 18:50
Totul despre sex

Stilul de viaţă şi sănătatea mentală

copii Conditionarea in functie de sex

 Foarte putini se incumeta sa ghiceasca sexul unui copil, daca acesta este imbracat intr-un costumas galben. De obicei hainele albastre sau roz, clama din par sau accesoriile sunt elementele care ii dau de gol pe cei mici. Parintii sunt cei care incep conditionarea pe sexe.

            La sase luni, copilul isi da seama de sexul unei persoane, atunci cand o vede din cap pana in picioare. La 10 luni, poate discerne sexul, uitandu-se numai la fata unei persoane si incepand cu varsta de doi ani  – doi ani si jumatate, poate diferentia in mod corect pozele cu fete si cele cu baieti. Imediat ce cunosc termenii “baiat” si “fata”, majoritatea copiilor vor stii in ce tabara se afla. La varsta de doi ani, o fata va stii ca este fata; la patru ani va intelege ca a fost intotdeauna fata; iar la sase ani isi va da seama ca este o conditie permanenta.

Pentru ca fetitele si baietii vad lucrurile in alb si negru si inteleg greu ideea de sex, perceptia lor tinde sa fie simplista si foarte sexista. Pe masura ce copii cresc, parintii le pot induce perceptii mai sofisticate, referitoare la ceea ce insemana sa fii barbat sau femeie. Tratarea baietilor si a fetelor in mod diferit este adanc inradacinata in cultura noastra. Fetele sunt pretuite pentru blandetea si bunatatea lor si iau parte la jocuri mai putin dure, in timp ce atitudinea brutala si agresivitatea unui baietel sunt tratate adesea cu o atitudine toleranta de tipul “baietii, tot baieti”.

            Subconstientul unui copil asimileaza tot. Studiile arata de asemenea ca parintii vorbesc mai mult cu fetele, consolidand capacitatile lor verbale superioare inca din copilarie. Fetelor li se permite sa se imbrace, sa se joace sau sa se comporte ca baietii cand sunt foarte mici. Reversul nu este valabil pentru baieti. O fetita baietoasa este simpatica, nu insa si un baiat care se comporta ca o fetita. Fetelor li se permite sa isi exprime emotiile, dar din nefericire, multi baieti invata inca de la varste fragede ca acest lucru nu le este permis si lor.

Dupa inceperea scolii, fetele tind sa isi petreaca timpul cu doua sau trei prietene bune, in timp ce baietii formeaza bande sau gasti. Si modul in care acestia interactioneaza cu “dusmanii”, este diferit. Agresivitatea baietilor se manifesta fizic. Fetele tind sa opteze pentru agresiunea verbala – sarcasm, barfa, ridiculizarea handicapurilor, tachinarile in legatura cu familia, prietenii, rasa sau greutatea. Rautatea se manifesta adesea de la o varsta frageda! Daca o fata este tachinata, s-ar putea sa nu mai vrea sa mearga la scoala si sa se prefaca bolnava. Poate incepe sa ia note proaste, sa manance prea mult sau, din contra, sa refuze sa manance si sa devina retrasa sau chiar sa-si faca rau. In fiecare an, un numar de copii terorizati se sinucid, deci trebuie sa iei in serios astfel de schimbari de comportament si sa te asiguri ca atat profesorii, cat si medicul stiu ce se intampla. In lumea cruda a copilariei, presiunea grupului va impune respectarea stereotipiilor pentru fiecare sex, in caz contrar, copilul fiind expus ridiculizarilor.

             Chiar si parintii care fac adevarate eforturi de a permite in egala masura accesul copiilor de ambele sexe la toate jucariile – de la pistoale la papusi – vor descoperi ca fetele au tendinta de a alege papusile, iar baietii, armele. Cand mai multi baieti de varsta prescolara se joaca impreuna, jocurile lor tind sa fie fizice in sensul extrem – dintr-odata casa devine neincapatoare pentru ei. Jocurile fetelor par sa fie mai delicate si nu se bazeaza neaparat pe vreo activitate fizica. In general fetele sunt mai mature decat baietii de aceeasi varsta, iar datorita puterii mai mari de concentrare le este mai usor sa nu se miste un  timp indelungat si sa se implice in activitati precum pictatul sau rasfoirea cartilor. Inainte de patru ani, o fetita va alege adesea sa se joace cu alte fetite. Acest lucru se va mentine pana la varsta adolescentei , cand jocul cu baietii incepe sa devina cu totul diferit!

            Majoritatea specialistilor in educatie accepta ideea ca exista diferente comportamentale intre fete si baieti, si din aceasta cauza, multi experti sustin ca cel mai bine este ca acestia sa fie educati separat. Altii, dimpotriva sustin ca, daca stau impreuna de la o varsta frageda, acest lucru le va permite sa interactioneze mai bine mai tarziu.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.